Navigatie

Tips tegen glascorrosie

Voorkom glascorrosie met deze tips

Iedereen die een ruime tijd een vaatwasser gebruikt herkent het wel: een doffe witte was op je glazen. Zonde, want het ziet er toch minder stralend uit. Wat het is, wat je eraan kan doen en hoe je het kan voorkomen? Dat leggen we uit op deze pagina.

Hoe sluit ik een vaatwasser aan?
Vaatwasser witte aanslag | Expert

Wat is de witte aanslag op je glazen?

Je mooiste servies gebruik je natuurlijk het liefst zo vaak mogelijk. Maar vaak gebruiken betekent vaak in de vaatwasser. En dat vergroot de kans dat je uiteindelijk te maken krijgt met een witte waas op je glazen. Gelukkig kan je dit in veel gevallen oplossen en voorkomen.

Het witte waas op je servies kan een van twee dingen zijn: kalkaanslag of glascorrosie. Bij kalkaanslag wordt het kalk dat in het kraanwater zit afgezet tegen het glas. Woon je in een gebied met hard water (water met een grotere hoeveelheid kalk) dan heb je hier sneller last van dan als je in een gebied met zacht water.

Vaatwasser glascorrosie | Expert

Wat is glascorrosie?

Glascorrosie is een beschadiging van het glas. Kort gezegd ontstaat er door de hitte en chemicaliën in het vaatwastablet een chemische reactie op het glaswerk. Dit kan zich uiten in een witte waas, maar ook in een regenboogachtige waas of vlekken.

Glascorrosie is niet meer van je glas te verwijderen, dus pas op met je favoriete glaswerk en overweeg dit voortaan met de hand af te wassen.

Glazen vaatwasser

Hoe voorkom je glascorrosie

Glascorrosie is niet meer te verwijderen, maar gelukkig wel te voorkomen. Glascorrosie ontstaat gelukkig niet bij elk type glas. Let er bij de aanschaf van servies dus even op of het glas vaatwasserbestendig is. Zo niet, dan kan je die glazen beter met de hand afwassen.

Daarnaast is er nog een aantal manieren om de kans op corrosie te verkleinen. Zoals gezegd ontstaat glascorrosie bij hitte. Als je er dus voor zorgt dat je vaatwasser niet op een hoge temperatuur draait is dat kans op corrosie al een stuk kleiner. Daarnaast helpt het als je direct na het wassen de vaatwasser opent zodat alle damp direct kan verdwijnen. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een speciaal middel te gebruiken dat glascorrosie tegengaat.

Glascorrosie

Hoe kom je van het witte waas af?

Komt het witte waas door kalkaanslag, dan kan je het waas er gewoon vanaf halen. Dit kan je doen door het servies een kwartier in de gootsteen te zetten met warm water en witte azijn, of door de vaatwasser met glazen aan te zetten met twee kunstgebittabletten in het bestekbakje. Hierbij hoef je geen vaatwastablet meer te gebruiken.

Is de glascorrosie het gevolg van glascorrosie dan is het kwaad zoals gezegd al geschied. Het enige wat je dan nog kan doen om te drinken uit sprankelend heldere glazen is nieuw servies kopen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt