Navigatie

Welke robotstofzuiger kopen?

Waar let je op bij de aanschaf van een robotstofzuiger?

Als je een robotstofzuiger wilt kopen welke kies je dan? De specificaties van robotstofzuigers zijn erg verschillend. De basismodellen zijn vooral geschikt voor gladde vloeren en minder geschikt voor bijvoorbeeld tapijt of het opzuigen van huisdierharen. Geavanceerde modellen hebben meer zuigkracht, een langere accuduur en zijn geschikt voor verschillende vloerentypen. Op deze pagina lees je meer over waar je rekening mee moet houden als je een robotstofzuiger uitkiest.

Alle robot stofzuigers

Wat zijn je verwachtingen?

Waarvoor wil je de robotstofzuiger gebruiken? Is het een aanvulling op de ‘gewone’ stofzuiger, dan heb je aan een basismodel genoeg. Wil je elke dag de robot aan het werk zetten en besturen vanaf je telefoon? Dan kijk je naar de geavanceerdere modellen. Een robotstofzuiger is voornamelijk een aanvulling. De traptreden en plinten moet je nog steeds zelf stofzuigen en de robotstofzuiger kan niet de trap op of af. Als je meerdere verdiepingen wilt zuigen, heb je dus meer dan een robotstofzuiger nodig, of je moet de stofzuiger zelf naar een andere verdieping verplaatsen.

Voor het zuigen van de bank, stoelen, gordijnen, bovenop kasten en in de hoeken bij het plafond heb je een ‘gewone’ stofzuiger nodig. Voor dit soort taken, kan je gewone stofzuiger dus nog niet de deur uit. Een robotstofzuiger is alleen geschikt voor de vloeren.

Waar een robotstofzuiger wel heel goed in is, is om de vloer dagelijks stofvrij te maken. Als je dat wil, wordt je huis elke dag gestofzuigd. Op deze manier is er minder stof in huis is dan wanneer je het stofzuigen zelf doet. De meeste mensen stofzuigen namelijk maar eens per week, of om de week.

Wat voor vloer heb je?

Alle robotstofzuigers werken goed op harde vloeren, maar niet alle robotstofzuigers zijn geschikt voor tapijt en vloerkleden. Heb je tapijt of vloerkleden? Dan kijk je naar een robotstofzuiger die geschikt is voor tapijt.

Heb je allergieën?

Heb je last van een stofallergie? Dan heb je een robotstofzuiger nodig met een speciaal uitblaasfilter. Een HEPA 13 of 14 filter is geschikt voor mensen met allergieën. Het HEPA filter zorgt ervoor dat de stofdeeltjes worden opgevangen in het filter.

Heb je huisdieren?

Haren van honden of katten kunnen een uitdaging zijn voor een robotstofzuiger. Dat komt doordat de robotstofzuiger een kleine zuigmond heeft. Wil je een robotstofzuiger om de haren van je huisdieren op te zuigen? Dan raden wij een robotstofzuiger aan met ronddraaiende middenborstels. Door de ronddraaiende borstels heeft de stofzuiger minder moeite met het opzuigen van dierenharen.

Smart robotstofzuiger

Een robotstofzuiger is smart als hij verbinding maakt met het wifi-netwerk. Je kunt de stofzuiger dan bedienen vanaf je smartphone. Hoe geavanceerder de robotstofzuiger is, hoe meer mogelijkheden je in de app hebt. Een instapmodel robotstofzuiger heeft meestal geen wifi-verbinding maar de hoger geplaatste modellen vaak wel.

Wil je een robotstofzuiger met navigatie?

Robotstofzuigers met navigatiemethode brengen het huis in kaart en kiezen op basis daarvan hun route. De geavanceerde modellen maken een 3D kaart van de kamer en scannen door middel van lasers de ruimte. De laser zorgt ervoor dat de stofzuiger elke centimeter van de verdieping stofzuigt.

Een robotstofzuiger met navigatie biedt de mogelijkheid om in de app een gebied af te bakenen. Hier komt de stofzuiger dan niet om te stofzuigen. Dit kan ook door een extra apparaatje te plaatsen. Hiermee maak je een virtuele muur waar de stofzuiger niet doorheen gaat.

Hoe groot is je huis?

Wat is de oppervlakte dat de robotstofzuiger moet zuigen? Dit is van belang voor de accuduur. Hoe groter het oppervlakte, hoe sterker de accu moet zijn. Kies bij een groot oppervlak voor een stofzuiger met een accuduur van minimaal 90 minuten.

Hoe laad je de robotstofzuiger op?

Hier let je op als je geen omkijken wilt hebben naar de robotstofzuiger. Een basismodel stopt zodra de accu leeg is. Je zal dan zelf de robotstofzuiger naar het laadstation moeten brengen. Een geavanceerd model rijdt zelf terug naar het laadstation. Deze modellen hebben een krachtigere accu dan het basismodel. De meest uitgebreide modellen hervatten het stofzuigen op de plek waar ze gebleven waren.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt