Navigatie

Ontstoken of bloedend tandvlees

Hoe voorkom je ontstoken of bloedend tandvlees?

Ontstoken en bloedend tandvlees is vervelend en kan, als je er niets aan doet, nare gevolgen hebben voor je gebit en voor je gezondheid. Hieronder vertellen we je waaraan je ontstoken tandvlees herkent en hoe je het kunt voorkomen. Ook geven we je tips voor een goede mondverzorging.

Alle elektrische tandenborstels Bekijk alle flosapparatenLees meer over mondverzorging

Wat is de oorzaak van ontstoken en bloedend tandvlees?

Bloedend tandvlees geeft aan dat je tandvlees ontstoken is. Ontstoken tandvlees wordt veroorzaakt door tandplak of tandsteen. Om dit te voorkomen zijn goed poetsen en een goede mondhygiëne belangrijk. Tandplak moet je zelf elke dag wegpoetsen en wegflossen. Doe je dit niet, dan ontstaat er op den duur tandsteen. Tandsteen kun je meestal alleen laten verwijderen door de tandarts.

Een beginnende ontsteking van het tandvlees wordt gingivitus genoemd. Naarmate de ontsteking zich verergert, gaat dit over in paradontitis, een ernstige tandontsteking. Ernstig ontstoken tandvlees is slecht voor je gezondheid en voor je gebit, daarom is voorkomen beter dan genezen.

Als je last hebt van ontstoken tandvlees, maak dan een afspraak met de tandarts. En als je last hebt van tandsteen, dan is het belangrijk om dit op tijd te laten verwijderen. Zo voorkom je ontstoken tandvlees en andere gebitsproblemen.

Lees meer over het verwijderen van tandplak en het voorkomen van tandsteen

Wanneer heb je ontstoken tandvlees?

Als je tandvlees bloedt tijdens het poetsen, tanden stoken of flossen dan is je tandvlees ontstoken. Daarnaast herken je ontstoken tandvlees aan rood tandvlees, gezwollen tandvlees, slap tandvlees, slechte adem of een vieze smaak in je mond. Het verschil met gezond tandvlees is dat gezond tandvlees stevig en roze is en niet bloedt tijdens het tandenpoetsen.

Ontstoken tandvlees wordt veroorzaakt door tandplak en kun je voorkomen door goed te poetsen. Heb je last van tandsteen en is je tandvlees eenmaal ontstoken? Maak dan een afspraak met de tandarts om ergere problemen te voorkomen.

Wat doe je tegen ontstoken of bloedend tandvlees?

Als je tandvlees eenmaal bloedt en ontstoken is, dan is het eigenlijk al te laat. Ga bij ontstoken tandvlees langs de tandarts en laat het tandsteen verwijderen. Dit is belangrijk want op deze manier voorkom je een ergere ontsteking en verdere gezondheidsproblemen. Verder kan het helpen om het ontstoken tandvlees zacht te masseren met een zachte opzetborstel. Hiermee verbeter je de doorbloeding van het tandvlees zodat het sneller kan genezen.

Om ontstoken tandvlees te voorkomen is een goede mondhygiëne belangrijk. Verwijder daarom elke dag grondig alle tandplak om tandsteen en bloedend of ontstoken tandvlees te voorkomen. Dit doe je door regelmatig en goed te poetsen, tanden te stoken en te flossen, eventueel in combinatie met mondwater. Lees hieronder verder over welke tandenborstels, flosapparaten en opzetborstels hiervoor het meest geschikt zijn.

Voorkom ontstoken tandvlees met een elektrische tandenborstel

Tandsteen en ontstoken tandvlees voorkom je door twee maal per dag goed te poetsen. Hiervoor is een elektrische tandenborstel veruit het meest geschikt. Het is bewezen dat een elektrische tandenborstel tandplak veel effectiever verwijdert dan een gewone handtandenborstel. In principe is twee minuten poetsen voldoende, 30 seconden per kwadrant. Verder is de juiste poetsdruk belangrijk; als je te hard poetst en teveel tegen je tandvlees drukt, kun je last krijgen van opkruipend tandvlees.

De beste elektrische tandenborstels maken veel poetsbewegingen per minuut en beschikken over een timer en poetsdruksensor. Verder heb je de keuze tussen een roterende borstel of een sonische borstel en zijn er tandenborstels met verschillende poetsstanden, voor onder andere dagelijks gebruik, witte tanden of een schone tong.

Bekijk alle elektrische tandenborstels

Voorkom ontstoken tandvlees door te flossen

Naast goed poetsen is het belangrijk om regelmatig te flossen en je tanden te stoken. Tandenstokers zijn verkrijgbaar in vele diktes en soorten, je tandarts kan je hier vast in adviseren.

Tegenwoordig zijn er ook flosapparaten, ook wel monddouche, waterflosser of waterpik genoemd. Een flosapparaat werkt met een combinatie van water (of mondwater) en luchtbelletjes waarmee het heel effectief tussen je tanden kan schoonmaken, op die plekken waar een tandenborstel niet goed bij kan. Goed tussen je tanden schoonmaken is heel belangrijk, omdat dit meestal de eerste plek is waar tandsteen ontstaat, met tandvleesontsteking als gevolg.

Bekijk alle flosapparaten

Opzetborstels voor ontstoken tandvlees

Als je last hebt van bloedend, gevoelig of ontstoken tandvlees dan kan een juiste opzetborstel voor je elektrische tandenborstel helpen. Er bestaan speciale opzetborstels voor ontstoken tandvlees. Deze borstels zijn zachter, maar maken nog steeds effectief schoon. Het kan fijn zijn om met een zachte borstel het ontstoken tandvlees te masseren. Hiermee verbeter je de doorbloeding en zal het tandvlees sneller genezen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt