Navigatie

Zoveel verbruikt je droger

Alles over zuinige wasdrogers

Veel gezinnen genieten wekelijks van het gemak van een droger. De natte erin en binnen een paar uur is alles weer kurkdroog en kan je je favoriete jeans alweer aantrekken. Maar dat gemak neemt wel wat kosten met zich mee. Niet alleen in de aanschaf, maar ook in het gebruik. Maar hoeveel verbruikt een droger eigenlijk? Wij leggen het voor je uit.

-Droger droogt niet goed

Een droger is voor veel mensen ideaal. Het scheelt tijd, ruimte en gedoe. Maar, al dat gemak komt niet voor niets. Om de was zo snel mogelijk droog te krijgen is energie nodig. Hoeveel energie, dat ligt aan de droger die je koopt.

Om direct een overzicht te krijgen van hoeveel energie een bepaalde droger verbruikt zijn energielabels in het leven geroepen. Hierop staat een letter die aangeeft hoe zuinig hij is. Momenteel zijn er alleen nog drogers met energielabel C tot en met A+++ -10% op de markt. In de onderstaande tabel zie je in een oogopslag wat de verschillende energielabels in de praktijk betekenen. Hierbij is uitgegaan van een gemiddeld gebruik en de gemiddelde energiekosten van 2022 (€0,67 / kWh).

Energielabel Verbruik per droogbeurt (kWh) Verbruik per jaar (kWh) Energiekosten per jaar

A+++ -10%

0,73 kWh 90 kWh € 60,-

A+++

0,81 kWh 100 kWh € 67,-

A++

1,09 kWh 130 kWh € 87,-

A+

1,45 kWh 170 kWh € 114,-

B

2,64 kWh 320 kWh € 214,-

C

2,85 kWh 340 kWh € 228,-

Is een zuinige droger het geld waard?

Ja, een energiezuinige droger is zeker de moeite waard. Het is misschien verleidelijk om niet voor een superzuinig model te kiezen omdat dat goedkoper is in de aanschaf. Maar als je voor een minder zuinige droger gaat, dan geef je op termijn meer uit aan energiekosten. Het verschil in energiekosten kan per jaar oplopen tot meer dan €160,-. En als de droger 10 jaar meegaat dan kom je uit op een bedrag van wel €1600,-. Kies daarom bij voorkeur voor een warmtepompdroger, met zuinig energielabel. Op deze manier bespaar je niet alleen veel energie, maar na verloop van tijd ook geld.

Tips om zuiniger te drogen

Wil je nog zuiniger drogen en zo energie besparen? Dan is er een aantal tips die je in achting kan nemen.

  • Zet de droger alleen aan als hij vol zit. Heb je niet genoeg was voor een volle droger (en heb je geen haast), overweeg dan om de was op te hangen.
  • Houd de droger goed schoon. Denk hierbij aan het pluizenfilter, maar ook aan de condensator.
  • Gebruik een automatisch droogprogramma.
  • Centrifugeer tijdens het wassen met een hoog toerental.

Besparen met Youreko

Ben je benieuwd naar hoeveel je nou bespaard met een energiezuinige wasdroger? Bij de wasdrogers op onze website kun je met Youreko precies zien hoeveel geld je bespaard. Vul in hoeveel keer per week, maand of jaar je de droger gebruikt, het aantal jaar je denkt de droger te gebruiken en je huidige energietarief. De tool berekent automatisch het bespaarde bedrag voor jou!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt