Navigatie

Vaatwasser pakt geen water meer

Krijgt je vaatwasser geen water? Dit is de oplossing

Na een heerlijke maaltijd zet je de vaat in de afwasmachine, je kiest een passend programma en drukt op start. Vervolgens begint de vaatwasser een beetje te brommen, wat hij altijd doet als hij start, en plotseling houdt hij ermee op. Geen water, aldus de foutmelding. Hoe kan dit, wat gebeurt er en wat kan je eraan doen? Wij leggen het voor je uit.

Vaatwasser pakt geen water

Net geïnstalleerd

Heb je de vaatwasser net geïnstalleerd, dan is de kans groot dat het probleem niet bij de afwasmachine ligt. Zeker als het een nieuwe is. Waarschijnlijk is er iets niet helemaal goed gegaan bij de installatie. Heb je net je vaatwasser geïnstalleerd, maar krijg je geen water, check dan eerst de volgende punten.

Kraan vaatwasser

1. Staat de kraan open?

Om eerst maar even de open deur in te trappen: controleer of de kraan openstaat. Het klinkt misschien een beetje als een dooddoener, maar je zal niet de eerste zijn die door alle enthousiasme vergeet de watertoevoer open te draaien.

Aanvoerslang vaatwasser

2. Kink in de kabel

Het installeren van een vaatwasser is vaak wat gepriegel. De af- en aanvoerslang moeten achter en onder de keukenkastjes bevestigd worden waar weinig ruimte is om te bewegen of goed te kijken. Door al dat gepriegel kan het zijn dat er een knik in de aanvoerslang is ontstaan. Hierdoor loopt het water niet soepel de machine in en lukt het niet om de afwas te doen. Kijk ook of er geen kink in de afvoerslang zit. Als het water niet kan worden afgevoerd wordt er namelijk ook geen nieuw water aangevoerd.

Vaatwasser in gebruik

3. Heb je de vaatwasser al langer in gebruik

Heeft de vaatwasser het tijdenlang prima gedaan en houdt de watertoevoer er van het ene op het andere moment mee op? Dan kan er meer aan de hand zijn. Controleer eerst of je überhaupt nog wel water in je huis krijgt. Als er net een storing is bij het waterbedrijf of er zijn werkzaamheden in de buurt kan het zijn dat je even geen water hebt. Controleer dit door een andere kraan open te draaien en eventueel op internet te checken. Heb je gewoon water in de rest van je huis, dan is er iets aan de hand met je afwasmachine.

Glansspoelmiddel

4. Gooit de aquastop de boel op slot?

Een machine die automatisch water rondpompt om de vaat te doen is erg fijn, maar als er iets misgaat kan dit grote gevolgen hebben. Als de vaatwasser lekt bijvoorbeeld, kan binnen de kortste keren de hele keuken blank staan. Dit is niet alleen vervelend om op te ruimen, als je een mooie houten vloer hebt dit ook zorgen voor flink wat schade. Daarom zijn de meeste vaatwassers uitgerust met een ingebouwde aquastop.

Zoals gezegd begint elk wasprogramma met het afpompen van water dat zich nog in de vaatwasser bevindt. Blijft dit pompen doorgaan, dan heb je waarschijnlijk last van een lek in de bak onder de vaatwasser. De afwasmachine deactiveert dan de waterstop dan niet om verdere schade te voorkomen.

Als je een ingebouwde aquastop hebt kan het gebeuren dat deze per abuis op slot is gesprongen. In dit geval kan je de aquastop eenvoudig resetten door bijvoorbeeld een pinnetje in te drukken. Probeer dit een keer. Draait de vaatwasser nu zonder problemen, dan is het euvel opgelost. Schiet de aquastop weer in het slot, dan is er iets meer aan de hand.

Vaatwasser filter

5. Vieze filter

Onderin je vaatwasser zit een filter die ervoor zorgt dat er geen troep in de rest van de machine of de afvoer terechtkomt. Is deze filter erg vies, dan kan dit er echter ook voor zorgen dat het water niet of nauwelijks wegloopt. En als het water niet wegloopt zal de aquastop geen nieuw water toelaten. Maak de filter grondig schoon, plaats hem terug en probeer het opnieuw.

Technisch probleem?

Kom je er niet uit?

Heb je dit allemaal geprobeerd maar mag het allemaal niet baten? Dan is het probleem iets groter. Neem dan gerust contact op met de Expertwinkel bij jou in de buurt en maak een afspraak met een monteur. Onze monteurs zijn uitvoerig getraind om alle problemen zo goed en zo snel mogelijk op te lossen. Zo kan jij weer elke dag genieten van een schone vaat zonder ’s avonds met je handen in het sop te zitten.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt