Navigatie

Tips voor een stinkende vaatwasser

Vieze geurtjes uit je vaatwasser? Wij hebben tips!

Een stinkende vaatwasser is geen pretje, je wil immers dat de vaat schoon uit de vaatwasser komt. Soms blijft er vuil achter in de vaatwasser en dat kan nare luchtjes veroorzaken. Dus wat kun je doen als je vaatwasser stinkt? Expert heeft een aantal tips voor je verzameld zodat je snel weer kunt genieten van een schone, frisse vaat.

Zout in de vaatwasser?
Stinkende vaatwasser | Expert

De oorzaak van een stinkende vaatwasser

Wanneer de vaatwasser vuile borden, ovenschalen, soepkommen en pannen schoonmaakt, komt het vuil in de vaatwasser terecht. Het vuile afwaswater wordt afgevoerd door een filter. Dit filter zorgt ervoor dat de waterafvoer niet verstopt raakt; het vuil en vet blijven achter in het filter. Daarom is het belangrijk om het filter regelmatig schoon te maken. Daarmee voorkom je dat het filter verstopt raakt en gaat stinken. Verder kunnen vetresten zich in de vaatwasser ophopen als je altijd alleen een programma op lage temperatuur draait.

Vaatwasser filters| Expert

1. Maak de filters regelmatig schoon

Het is belangrijk om de filters van de vaatwasser na elke wasbeurt even schoon te maken. Je kunt ze losdraaien en afspoelen onder de kraan. Daarna draai je de filters er weer in. De filters bestaan meestal uit een grof filter voor grote resten en een fijn filter. Het fijne filter kan verstopt raken met vet, als je het langere tijd niet hebt schoongemaakt. Als de filters verstopt zijn, kan het vuile water niet goed weg en blijft het vuil in de vaatwasser achter.

Temperatuur vaatwasser

2. Draai af en toe een heet programma

Draai 1 á 2 keer per maand een lang, heet programma. Op deze manier worden vetresten beter afgevoerd en voorkom je dat vet zich ophoopt in de vaatwasser. Bovendien gaan bacteriën dood bij hoge temperatuur. Zo wordt de vaatwasser weer hygiënisch schoon en voorkom je de vorming van geurtjes door bacteriën. Sommige vaatwassers hebben ook een speciaal reinigingsprogramma. Dit kun je ook gebruiken.

Vaatwasser bijvullen | Expert

3. Schraap de borden af

Voordat je de vaat in de vaatwasser zet, scheelt het enorm als je eerst de etensresten van de borden schraapt. Op deze manier voorkom je al heel veel vuil in de vaatwasser. Voorspoelen is verder niet nodig; dat kost alleen maar extra water. En ook vuile schalen, bakjes en kommetjes kun je natuurlijk van tevoren even uitschrapen.

reiniger vaatwasser

4. Gebruik vaatwasmachinereiniger

Om de vaatwasser schoon te houden en geurtjes en verstoppingen te voorkomen, wordt het aangeraden om 1 á 2 keer per maand de vaatwasser schoon te maken met vaatwasmachinereiniger. Op de verpakking van de fles kun je precies lezen hoe dit werkt. En er zijn ook reinigingsmiddelen verkrijgbaar die je kunt gebruiken tijdens een vaatwasprogramma.

Vaatwasser verfrissen | Expert

5. Gebruik eventueel een verfrisser of neutraliser

Als je na bovenstaande tips nog steeds last hebt van een stinkende vaatwasser, gebruik dan een verfrisser of neutraliser. Je lost hier de oorzaak van het probleem in feite niet mee op, maar geurtjes worden wel een stuk minder, of gaan zelfs helemaal weg. De meeste verfrissers hebben een sterke citroengeur die tijdens het vaatwasprogramma wordt afgegeven. En een neutraliser zorgt ervoor dat de stank wordt geneutraliseerd, maar geeft zelf in principe geen geur af. Je vaatwasser ruikt met een verfrisser of neutraliser weliswaar frisser, maar het is nog steeds belangrijk om de vaatwasser, en met name de filters, regelmatig schoon te maken.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt