Navigatie

Stofzuiger met of zonder zak? Wat zijn de verschillen?

Bekijk alle stofzuigers bij Expert

Expert adviseert je graag over stofzuigers met en zonder zakken! Wij laten je weten wat de verschillen zijn.

Je bent opzoek naar een nieuwe stofzuiger, maar je twijfelt tussen een stofzuiger met zak of een stofzuiger zonder zak. Wat zijn de verschillen? Wat zijn de overeenkomsten? Welke past het best bij jouw huishouden? In dit artikel behandelen we die vragen en geeft Expert jouw het passende advies.

Stofzuiger met zak
Airfryer mand

Voor- en nadelen

Stofzuiger met zak

De stofzuiger met zak is de stofzuiger zoals de meeste huishoudens die kennen. Het opgezogen stof wordt opgevangen in een stofzak. Wanneer de stofzak vol raakt moet het vervangen worden met een nieuwe, dit is gemakkelijk en hygiënisch te doen. Het grote voordeel van de stofzuiger met zak is dat het geluidsniveau lager ligt dan een stofzuiger zonder zak. De stofzak dempt namelijk een deel van het geluid. Daarnaast heeft de stofzuiger met zak een grotere opvangcapaciteit. Een nadeel van deze stofzuigers is dat de zuigkracht afneemt naarmate de stofcapaciteit in de stofzak toeneemt. Verder moet je apart stofzakken kopen om te verwisselen wanneer de oude vol zit.

Stofzuiger zonder zak

De zakloze stofzuiger is tegenwoordig ook populair in verschillende huishoudens. De stof wordt hierbij niet opgevangen door een zak maar in een stofreservoir. Deze moet ook geleegd worden als het vol zit maar kan daarna gewoon weer gebruikt worden. De zakloze stofzuiger is lager in energieverbruik dan een stofzuiger met zak. Verder blijft de zuigkracht van de stofzuiger goed en bespaar je geld op het kopen van stofzakken. Het nadeel is wel dat het geluidsniveau hoger ligt omdat het geen stofzak heeft die een deel van het geluid dempt.

Stofzuiger met zak

Geschikte huishoudens voor stofzuiger met zak

Ben jij, of iemand in jouw huishouden, allergisch voor stof? Dan raden we aan om te kijken naar een stofzuiger met zak. Allereerst beschikken deze over een HEPA-13 filter. Dit soort filters houden kleinere stofdeeltjes vast. Zakloze stofzuigers beschikken meestal ook over dit filter, maar bij een stofzuiger met zak werkt de stofzak als extra filter. Daarnaast moet je bij een zakloze stofzuiger de bak schonen in de prullenbak en daar kan veel stof bij vrij komen. Bij een stofzuiger met zak hoef je alleen de stofzak eruit te halen en die vervolgens weggooien.

Verder is een stofzuiger met zak geschikt als je thuis huisdieren hebt zoals, honden of katten. De haren van die beesten blijven vaak hangen in de kamer. Dit kan ook een bepaalde geur afgeven, die geur kan verminderd worden door de stofzak. Het is goed om te kijken naar een stofzuiger die geschikt is voor dierenharen. Er bestaan speciale borstels die specifiek dierenharen opzuigen en daardoor blijft je huis schoon.

Stofzuiger zonder zak

Geschikte huishoudens voor stofzuiger zonder zak

Zakloze stofzuigers zijn enorm handig voor als je snel even iets wilt schoonmaken. Deze stofzuigers zijn vaak lichter gebouwd dan een stofzuiger met zak. Daarnaast werken ze flexibel en maak je eenvoudig en snel je vloer schoon.

Een stofzuiger zonder zak is energiezuinig en verbruikt minder energie dan een stofzuiger met zak. Dus als je het belangrijk vind om bij te dragen aan een goed milieu of je bent zuinig op je centen, dan is een zakloze stofzuiger iets voor jou. Daarnaast bespaar je ook nog eens kosten op het kopen van stofzakken, want die zijn niet nodig bij deze stofzuigers.

Vaatwasserbestendig

Steelstofzuigers

Ben je toch meer opzoek naar een steelstofzuiger in de plaats van een normale stofzuiger? Ook bij de steelstofzuigers zit er verschil tussen met of zonder zak. De meeste steelstofzuigers hebben geen zak en maken net als zakloze stofzuigers gebruik van een stofreservoir. Steelstofzuigers met zak worden eigenlijk bijna niet meer verkocht, omdat een steelstofzuiger zonder zak vele matiger handiger is. Zonder zak zijn ze namelijk een heel stuk lichter en dat is wat de steelstofzuiger zo populair maakt. Ze zijn makkelijk op te bergen, gemakkelijk in gebruik, snoerloos en heel wendbaar. Het nadeel is wel dat de accu snel leeg raakt waardoor die veel moet opladen en het maakt veel meer geluid dan een normale stofzuiger.

Stofzuiger zonder zak

Conclusie

Bedenk goed welke soort stofzuiger het handigst is voor jouw huishouden. Wil jij je huis altijd snel en goed schoonmaken? Dan is het goed om te kijken naar een zakloze stofzuiger. Ben jij meer van de grote schoonmaakbeurten en heb je een hond of kat thuis? Dan is een stofzuiger met zak iets voor jou om naar te kijken. Wil je het liefst gemakkelijk en snel kunnen stofzuigen? Dan is een steelstofzuiger echt iets voor jou! Of kijk eens naar een robotstofzuiger, dat maakt het schoonmaken van de kamer nog heel veel makkelijker. Daarbij stel je in welk oppervlak schoon gemaakt moet worden en de robot doet de rest! Als je de keuze nog steeds moeilijk vind kan je voor het beste advies naar een van Expert-winkels bij jou in de buurt gaan. Daar krijg je deskundig advies van onze medewerkers!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt