Navigatie

Stofzuiger voor houten vloeren

Waar let je op bij een stofzuiger voor houten vloeren?

Als je een stofzuiger koopt voor het opzuigen van dierenharen dan zijn er een aantal punten om op te letten. Is er een turbo-borstel accessoire beschikbaar voor het model stofzuiger dat je op het oog hebt? En maakt de stofzuiger niet teveel geluid? Heeft de stofzuiger een stofzak of is hij zakloos? En heeft de stofzuiger een HEPA-filter voor een schonere uitblaaslucht? Expert adviseert.

Alle stofzuigers

Wat is het verschil tussen een parketborstel en een combinatieborstel?

Een parketborstel heeft lange zachte haren die voorkomen dat de borstel tijdens het stofzuigen krassen achterlaat. Daardoor is een parketborstel ideaal voor het stofzuigen van kwetsbare houten vloeren en laminaat.

Bij veel stofzuigers zit standaard een combiborstel. Een combiborstel heeft een schakelaar waarmee je kiest of je met of zonder borstel wil stofzuigen. Harde vloeren zuig je met borstel en vloerbedekking en tapijt zonder borstel. De borstel van een combinatieborstel is wat harder en korter dan die van een parketborstel. Daarom is een combiborstel alleen geschikt voor harde vloeren die niet krasgevoelig zijn. Voor kwetsbare harde vloeren kies je beter voor een parketborstel.

Gebruik een parketborstel voor kwetsbare harde vloeren

Bij veel stofzuigers zit standaard een combinatieborstel. Maar omdat deze borstel hardere haren heeft en dichter op de vloer zit, kan deze op kwetsbare houten vloeren mogelijk krassen achterlaten. Gebruik voor kwetsbare harde vloeren daarom een parketborstel. Bij sommige stofzuigers is de parketborstel al inbegrepen en anders is deze vaak ook los verkrijgbaar.

Parketborstels voor steelstofzuigers

Steelstofzuigers hebben meestal een ander soort parketborstel. De parketborstel van een steelstofzuiger heeft een zachte ronddraaiende borstelrol in plaats van lange haren. Vuil en stof blijven aan de ronddraaiende rol plakken waarna ze worden opgezogen. De borstel ziet er anders uit dan een parketborstel voor een sledestofzuiger maar is net zo zacht voor kwetsbare vloeren.

Welke zuigkracht voor een houten vloer?

Als je een borstel gebruikt, kun je op vastliggende harde vloeren de hoogste zuigkracht gebruiken. Zo wordt al het stof makkelijk opgezogen. Bij losliggende harde vloeren is er op de hoogste stand kans de stofzuiger zichzelf vacuüm zuigt. Om dit te voorkomen kies je voor een minder hoge zuigkracht. Je kunt de zuigkracht ook iets verminderen met het schuifje op de stofzuigerslang. Het voordeel van een parketborstel is dat hij zichzelf door de wat langere borstelharen minder snel vacuüm zuigt.

Ligt de vloer vast of is het een losliggende vloer?

Op een vastliggende vloer kun je zonder problemen de hoogste zuigkracht gebruiken. Maar bij een losliggende vloer zoals tapijttegels, zeil, linoneum of laminaat loop je op de hoogste stand het risico dat de stofzuiger zichzelf vacuüm zuigt of dat de tapijttegels loslaten en verschuiven. Om dit te voorkomen, kies je bij een losliggende vloer voor een lagere zuigkracht. Daarnaast zuigt een parketborstel zichzelf minder snel vacuüm dankzij de langere borstelharen. Dus ook voor losliggende harde vloeren raden we daarom een parketborstel aan.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt