Navigatie

Terras schoonmaken met hogedrukreiniger

Hoe maak je een terras schoon met een hogedrukreiniger?

Je terras schoonmaken is geen probleem met een hogedrukreiniger. Je kunt je terras schoonspuiten met de lans van de hogedrukreiniger zelf, maar met een terrasreiniger gaat het schoonmaken nog makkelijker en voorkom je opspattend water. Een terrasreiniger is een accessoire die je aansluit op je hogedrukreiniger. Zorg er verder voor dat je het water uit de buurt houdt van elektriciteit en gebruik een veiligheidsbril. Begin met een lage druk en verhoog de werkdruk indien nodig. Nadat je met het terras klaar bent, kun je ook de tuinstoelen nog even schoonspuiten. Hieronder vertellen we je stap-voor-stap hoe je je terras schoonmaakt met een hogedrukreiniger.

Bekijk alle hogedrukreinigers

Zet de tuinmeubels aan de kant

Voordat je met de hogedrukspuit aan de slag gaat, zet je eerst alle tuinmeubels aan de kant. Dus de tuinstoelen, tuintafel en eventueel de tuinbank. Op deze manier kun je straks overal makkelijk bij en staat er niets in de weg. Maak voordat je begint ook een plan: in welke hoek ga je beginnen en hoe ga je de tegels langs zodat je geen stukken overslaat.

Tip: gebruik een terrasreiniger accessoire

Een terrasreiniger is een accessoire voor je hogedrukreiniger. Bij sommige hogedrukreinigers zit de terrasreiniger er al bij en anders kun je deze los bestellen. Een terrasreiniger heeft een ronde vorm en zorgt ervoor dat water en vuil niet opspatten tijdens het schoonmaken. Zo houd je droge kleren en worden ook de ramen niet vuil van het opspattende water. Binnenin de terrasreiniger ontstaat een ware tornado van water die de tegels onder de terrasreiniger grondig schoonspoelt. Een terrasreiniger werkt het best met een werkdruk boven de 130 bar omdat je hardnekkige groene aanslag anders mogelijk niet in één keer weg krijgt. Rond de 145 bar is meestal ideaal want je wil ook weer niet een te hoge werkdruk gebruiken omdat de terrasreiniger anders omhoog wordt geduwd en het meer moeite kost om hem op de tegels te houden.

Sluit de hogedrukreiniger aan

Sluit de hogedrukreiniger met een aansluitslang aan op de waterkraan en klik de terrasreiniger-accessoire vast aan de spuitlans. Doe vervolgens de stekker in het stopcontact. Als je niet precies weet hoe je de hogedrukreiniger aan moet sluiten, pak dan eerst de gebruiksaanwijzing er even bij. Daarin wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe je jouw type hogedrukreiniger aansluit.

Zorg ervoor dat het water nooit bij de elektriciteit komt

Water en elektriciteit zijn een gevaarlijke combinatie. Zorg er daarom voor dat het water nooit bij het stopcontact komt. Let hierbij niet alleen op het water dat uit de spuitlans komt, maar ook op water dat naar een ander deel van het terras stroomt.

Gebruik een veiligheidsbril en gehoorbescherming

Wanneer je aan het werk bent met een hogedrukreiniger kan er water en vuil opspuiten. Het water dat uit de spuitlans komt, heeft immers een enorme kracht. Bescherm je ogen daarom met een veiligheidsbril. Verder kan een krachtige hogedrukreiniger behoorlijk wat geluid maken. Om gehoorschade te voorkomen, raden we daarom gehoorbescherming aan. Bij het grotere werk zijn verder werkhandschoenen fijn.

Begin met een lage waterdruk

Vaak kun je de werkdruk instellen op de hogedrukreiniger zelf, of op de terrasreiniger-accessoire. Begin eerst met een lage werkdruk en voer de druk vervolgens op tot een comfortabel niveau. Bij een lagere druk van minder dan 130 bar gaat groene aanslag met een terrasreiniger niet altijd in één keer weg. Een terrasreiniger werkt meestal het best met een waterdruk van ongeveer 145 bar.

Als je de hogedrukreiniger zonder terrasreiniger gebruikt, houd je de spuitlans bij een lagere druk dichterbij en bij een hogere druk verder weg. Doordat je de spuitlans bij een hoge druk vanaf een grotere afstand gebruikt, kun je sneller een groter gebied reinigen.

Gebruik een hoge waterdruk (boven de 145 bar) niet van heel dichtbij want daarmee kun je het bovenste laagje van het hout of steen beschadigen. Een beschadigd terras wordt sneller vuil en wordt moeilijker schoon.

Reinig ook je tuinmeubilair

Nadat je klaar bent met het terras is het handig om meteen het tuinmeubilair mee te nemen. Dit doe je met de spuitlans dus klik de terrasreiniger eerst los. Voor tuinmeubels heb je meestal een minder hoge werkdruk nodig dus als jouw hogedrukreiniger een instelbare werkdruk heeft, kun je de druk wat verlagen. Anders kun je de spuitlans ook wat verder weg houden.

 

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt