Navigatie

Hoe moet je scheren met een scheerapparaat?

Bekijk alle scheerapparaten bij Expert

Wat is de beste manier om met een scheerapparaat te scheren?

Voor scheren met een scheerapparaat gebruik je een heel andere techniek dan bij een scheermesje. Laat het scheerapparaat het werk doen en oefen niet teveel druk uit. Verder is scheren met scheergel of -schuim comfortabeler maar is droog scheren sneller. Bij een kopsysteem scheer je met ronddraaiende bewegingen en bij een bladsysteem met neergaande bewegingen. Lees hieronder verder over wat de beste manier is om te scheren met een scheerapparaat.

Scheren van de baard

Gebruik een schoon en goed onderhouden scheerapparaat

Zorg ervoor dat de koppen van je scheerapparaat goed schoon zijn voordat je begint met scheren. Als er nog vuil, dode huidcellen of haartjes in de kop zitten, kan dit mogelijk pukkeltjes of huidirritaties veroorzaken. De beste manier om je scheerapparaat schoon te houden, is om de scheerkoppen direct na elke scheerbeurt even af te spoelen met stromend water.

Verder is het belangrijk dat de mesjes van je scheerapparaat goed scherp zijn. Een Philips scheerkop gaat ongeveer 2 jaar mee en een scheerkop van Braun moet je ongeveer elke 1,5 jaar vervangen. Ook moet je de scheerkoppen af en toe smeren zodat ze soepel blijven lopen. Dit kun je doen met een beetje smeerolie of een geschikte reinigingsspray.

Als je het onderhoud van je scheerapparaat teveel gedoe vindt, kies dan voor een scheerapparaat met een reinigingsstation. Als je je scheerapparaat daarin plaatst, wordt hij gereinigd en tegelijkertijd opgeladen en gesmeerd.

Was voor het scheren je gezicht met lauwwarm water

Bereid je huid voor op de scheerbeurt door je gezicht eerst met lauwwarm water te wassen. Door de warmte komen je baardhaartjes wat omhoog en worden ze zachter waardoor ze makkelijker zijn om af te scheren. Daarnaast geeft een waterlaagje extra bescherming tegen scheerirritaties.

Comfortabel nat scheren of snel droog scheren

Elektrisch scheren is comfortabeler als je nat scheert met scheergel of scheerschuim. Zeker voor mannen met een gevoelige huid, raden we aan om altijd nat te scheren. Als je nat wil scheren, let er dan wel op dat je scheerapparaat waterdicht is want niet alle scheerapparaten zijn dit. Vaak wordt dit aangegeven met Wet & Dry. Bij Philips is dit de 3000 serie of hoger en bij Braun serie 3 of hoger.

Met een elektrisch scheerapparaat heb je ook de optie om droog te scheren. Het voordeel van droog scheren is vooral het gemak en de snelheid want droog scheren gaat sneller. Met een basisscheerapparaat kun je alleen droog scheren omdat deze niet waterdicht is.

Scheren met een kopsysteem (Philips)

Scheerapparaten van Philips hebben een kopsysteem met drie ronde scheerkoppen. Met dit type scheerapparaat maak je tijdens het scheren kleine ronddraaiende bewegingen. De scheerrichting maakt hierbij verder niet uit. Vanwege de roterende scheerbeweging is het in het begin even anders dan dat je gewend bent van scheren met een scheermesje. Wees er alert op dat je een plek tijdens de scheerbeurt niet vaker dan twee keer achter elkaar scheert en druk niet te hard.

Scheren met een bladsysteem (Braun)

Een scheerapparaat met een bladsysteem heeft wel wat weg van scheren met een scheermesje, want je maakt tijdens het scheren dezelfde neergaande bewegingen, dus recht van boven naar beneden en met de richting van de haargroei mee. Je moet er bij dit type scheerapparaat vooral op letten dat je het scheerapparaat onder een hoek van ongeveer 90 graden tegen je gezicht houdt. Druk tijdens het scheren niet te hard en scheer dezelfde plek tijdens een scheerbeurt niet vaker dan twee keer.

Oefen niet teveel druk uit tijdens het scheren

Met een elektrisch scheerapparaat is het niet nodig om hard te drukken want je scheerapparaat doet het werk. Als je teveel druk uitoefent, kan dit huidirritatie veroorzaken. Als je scheerapparaat niet in één keer alle haartjes afscheert, kun je nog een keer zacht over dezelfde plek gaan. Maar scheer tijdens een scheerbeurt dezelfde plek niet vaker dan twee keer.

Verzorg je huid na het scheren

Na het scheren kun je je huid wassen met koud water en voorzichtig afdeppen met een koele handdoek. De kou kalmeert de huid en je poriën sluiten zich. Met een goede huidverzorging voorkom je huidirritatie, rode plekjes en ingegroeide haartjes. Nadat je je gezicht hebt afgedept kun je een hydraterende crème gebruiken. Het beste is een crème zonder alcohol of parfum want dat is milder voor je huid.

Reinig het scheerapparaat na gebruik en laad hem op

Nadat je klaar bent met scheren, spoel je de koppen van het scheerapparaat schoon met stromend water. Het is belangrijk dat je de scheerkoppen goed schoon houdt om huidirritaties en pukkeltjes te voorkomen.

Vergeet ook niet om je scheerapparaat op tijd op te laden zodat hij de volgende keer direct klaar is voor gebruik. Met een scheerapparaat kun je meerdere keren scheren voordat je hem weer op moet laden, dus een oplaadbeurt is niet na iedere scheerbeurt nodig. Mocht je het opladen toch zijn vergeten, dan hoef je je apparaat meestal maar kort op te laden om weer voldoende accuduur te hebben voor een enkele scheerbeurt. Het volledig opladen van je scheerapparaat duurt 60 minuten tot een paar uur.

Voor meer gemak kun je ook kiezen voor een scheerapparaat met een reinigingsstation. Daarin wordt je scheerapparaat niet alleen gereinigd maar ook gesmeerd en opgeladen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt