Navigatie

Stofzuiger bij huisdieren

Waar moet je op letten bij een stofzuiger voor huisdierharen?

Als je een stofzuiger koopt voor het opzuigen van dierenharen dan zijn er een aantal punten om op te letten. Is er een turbo-borstel accessoire beschikbaar voor het model stofzuiger dat je op het oog hebt? En maakt de stofzuiger niet teveel geluid? Heeft de stofzuiger een stofzak of is hij zakloos? En heeft de stofzuiger een HEPA-filter voor een schonere uitblaaslucht? Expert adviseert.

Alle stofzuigers Stofzuigers met turboborstel

Wat maakt een stofzuiger geschikt voor huisdieren?

Als je huisdieren hebt dan is het fijn als je de haren op een makkelijke manier op kunt zuigen. Op vloeren gaat dit het best met een turboborstel en voor meubilair met een mini-turboborstel. Voor kwetsbare houten vloeren raden we echter een parketborstel aan om krassen te voorkomen. Andere dingen om op te letten bij een voor dieren geschikte stofzuiger zijn de stofzak, het uitblaasfilter en het geluidsniveau. Verder is een steelstofzuiger handig om tussendoor mee te stofzuigen of om dierenharen in de auto mee op te zuigen. Hieronder lichten we alle punten verder toe.

Turboborstel voor tapijt en harde vloeren

Als je een stofzuiger voor huisdieren koopt dan raden we aan om er een turboborstel bij te kopen, met name als je tapijt in huis hebt. Een turboborstel heeft een ronddraaiende borstel die stof en dierenharen makkelijk uit een tapijt haalt. Een turboborstel is geschikt voor vloerbedekking, laag- en hoogpolig tapijt en harde vloeren. Alleen voor kwetsbare houten vloeren raden we een parketborstel aan.

Mini-turboborstel voor trap, stoelen en banken

Deze kleine versie van de turbo-borstel gebruikt net zoals bij de grotere variant een ronddraaiende borstel met haren om stof en dierenharen lost te maken waarna ze eenvoudig worden opgezogen. Een mini-turboborstel is ideaal voor banken, stoelen, kleedjes, dierenmanden, de trap en de auto. Voor vloeren en andere grote oppervlakken raden we een gewone turboborstel aan.

Parketborstel voor kwetsbare houten vloeren

Kwetsbare houten vloeren kun je beter niet met een turboborstel zuigen maar met een parketborstel met zachte haren. Een parketborstel is wat minder goed in het opzuigen van dierenharen dan een turboborstel, maar met een parketborstel voorkom je krassen op je kwetsbare houten vloer of laminaat.

Steelstofzuiger om tussendoor te stofzuigen

Wanneer je huisdier veel buitenkomt of aan het verharen is, is een keer per week stofzuigen meestal niet genoeg. Om de boel tussendoor bij te houden, is een steelstofzuiger met mini-turboborstel ideaal. Een steelstofzuiger is lichtgewicht en heeft een accu en heb je daarom altijd snel bij de hand, zonder gesleep met een zware stofzuiger of gedoe met snoeren. In de tijd die het kost om een gewone stofzuiger te pakken en klaar te maken voor gebruik, ben je met een steelstofzuiger vaak alweer klaar met stofzuigen. Verder is een steelstofzuiger heel handig om de auto mee te stofzuigen nadat je met je huisdier op pad bent geweest.

Stofzuiger met of zonder stofzak?

Als je je stofzuiger voor dierenharen gebruikt dan kan mét of zónder stofzak allebei, maar elk heeft andere voor- en nadelen, dus het is een afweging.

Het voordeel van een stofzuiger met stofzak is dat er tijdens het legen (bijna) geen stof vrijkomt. Dat maak een stofzuiger met stofzak prettiger om te legen. Het nadeel van een stofzak is dat huisdierharen in een stofzak na verloop van tijd een muffe geur af kunnen geven. We raden daarom aan om de stofzak regelmatig te vervangen. Ook kan het helpen om een beetje waspoeder op te zuigen om geurtjes te neutraliseren.

Het voordeel van een zakloze stofzuiger is dat je deze elke keer nadat je gestofzuigd hebt direct kunt legen. Hiermee voorkom je dat de stofzuiger muf gaat ruiken. Het nadeel is dat tijdens het legen vaak meer stof vrijkomt dan bij een stofzuiger met stofzak.

Stofzuiger met HEPA filter?

Als je gevoelig bent voor stof, kies dan voor een stofzuiger met een degelijk HEPA- of allergiefilter (minimaal H13). Hiermee voorkom je dat de uitblaaslucht van de stofzuiger nog veel stof bevat. Bij dieren gaat het vaak niet alleen om de haren maar ook om huidschilfers, waar sommige mensen allergisch voor kunnen zijn. Met een goed uitblaas-filter zorg je ervoor dat ook de huidschilfers van je huisdier in de stofzuiger blijven.

Stofzuiger met een laag geluidsniveau

De meeste huisdieren houden niet van het harde geluid van een stofzuiger. Gelukkig bestaan er stofzuigers die speciaal zijn ontworpen voor een laag geluidsniveau van 60 dB of minder. Deze stofzuigers hebben bijvoorbeeld geluidsisolatie, waardoor ze minder geluid maken. Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat je met een ‘stille’ stofzuiger zelf ook minder last hebt van het geluid. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens het stofzuigen lekker naar je favoriete muziek luisteren.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt