Navigatie

Senseo ontkalken

Hoe ontkalk je een Senseo apparaat?

Koffie met kalk is minder lekker, daarom is het belangrijk om je Senseo apparaat regelmatig te ontkalken; ongeveer eens per half jaar. Daarnaast zorg je hiermee voor een goede werking van het apparaat en voorkom je storingen. Hoe je een Senseo ontkalkt, lees je hieronder.

Waarom Senseo  ontkalken

Wanneer moet je je Senseo apparaat ontkalken?

Wanneer het kalkindicatielampje brandt, als er lauwe koffie uit de Senseo komt, als er halve kopjes koffie uit het apparaat komen of als de koffie geen schuimlaag heeft, is het tijd om het Senseo apparaat te ontkalken. Je moet een Senseo gemiddeld ongeveer eens per half jaar ontkalken.

Wat heb je nodig voor het ontkalken van een Senseo?

Om een Senseo apparaat te ontkalken, heb je de volgende dingen nodig: een zakje Senseo ontkalker, een opvangbak van anderhalve liter, een maatbeker en een gebruikte koffiepad.

Verschillende modellen Senseo: Original, Latte Duo en Viva Café

Er bestaan verschillende modellen Senseo apparaten. Naast de Senseo Original, is er ook de Senseo Viva Café en de Senseo Latte Duo. Het ontkalken van elk van deze apparaten gaat anders, dus lees in de gebruiksaanwijzing hoe je jouw model Senseo ontkalkt. Afhankelijk van het model moet je 1 of 2 keer achter elkaar ontkalken en 2 of 3 keer spoelen.

Stap 1: Het ontkalken van de Senseo

Allereerst moet je het Senseo apparaat ontkalken. Afhankelijk van het model Senseo moet je dit 1 of 2 keer achter elkaar doen. Je gebruikt hiervoor een zakje Senseo ontkalker. Het verschilt per model Senseo welke stappen je moet volgen voor het ontkalken, lees daarom in de gebruiksaanwijzing van jouw apparaat hoe je dit doet.

De globale stappen zijn: meet de juiste hoeveelheid ontkalker af met een maatbeker en los dit op in water, doe dit mengsel in het waterreservoir van de Senseo. Gebruik een opvangbak van ongeveer 1,5 liter om het vuile water mee op te vangen. Verder heb je een gebruikte Senseo koffiepad nodig die je in de koffiepadhouder plaatst. Als jouw Senseo een ontkalkingsprogramma heeft, schakel dit dan in. Zo niet dan druk je meerdere malen achter elkaar op de 2-kops koffieknop en wacht je tussendoor steeds tot het apparaat weer is opgewarmd.

Stap 2: Het spoelen van de Senseo

Na het ontkalken is het belangrijk om het apparaat goed door te spoelen. Het verschilt per model Senseo welke stappen je moet volgen om het apparaat te spoelen, lees daarom in de gebruiksaanwijzing van jouw apparaat hoe je dit doet.

De globale stappen om een Senseo te spoelen zijn dat je het waterreservoir tot aan het max lijntje vult met kraanwater en dat je de Senseo door laat lopen. Vang het water op in een opvangbak van anderhalve liter. Herhaal het spoelen 2 of 3 keer, afhankelijk van welk model Senseo je hebt.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt