Navigatie

Tandsteen en tandplak verwijderen

Hoe verwijder je tandsteen en tandplak?

Tweemaal daags tandenpoetsen, flossen en het verwijderen van tandplak zijn belangrijk voor een goede verzorging van je gebit. Op deze manier voorkom je de vorming van tandsteen en problemen zoals bloedend of ontstoken tandvlees, of erger. Hieronder leggen we je uit waarom goed tandenpoetsen zo belangrijk is en geven we je tips over betere mondverzorging met behulp van een elektrische tandenborstel.

Alle elektrische tandenborstels Bekijk alle flosapparatenLees meer over mondverzorging

Wat is tandplak?

Gedurende de dag vormt zich een kleverig laagje op je tanden, we noemen dit tandplak. Tandplak bestaat uit bacteriën die van nature in je mond leven, speekseleiwitten en stoffen uit het eten. De vorming van tandplak is heel normaal en tandplak is op zichzelf niet schadelijk. Maar als je tandplak langer dan 48 uur (twee dagen) laat zitten, verandert het in tandsteen. En tandsteen is wel schadelijk, hieronder vertellen we je waarom.

Hoe ontstaat tandsteen en waarom is tandsteen slecht?

Als je tandplak, een plakkerig laagje dat gedurende de dag op je tanden ontstaat, langer dan 48 uur laat zitten, verandert de tandplak in tandsteen. De tandplak verkalkt, wordt harder en hecht zich vast aan je tanden. Wanneer tandplak eenmaal tandsteen is geworden, kun je het zelf niet meer wegpoetsen. De enige manier om het dan nog te laten verwijderen is bij de tandarts of mondhygiëniste.

Tandsteen kan allerlei gezondheidsklachten en gebitsproblemen veroorzaken, zoals gekleurde aanslag op je tanden, bloedend en ontstoken tandvlees, gaatjes, slechte adem, een vieze smaak in je mond en andere gezondheidsklachten. Als je rookt of veel koffie of thee drinkt, kan er sneller tandsteen ontstaan en krijg je eerder last van gekleurde aanslag op je tanden.

Waarom is een goede mondverzorging belangrijk?

Om tandsteen en bijkomende problemen zoals ontstekingen, een slecht gebit en gezondheidsklachten te voorkomen, is het belangrijk dat je tweemaal daags tanden poetst en tandplak verwijdert. Ook flossen, tanden stoken en eventueel spoelen met mondwater zijn belangrijk, om op die plekken te komen waar een tandenborstel niet goed bij kan.

Bij tandenpoetsen kun je denken aan het gezegde “voorkomen is beter dan genezen” want met een goede dagelijkse mondhygiëne voorkom je veel problemen. En ook cosmetisch doet het je goed, want wie houdt er nou niet van een stralende lach met witte tanden?

Betere mondverzorging met een elektrische tandenborstel

Onderzoek heeft aangetoond dat een elektrische tandenborstel veel effectiever is in het verwijderen van tandplak dan een handtandenborstel. Een elektrische tandenborstel maakt duizenden poetsbewegingen per minuut waardoor tandplak snel en efficiënt wordt verwijderd.

Daarnaast hebben moderne elektrische tandenborstels vaak extra functies, zoals een poetstimer, zodat je precies weet hoe lang je elke hoek van je gebit moet poetsen, en een poetsdruksensor die een waarschuwing geeft wanneer je teveel druk uitoefent tijdens het poetsen. Want als je te hard poetst, is dat niet goed voor het tandvlees. Verder heb je de keuze tussen een roterende of een sonische tandenborstel.

Bekijk alle elektrische tandenborstels Lees meer over mondverzorging

Effectief flossen met een flosapparaat

Met een tandenborstel kom je vaak niet goed tussen je tanden en kiezen. Omdat zich hier wel tandplak ophoopt, is het belangrijk om te flossen of te werken met een tandenstoker. Ook een flosapparaat is een uitstekende optie om je gebit tussen de tanden en kiezen te reinigen.

Een flosapparaat wordt ook wel een monddouche, waterpik of waterfloss genoemd. Het werkt met een krachtige straal van water met luchtbelletjes, of je kunt in plaats van water ook mondwater gebruiken. Hiermee spoel je al het vuil en tandplak tussen je tanden weg. Een flosapparaat werkt snel en comfortabel en is een uitstekend alternatief als je flossen of tandenstokers niet prettig vindt.

Bekijk alle flosapparaten

Welke opzetborstels zijn er voor een elektrische tandenborstel?

Naast de standaard opzetborsteltjes zijn er extra zachte opzetborstels die fijn zijn als je last hebt van ontstoken of gevoelig tandvlees en speciale opzetborsteltjes om tandaanslag mee te verwijderen. Verder kun je het beste kiezen voor een model opzetborsteltje dat goed bij jouw gebit past, bijvoorbeeld met dunnere borstelhaartjes zodat je beter tussen je tanden komt. Je moet een opzetborsteltje dat je dagelijks gebruikt ongeveer elke drie maanden vervangen.

Wat doe je bij bloedend of ontstoken tandvlees?

Bloedend en ontstoken tandvlees gaat samen met tandsteen. Als je hier last van hebt, ben je eigenlijk al te laat, want dit zijn de gevolgen van niet goed genoeg poetsen. Bij deze problemen kun je het beste een afspraak maken met je tandarts of mondhygiëniste om het tandsteen te laten verwijderen. Daarnaast kan het helpen om het tandvlees zachtjes te masseren met een zachte borstel, voor een betere doorbloeding. Op deze manier kan ontstoken tandvlees sneller genezen. Lees verder op onze adviespagina over bloedend en ontstoken tandvlees.

Hoe voorkom je bloedend en ontstoken tandvlees?

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt