Navigatie

Hoe ontkalk je je vaatwasser?

Alles over het ontkalken van je vaatwasser

Veel mensen kunnen zich een leven zonder vaatwasser niet meer voorstellen. ’s Avonds na het eten de vieze vaat erin, klep dicht en je hebt er (tot de volgende ochtend) geen omkijken meer naar. Om zo lang mogelijk van jouw afwasmachine te genieten is het verstandig om deze goed te onderhouden, bijvoorbeeld door de vaatwasser te ontkalken. Hoe, wanneer en waarom? Wij leggen het voor je uit.

Vaatwasser ontkalken
Vaatwasser ontkalken | Expert

Waarom ontkalken?

Zonder water geen afwas, ook niet met een vaatwasser. En in water zit kalk. Dit is over het algemeen geen enkel probleem, maar na verloop van tijd kan de kalk zich afzetten op onderdelen van de vaatwasser. En wat begint met een dun laagje kan al snel oplopen tot een flinke klont die de werking van de vaatwasser tegengaat. Uiteindelijk kan dit er zelfs voor zorgen dat de afwasmachine stuk gaat. Het is daarom belangrijk om regelmatig de vaatwasser te ontkalken.

Ontkalken

Hoe ontkalk je een vaatwasser

  1. Zorg ervoor dat de vaatwasser helemaal leeg is.
  2. Start het wasprogramma waarbij het water minimaal 60° Celsius wordt. Start dit programma zonder vaatwasblokje of ander schoonmaakmiddel in de machine.
  3. Laat dit programma 30 minuten draaien.
  4. Pauzeer het programma, voeg ontkalkingsmiddel toe door dit over de bodem van de machine te strooien.
  5. Start hetzelfde wasprogramma daarna opnieuw en laat het deze keer helemaal afdraaien.
Vaatwasser ontkalken | Expert

Kan je een vaatwasser ontkalken met azijn?

Je kan je vaatwasser ook ontkalken met azijn. Voor de lange termijn is dit echter niet aan te raden. Azijn is een erg zuur goedje dat rubber beïnvloedt. Gebruik je teveel azijn dan kan je je vaatwasser intern beschadigen, waardoor deze stopt met werken of zelfs begint te lekken. Dan kan het zover komen dat de enige optie een nieuwe vaatwasser is. Het is daarom aan te raden toch te kiezen voor een professioneel ontkalkingsmiddel.

Krultang kopen bij Expert

Hoe vaak moet je de vaatwasser ontkalken?

Over het algemeen kan het verstandig zijn om 1 à 2 keer per jaar de vaatwasser te ontkalken. Afhankelijk van waar je woont kan het verstandig zijn om dit vaker te doen.

Zoals gezegd komt de kalk uit het water dat de machine gebruikt tijdens het afwassen. Hoeveel kalk er in het grondwater zit is afhankelijk van waar je woont. Over het algemeen bevat het water in de randstad meer kalk dan water op het platteland. Dit wordt ook wel aangegeven met de hardheid van water. Hoe harder het water, hoe meer kalk erin te vinden is, hoe vaker je de vaatwasser moet ontkalken.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt