Navigatie

Stofzuiger accessoires, mondstukken en borstels

Welke mondstukken en borstels gebruik je bij een stofzuiger?

Voor stofzuigers bestaan allerlei soorten accessoires en borstels. Veel stofzuigers worden standaard geleverd met een combiborstel waarmee je zowel harde vloeren als laagpolige tapijten kunt stofzuigen. Daarnaast zijn er speciale borstels voor kwetsbare harde vloeren, hoogpolig tapijt, meubilair en voor het opzuigen van dierenharen. Hieronder vertellen we je precies welke borstels er zijn en waarvoor je ze gebruikt.

Combiborstel

Bij de meeste stofzuigers zit standaard een combiborstel. Dit is een breed mondstuk met een borstel en twee standen. Door met je voet op de schakelaar te drukken, kies je of je het mondstuk met of zonder de borstel wil gebruiken. Mét borstel stofzuig je harde vloeren zoals een zeilvloer of tegels. Zonder borstel kun je ook laagpolige tapijten en vloerbedekking stofzuigen. Hierdoor is een combiborstel breed inzetbaar. Een combiborstel is minder geschikt voor dierenharen, hoogpolig tapijt of kwetsbare houten vloeren.

Parketborstel

Een parketborstel is een brede borstel met zachte haren. Doordat de haren van de borstel zacht zijn, voorkom je krassen wanneer je een kwetsbare vloer stofzuigt. Daarnaast voorkomen de haren dat het mondstuk zichzelf vacuüm zuigt op de vloer. Dat maakt deze borstel ideaal voor het stofzuigen van houten vloeren, parket en losliggende harde vloeren. Een parketborstel is niet geschikt voor tapijt of dierenharen.

Turboborstel

Deze borstel wordt turboborstel genoemd vanwege de ronddraaiende borstels in het mondstuk. Het is een brede vloerborstel die ideaal is voor het stofzuigen van zowel hoog- als laagpolig tapijt. Daarnaast zuig je met een turboborstel makkelijk dierenharen op en kun je hem ook inzetten op harde vloeren. Dat maakt deze borstel voor veel toepassingen geschikt. Maar een turboborstel is niet geschikt voor houten of kwetsbare vloeren.

Kierenzuigmond

Een kierenzuigmond is een harde langwerpige dunne zuigmond voor je stofzuiger. Hiermee kun je makkelijk bij kieren, hoeken en spleten stofzuigen, bijvoorbeeld tussen de spleten van de bank. Sommige stofzuigers hebben standaard een kierenzuigmond meegeleverd.

Meubelzuigmond

Een meubelzuigmond is een kleine rechthoekige zuigmond die handig is voor het stofzuigen van banken, stoelen en de trapbekleding. Ook kun je er de autostoelen mee stofzuigen. Gebruik deze zuigmond niet voor kwetsbare meubels, want omdat hij harde randen heeft, kan hij krassen achterlaten.

Zachte borstel

Deze afstofborstel heeft zachte haren die voorkomen dat de borstel krassen achterlaat. Een zachte afstofborstel is ideaal voor het stofzuigen van kwetsbare meubels, zoals meubels van glas, kwetsbaar hout of hoogglans.

3-in-1 of 2-in-1 combinatieborstel

Dit type borstel is een handige 3-in-1 (of twee-in-één) accessoire met een kierenzuigmond, zachte afstofborstel en/of meubelzuigmond. Hiermee heb je de belangrijkste stofzuigeraccessoires altijd binnen handbereik.

Mini turboborstel

Een mini-turboborstel heeft een ronddraaiende borstel voor een diepe reiniging. De mini-turboborstel is handig voor het opzuigen van stof en dierenharen van kleedjes, banken en stoelen.

Up-top borstel

Een up-top borstel heeft een gebogen vorm zodat je er makkelijk bovenop kasten mee kunt stofzuigen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt