Navigatie

Oven schoonmaken

Hoe maak je een oven schoon?

Of je in de keuken nou een inbouwoven hebt of een mini-oven of een fornuis maakt niet uit want het zijn allemaal ovens. Maar hoe moet je een elektrische oven schoonmaken? Het is even een klusje, maar met de onderstaande schoonmaaktips krijg je de oven in een mum van tijd weer stralend schoon!

Oven schoonmaken
Oven reinigen

De oven schoonmaken met ovenreiniger, afwasmiddel of citroen

Ovenreiniger
Voor het schoonmaken van een oven zijn verschillende middeltjes verkrijgbaar. De meest voor de hand liggende keuze is ovenreiniger. Hiermee spray je de oven aan de binnenkant in waarna je het in laat weken. Daarna kun je het vuil relatief eenvoudig wegvegen. Let er wel op dat je ovenspray niet mag gebruiken op katalytische ovenwanden, deze herken je aan de ruwe structuur.

Afwasmiddel
Een alternatief voor ovenspray is een sopje van warm water met een flinke scheut afwasmiddel. Giet dit op de bodem van de oven en stel de oven in op 60 graden en een tijd van 1 uur. Op deze manier wordt het vuil goed losgeweekt waarna je het makkelijk met een doek kunt schoonmaken. Gebruik vervolgens een doek met warm water, maar zonder sop en droog na met een droge doek.

Citroen
Nog een alternatief is een ovenvaste schaal met een laagje water met citroensap en plakjes citroen er in. Als er aangekoekt vuil in de oven is, wrijf dit dan in met een halve citroen. Zet de oven op zijn hoogste stand en stel een programma in van 15 minuten. Maak daarna de binnenkant van de oven schoon en droog. Ga hierbij voorzichtig te werk, want de oven is heet!

Inbouw magnetron

Oven met zelfreinigingsprogramma

Sommige ovens hebben een zelfreinigingsprogramma. Veel stoomovens kunnen het vuil bijvoorbeeld losstomen zodat je het daarna makkelijker kunt schoonmaken. Verder zijn er ovens met pyrolyse die vuil en vetresten op hoge temperatuur tot as verbranden waarna je het eenvoudig op kunt vegen met een doek. Dit type ovens zijn op deze manier een stuk makkelijker schoon te maken dan een traditionele oven.

Regelmatig schoonmaken en voorkomen dat de oven vuil wordt

Als je het schoonmaken van de oven regelmatig doet, voorkom je dat etensresten aan gaan koeken waardoor je ze nog maar lastig weg krijgt. Bovendien zorg je ervoor dat je op een hygiënische manier kunt bakken en voorkom je rook of aangebrande etensluchtjes van kruimels en restjes die onderin de oven liggen te verbranden. Naast het regelmatig bijhouden helpt het ook om bijvoorbeeld bakpapier te gebruiken op een ovenplaat. Op deze manier blijft de oven een stuk schoner en heb je daarna minder werk.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt