Navigatie

Waarom maakt mijn vaatwasser niet goed schoon?

Een checklist voor het schoonmaken van je vaatwasser!

Als de vaat niet schoon uit de vaatwasser komt, is dat natuurlijk vervelend. Niemand zit te wachten op doffe glazen en vuile borden. Als de vaatwasser niet goed schoon wast, kan dit verschillende oorzaken hebben. Daarom heeft Expert een handige checklist voor je gemaakt zodat je weer snel kunt genieten van een schone vaat.

Vaatwasser ontvetten
Vaatwasser inruimen | Expert

Is de vaatwasser op de juiste manier ingeruimd?

Om zijn werk goed te kunnen doen is het belangrijk dat je de vaatwasser op de juiste manier inruimt. De meest vuile, aangekoekte vaat zet je in de onderste korf. Hier is de waterdruk het hoogst en sommige vaatwassers hebben onderin een speciale intensieve zone. Verder moet je een vaatwasser nooit te vol doen want de vaat moet voldoende ruimte hebben zodat het water er goed bij kan. Plaats bekers en glazen een beetje schuin, met de onderkant naar beneden. Zet geen vaat bovenop elkaar. Kijk nadat je de vaat hebt ingeruimd altijd of de sproeiarmen nog volledig rond kunnen draaien.

Vaatwastablet

Is de vaatwastablet goed opgelost?

Als de vaat niet goed schoon wordt, kan het zijn dat de vaatwastablet niet goed is opgelost. Dit kun je zien door nadat de vaatwasser klaar is in het vakje voor de vaatwastabletten te kijken. Als daar nog resten in zitten, is de vaatwastablet niet goed opgelost.

Sproeiarmen vaatwasser

Controleer de sproeiarmen

Controleer wanneer je da vaatwasser in hebt geruimd altijd even of de sproeiarmen nog volledig rond kunnen draaien. Als ze worden geblokkeerd door een bord of een pan, kan de vaatwasser zijn werk niet goed doen. Verder is het belang om de sproeiarmen af en toe schoon te maken. Soms kan er kalkaanslag ontstaan waardoor de gaatjes in de sproeiarm verstopt raken. Prik de gaatjes door met een cocktailprikker en neem de sproeiarmen af met een vochtige doek. Vaak kun je de sproeiarmen ook losschroeven zodat je ze makkelijker schoon kunt maken.

Vieze vaat

Controleer de filters

Het is belangrijk om na elke vaatwasbeurt te controleren of er geen resten zijn achtergebleven in de filters. Als het vuil zich hier ophoopt, kan er verstopping en stank ontstaan en de vaat wordt dan vaak niet meer goed schoon. Het is dan ook verstandig om de filters regelmatig schoon te maken. De filters kun je losschroeven en afspoelen onder de kraan. Kijk ook of er geen vuil is achtergebleven in het filterhuis. Schroef de filters nadat je ze hebt schoongemaakt weer op hun plaats.

Expert

Heeft de vaatwasser voldoende vaatwasser zout?

De vaatwasser maakt niet goed schoon zonder vaatwasser zout. Als glazen dof uit de vaatwasser komen, gebruik je te weinig zout. Hard water veroorzaakt kalkaanslag op je glazen waardoor deze dof uit de vaatwasser komen. In vaatwasser tabletten zit altijd een beetje zout om hard water tegen te gaan, maar soms is dit niet genoeg. Voeg in dat geval extra vaatwasser zout toe. Let op, gebruik nooit keukenzout! Vaatwasser zout is heel puur zout dat speciaal voor vaatwassers is ontwikkeld. Kijk in de gebruiksaanwijzing van je vaatwasser om te zien hoeveel zout je nodig hebt. De meeste vaatwassers hebben het zoutreservoir onderin, achter de grote, ronde draaidop.

Glansspoelmiddel

Glansspoelmiddel

Net zoals vaatwasserzout zit glansspoelmiddel al in de vaatwastabletten. Als de vaatwastablet niet goed is opgelost of onvoldoende glansspoelmiddel bevat, kun je een beetje extra glansspoelmiddel toevoegen. Glansspoelmiddel zorgt ervoor dat glazen en borden glanzend schoon worden. Kijk in de gebruiksaanwijzing waar het vakje zit. Meestal zit dit in de deur, naast het vakje voor de vaatwastablet. Meestal heb je per wasbeurt maar een klein beetje extra glansspoelmiddel nodig; er zit immers ook al glansspoelmiddel in de tablet.

Expert

Schoonmaken van de vaatwasser

Naast het filter en de sproeiarmen, is het ook goed om de rest van de vaatwasser eens in de zoveel tijd schoon te maken. Als de vaatwasser stinkt of niet goed doorspoelt, is dit een teken dat je de vaatwasser schoon moet maken. Gebruik hiervoor een speciaal middel stinkende vaatwassers. Huis-tuin- en keukenmiddeltjes zoals schoonmaakazijn kunnen het rubber van de vaatwasser aantasten.

Technisch probleem?

Heeft de vaatwasser een technisch probleem?

Als de vaatwasser na bovenstaande stappen nog steeds niet goed schoon maakt, kan er iets anders aan de hand zijn. De water inlaatklep kan bijvoorbeeld kapot zijn waardoor de vaatwasser geen water pakt, of de vaatwasser komt niet op temperatuur doordat er een probleem is met het verwarmingselement. Staat de vaatwasser goed ingesteld en gebruik je het juiste programma? Loopt het water goed weg en is er geen sprake van een verstopping? Als er een technisch probleem is met je vaatwasser, overweeg dan om een monteur in te schakelen. En vanzelfsprekend staat jouw lokale Expertwinkel altijd voor je klaar voor ondersteuning en advies.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt