Navigatie

Stofzuigerfilter schoonmaken

Hoe maak je het filter van een stofzuiger schoon?

Bij een stofzuiger denk je er vaak niet direct aan om de stofzuigerfilters schoon te maken of te vervangen. En toch is het bijhouden van de filters belangrijk. Door het motorfilter en het uitblaasluchtfilter schoon te maken voorkom je dat de stofzuiger muf gaat ruiken of dat de zuigkracht achteruit gaat. Ook wil je voorkomen dat er stof in de motor komt of dat de stofzuiger stoffige lucht terug de kamer in blaast. Hieronder vertellen we je alles over wasbare en niet-wasbare filters, hoe vaak je de filters schoon moet maken en hoe vaak je ze moet vervangen.

Stofzuigers hebben een uitblaasluchtfilter en een motorfilter. Verder werkt een stofzak ook als een filter.

Motorfilter
Het motorfilter voorkomt dat er stof in de motor komt. Dit filter is belangrijk omdat de motor beschadigd kan raken als er stof in komt. Bovendien kan stof in de motor gaan schroeien en roken en gaan de prestaties van de stofzuiger bij een stoffige motor achteruit. Gebruik de stofzuiger daarom nooit zonder motorfilter.

Uitblaasfilter
Het uitblaasluchtfilter zorgt ervoor dat de lucht die de stofzuiger uitblaast eerst wordt gefilterd. Hiermee voorkom je dat er tijdens het stofzuigen weer allemaal stof terug in de kamer wordt geblazen. Het meest effectief is een HEPA-filter (minimaal H13) of een anti-allergie filter. Dit type filter zorgt ervoor dat ook fijnstof en kleinere stofdeeltjes effectief worden tegengehouden. Met een goed uitblaasluchtfilter is de lucht die de stofzuiger uitblaast schoner dan de lucht in de kamer.

Wasbare en niet-wasbare filters

De meeste stofzuiger filters zijn niet wasbaar. Dat betekent dat je ze niet af kunt spoelen onder de kraan maar dat je het filter wel uit kunt kloppen. Een wasbaar filter kun je wel afspoelen onder de kraan waardoor het filter nog beter schoon wordt. Laat het filter na het afspoelen wel eerst helemaal drogen voordat je het terug in de stofzuiger plaatst.

Onderhoudsvrije stofzuigerfilters

Er zijn ook een aantal stofzuigers met een onderhoudsvrij filter. Zo hebben sommige zakloze Miele stofzuigers een HEPA lifetime filter. Dit filter is ingebouwd in de stofzuiger en hoef je nooit te vervangen. Met een indicatielampje geeft de stofzuiger aan wanneer het filter vuil is en met een knopje kan de stofzuiger het filter zelf intern reinigen. Verder heb je er geen omkijken naar.

Hoe maak je een niet-wasbaar filter schoon?

Een niet-wasbaar filter kun je uitkloppen boven de vuilnisbak of container of je kunt het filter buiten uitkloppen. Vastzittend stof kun je voorzichtig van het filter afvegen. Plaats het filter daarna weer terug in de stofzuiger. Gebruik de stofzuiger nooit zonder motorfilter, want daardoor kan de stofzuiger beschadigd raken.

Hoe maak je een wasbaar filter schoon?

Een wasbaar filter klop je eerst buiten uit, of boven een vuilnisbak of container. Daarna spoel je het filter af onder de kraan. Vervolgens laat je het filter 24 tot 48 uur drogen (1 á 2 dagen). Leg het filter tijdens het drogen niet in de zon of op de radiator, om te voorkomen dat het filter te snel droogt en daardoor beschadigt. Plaats het filter pas terug in de stofzuiger wanneer het filter helemaal droog is want de stofzuiger gaat stuk als er water in de motor komt. Gebruik de stofzuiger verder nooit zonder motorfilter.

Hoe vaak moet je de stofzuigerfilters schoonmaken?

Het ligt er aan hoe vaak en hoe lang je gemiddeld stofzuigt. Bij twijfel kun je de filters beter te vaak schoonmaken dan te weinig. Als je gemiddeld 45 minuten per week stofzuigt, raden we aan om het motorfilter en het uitblaasluchtfilter een keer per maand schoon te maken. En als je een stofzuiger met stofzak hebt, is het verstandig om de stofzak elke 3 maanden te vervangen. Door de filters regelmatig te reinigen en de stofzak op tijd te vervangen, voorkom je dat de prestaties van de stofzuiger achteruit gaan of dat de stofzuiger muf gaat ruiken.

  • Maak het motorfilter en het uitblaasluchtfilter 1 keer per maand schoon
  • Vervang de stofzuigerzak elke 3 maanden

Hoe vaak moet je de stofzuigerfilters vervangen?

Als je de stofzuigerfilters regelmatig schoonmaakt, gaan ze langer mee en hoef je ze minder vaak te vervangen. Bij gemiddeld gebruik moet je het uitblaasfilter ongeveer twee keer per jaar vervangen en het motorfilter een keer per jaar. Maar als jouw stofzuiger een goed HEPA-filter heeft en als je het filter steeds op tijd hebt schoongemaakt kun je er vaak ook wel een jaar mee doen. Daarna moet je het filter wel vervangen. Verder hebben sommige stofzuigerfilters een indicatiestrip die precies aangeeft wanneer je het filter moet vervangen.

  • Vervang het uitblaasluchtfilter 1 á 2 keer per jaar
  • Vervang het motorfilter 1 keer per jaar

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt