Navigatie

Advies over pc monitoren

Alles over pc monitoren bij Expert

Ben je op zoek naar een pc-monitor? Dan ben je bij Expert aan het juiste adres. Het meest zichtbare onderdeel van de computer is de monitor. Expert biedt monitoren aan met een hoge schermresolutie en standaardgroottes verschillend van 21,5 inch tot maar liefst 43,4 inch. Computerschermen zijn er in allerlei soorten en maten en voor iedereen is er wel een passende monitor te vinden. Voor een monitor om te kunnen internetten en aantekeningen of verslagen te maken gelden namelijk andere eisen dan een monitor voor foto- en videobewerking of gaming-doeleinden. Met onderstaand advies vind je snel de monitor die perfect bij jou past!

Bekijk alle pc monitoren

Alles over pc monitoren bij Expert

Ben je op zoek naar een pc monitor? Dan ben je bij Expert aan het juiste adres. Het meest zichtbare onderdeel van de computer is de monitor. Expert biedt monitoren aan met een hoge schermresolutie en standaardgroottes verschillend van 21.5 inch tot maar liefst 43,4 inch. Het is ontzettend belangrijk om een monitor te kiezen die past bij jouw gebruik. Voor een monitor om te kunnen internetten en aantekeningen of verslagen te maken gelden namelijk lagere eisen dan een monitor voor foto- en videobewerking of gaming-doeleinden. Met onderstaand advies vind je snel de monitor die perfect bij jou past!

Bekijk alle pc monitoren

Monitoren in Full HD en Ultra HD

Monitoren zijn er in alle soorten en maten. De resolutie van een monitor verwijst naar het aantal horizontale en verticale pixels van het scherm. Hoe meer pixels op een bepaald schermformaat, hoe scherper het eruit ziet. Veelvoorkomende beeldschermresoluties zijn: 1024×768, 1280×1024 (HD Ready), 1366×768 , 1400×1050, 1680×1050 en 1920×1080 pixels (Full HD). Duurdere modellen hebben zelfs 4k of Ultra HD schermen met een resolutie van 3840x2160.

Bekijk Full HD monitorenBekijk Ultra HD monitoren

Monitoren in Full HD en Ultra HD

Welke beeldschermtechnologie kiezen?

Wil je een monitor kopen voor algemeen gebruik? Dan zijn er een aantal handige punten om rekening mee te houden. Zo is een scherm met de aanduiding TN (twisted nematic) de goedkoopste en vaak niet de beste. VA (vertical alignment) is beter en IPS/PLS (in-plane switching en plane-line switching - twee namen voor hetzelfde) vormen op dit moment de beste techniek. Wie graag gamet of foto’s en video’s bewerkt, kiest het beste een monitor met een IPS-scherm. Die techniek zorgt voor een grotere kijkhoek, een hoger contrast en minder kleurverschillen.

Welke beeldschermtechnologie kiezen?

Wat is de responsetijd?

De responsetijd geeft aan hoeveel tijd een pixel nodig heeft om van actief (zwart) naar inactief (wit) te gaan en weer terug naar actief (zwart). Deze snelheid wordt weergegeven in milliseconden (ms). Hoe lager het getal is, hoe sneller de monitor. De gemiddelde responsetijd van een nieuwe monitor ligt rond de 5 ms. Als je van gamen houdt, wil je geen vertraging in de beelden. Kies dan een monitor waarvan het beeldverbeteringsplatform gelijk is aan dat van jouw grafische kaart. Dat betekent G-Sync voor Nvidia of FreeSync voor AMD. Een monitor voor gamers heeft bovendien een responstijd van 5 milliseconden of sneller.

Verschillende aansluitingen?

Zorg ervoor dat de invoeraansluitingen op de monitor overeenkomen met de uitvoeraansluitingen op je computer. Er zijn verschillende aansluitmogelijkheden voor monitors. Check daarom of de monitor een aansluiting (HDMI, DisplayPort, DVI of VGA) heeft voor jouw computer/laptop. Of koop een adapter als dat niet het geval is. Je hebt de keuze uit verschillende aansluitingen: zo biedt een HDMI-aansluiting een interface tussen elke compatibele digitale bron van audio/video, zoals een BluRay-speler, versterker en een compatibel scherm zoals een monitor of televisie. HDMI-aansluitingen zijn momenteel het meest populair. Een DVI-aansluiting, de voorganger van HDMI, brengt net als HDMI een volledig digitaal signaal zonder enig gegevensverlies. Maar in tegenstelling tot DVI ondersteunt HDMI tot maximaal acht digitale audiokanalen.

Verschillende aansluitingen | Expert adviseert je graag!
Verschillende aansluitingen | Expert adviseert je graag!

VGA-aansluitingen zijn al sinds 1987 verkrijgbaar en zijn jarenlang dé standaard geweest voor het analoog weergeven van beelden op een computermonitor. Tenslotte kan je ook kiezen voor een DisplayPort-aansluiting: een audio- en videostandaard die voornamelijk wordt gebruikt voor beeldoverdracht. Een grote concurrent van DisplayPort is HDMI. Zo heb je verschillende aansluitmogelijkheden en heb je een ruime keuze om een kabel te kiezen die past bij jouw wensen. Ook beschikken modernere monitoren over USB-C. Met een USB-C-aansluiting kan je eenvoudig randapparatuur koppelen en opladen aan je monitor.

welke monitor past bij mijn gebruik?

Welke monitoren zijn geschikt voor algemeen gebruik?

Zoek je een monitor voor jouw dagelijkse bezigheden? Om te e-mailen, internetten, social media bij te houden of te internetbankieren heb je geen monitor met veel toeters en bellen nodig. Ben je op zoek naar een monitor voor alledaags gebruik, dan ben je hier aan het juiste adres.

Pc monitoren voor algemeen gebruik

Welke monitoren zijn geschikt voor multifunctioneel gebruik?

Dit zijn monitoren voor dagelijkse activiteiten als muziek luisteren en films streamen, foto's en diavoorstellingen te delen, videoconferenties te houden of spreadsheets te maken. Een LED- of IPS-monitor (zie beeldschermtechnologie) met Full HD-resolutie werkt goed voor multifunctioneel gebruik. Monitoren met een IPS-scherm hebben een brede kijkhoek van ongeveer 170 graden en een realistische kleurweergave. Daarnaast hebben LED-monitoren een breder dimbereik en verbruiken veel minder stroom.

Pc monitoren voor multifunctioneel gebruik

Welke monitoren zijn geschikt voor multimedia / professioneel gebruik?

Voor foto- en videobewerking, grafisch ontwerpen en voor andere multimedia-uitingen is een monitor nodig die is ontworpen om dergelijke content te maken. Dit betekent een groter scherm met ten minste Full HD-resolutie voor gedetailleerde afbeeldingen. Ook zijn IPS en een responstijd van 5 ms of sneller aan te bevelen.

Pc monitoren voor multimedia / professioneel gebruik?

Welke monitoren zijn geschikt voor gamen?

Wie van gamen houdt, heeft een monitor nodig die de snelheid en intensiteit van de hedendaagse games kan bijhouden. Dat betekent minimaal een Full HD-resolutie, een responstijd van 5 ms of sneller, een vernieuwingssnelheid van 60 Hz of sneller en een kijkhoek van 178 ° of meer. Monitoren met Nvidia G-sync- of AMD FreeSync-technologie werken met elke pc, maar bieden extra voordeel als je ze combineert met een compatibele grafische kaart van Nvidia of AMD.

Pc monitoren voor gamen

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!