Navigatie

Scheerirritatie voorkomen

Bekijk alle scheerapparaten bij Expert

Hoe voorkom je huidirritatie bij het scheren?

Als je een gevoelige huid hebt dan hebben we een aantal tips voor je om huidirritatie te voorkomen. Scheer alleen met schone mesjes, trim voor het scheren eerst je baard, was je gezicht eerst met warm water, oefen niet teveel druk uit op de huid en maak niet teveel scheerbewegingen, verzorg je huid na het scheren en vervang de scheerkop van je scheerapparaat op tijd. Verder hebben we nog als tip om voor een scheerapparaat speciaal voor de gevoelige huid te kiezen, zoals de Philips 7000 serie of een Braun serie 6.

Scheren van de baard

Gebruik geen botte scheerkop of mesjes

Als je met botte scheermesjes of met een versleten scheerkop scheert dan geeft dit meer irritatie tijdens het scheren. Met botte mesjes moet je meer scheerbewegingen maken om glad te scheren, en botte mesjes trekken meer aan je haren. Daarom is het belangrijk om een scheerkop of scheermesje op tijd te vervangen. Verder moet je een scheerkop af en toe smeren zodat hij soepel blijft lopen. Smeren kan met een geschikte reinigingsspray of met een beetje smeerolie.

Zo vaak moet je een scheerkop of -mesje vervangen:

  • Philips scheerkop: elke 2 jaar vervangen
  • Braun scheerkop: elke 1,5 jaar vervangen
  • Scheermesje: gemiddeld elke 20 dagen vervangen (na 5 tot 7 scheerbeurten)

Scheer altijd met een schone scheerkop

Naast dat de mesjes goed scherp moeten zijn, is het belangrijk dat je de scheerkop goed schoon houdt. Een vuile scheerkop scheert minder goed waardoor je meer scheerbewegingen moet maken en je de huid meer irriteert. Daarnaast wil je voorkomen dat er tijdens het scheren vuil of bacteriën op je huid komen want deze kunnen huidirritatie, rode vlekjes of puistjes veroorzaken. Spoel de scheerkop daarom na elke scheerbeurt goed af, of gebruik een reinigingsstation voor je scheerapparaat.

Trim of knip je baard voordat je gaat scheren

Als je een baard helemaal glad wil scheren, is het beter om je baard eerst kort te trimmen of voorzichtig met een schaartje kort te knippen en om pas daarna te scheren. Als je met een scheerapparaat lange baardharen scheert, is dat vaak pijnlijk omdat er aan de haartjes wordt getrokken. Daarnaast veroorzaakt dit huidirritatie. Er bestaan scheerapparaten die geschikt zijn voor het scheren van een 7-dagen baard, maar de meeste scheerapparaten zijn beter in het scheren van kortere baardharen. Een langere baard moet je voor het scheren sowieso altijd eerst knippen of trimmen.

Was je gezicht eerst met warm water

Door je gezicht voor het scheren eerst met lauwwarm water te wassen, reinig je de huid en open je je poriën. Je baardhaartjes komen hierdoor omhoog en de haartjes worden wat zachter waardoor het makkelijker wordt om te scheren. Het water werkt ook als een soort beschermend laagje, waardoor je huid tijdens het scheren minder irriteert.

Druk tijdens het scheren niet te hard

Je voorkomt huidirritatie als je tijdens het scheren niet te hard met het scheerapparaat op de huid drukt. De meeste scheerapparaten hebben een flexibele scheerkop die de contouren van je gezicht volgt. Daarom is het niet nodig om het scheerapparaat hard op je huid te drukken. Sommige scheerapparaten geven een waarschuwing als je teveel druk uitoefent.

Naast het uitoefenen van teveel druk is een tweede oorzaak van huidirritatie dat je tijdens een scheerbeurt te vaak over dezelfde plek gaat. Door er goed op te letten dat je tijdens het scheren niet te vaak dezelfde plek scheert, voorkom je huidbeschadiging en -irritatie.

Verzorg je huid na het scheren

Wanneer je klaar bent met scheren is het na de scheerbeurt belangrijk om je huid goed te verzorgen. Een goede huidverzorging helpt om de huidirritatie van het scheren te verminderen. Met een pincet verwijder je ingegroeide haartjes. Verder kun je je gezicht voorzichtig afdeppen met een koele handdoek. Hierdoor sluiten de poriën zich en krijgt je huid de kans om tot rust te komen. Gebruik ook een aftershave of crème zonder alcohol of parfum om je huid na het scheren te verzorgen en hydrateren.

Kies voor een scheerapparaat dat geschikt is voor de gevoelige huid

Zowel Braun als Philips hebben scheerapparaten in hun assortiment die speciaal zijn ontwikkeld voor mannen met een gevoelige huid. Bij Braun is de Serie 6 hiervoor het meest geschikt en bij Philips de 7000 serie. Ook kun je kiezen voor een Philips OneBlade of Braun Serie X; deze scheren wat minder kort dan andere scheerapparaten maar het voordeel is dat ze helemaal geen huidirritatie veroorzaken.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt