Navigatie

Vermogen luchtreiniger berekenen

Hoe bereken je het benodigde vermogen van een luchtreiniger?

Als je een luchtreiniger koopt, is het belangrijk dat het apparaat krachtig genoeg is om de lucht in de hele kamer te reinigen. Je kunt je misschien wel voorstellen dat een kleine luchtreiniger in een grote zaal niet zoveel doet. Meet daarom eerst hoe groot de kamer is waarin je de luchtreiniger wil plaatsen en reken het oppervlakte van de kamer uit. Vervolgens kies je daar een luchtreiniger bij die minimaal voor dit oppervlak geschikt is. Voor gemiddeld gebruik is dit voldoende.

Voor mensen met huisdieren, Astma of een allergie geldt dat je een krachtigere luchtreiniger nodig hebt. Je kunt hierbij het beste uitgaan van de strengere Amerikaanse AHAM norm. Wat dat is en hoe je dat doet leggen we je hieronder uit.

Bekijk alle luchtreinigers

Voor hoeveel vierkante meter (m2) is de luchtreiniger geschikt?

Bij luchtreinigers staat vaak vermeld voor hoeveel vierkante meter (m2) het apparaat geschikt is. Hierbij gaan we uit van een gemiddelde plafondhoogte van 2,5 meter.

Het aantal vierkante meter van een kamer meet je door de lengte met de breedte te vermenigvuldigen. Dus als een kamer 4 bij 5 meter is, dan is het oppervlak van de kamer 20 vierkante meter groot.

Als je weet hoe groot de kamer is, kies je er een luchtreiniger bij die krachtig genoeg is voor dit oppervlak. Zo weet je zeker dat de luchtreiniger goed zijn werk kan doen.

Let op: vierkante meter (m2) is iets anders dan kubieke meter (m3). Hoe je het aantal kubieke meter uitrekent leggen we je hieronder uit.

Voor hoeveel kubieke meter (m3) is de luchtreiniger geschikt?

Een nog nauwkeurigere manier om de grootte van de kamer te berekenen is om het volume van de kamer uit te rekenen. Het aantal kubieke meter (m3) bereken je zo: lengte x breedte x hoogte. Dus als de kamer 4 bij 5 meter is en 2,5 meter hoog, dan is de kamer 50 kubieke meter.

Kies vervolgens een luchtreiniger die bij het volume van de kamer past. Dus voor de kamer uit het bovenstaande rekenvoorbeeld heb je een luchtreiniger nodig die minimaal geschikt is voor een kamer van 50 m3.

Let op: kubieke meter (m3) is iets anders dan vierkante meter (m2). Dus als je deze twee waardes door elkaar haalt, klopt de berekening niet.

Kies voor een krachtigere luchtreiniger bij Astma of een allergie

Hierboven heb je uit kunnen rekenen hoe groot de kamer is. Met die informatie weet je hoe krachtig de luchtreiniger minimaal moet zijn. Dit minimum is echter te weinig voor mensen met Atsma of allergieklachten.

Er bestaan verschillende normeringen om het vermogen van een luchtreiniger mee te bepalen. Zo wordt de Zweedse Boverket norm vaak gebruikt om aan te geven voor welk oppervlak de luchtreiniger geschikt is. Mensen met een allergie of Astma moeten echter van een strengere norm uitgaan. De Amerikaanse AHAM norm is veel strenger, en is daarom in dit geval een betere maatstaf.

De AHAM norm is ongeveer 2,4 x strenger dan de Boverket norm. Dus stel een luchtreiniger is volgens de Boverket norm voor 100 m2 geschikt, dan is die luchtreiniger ongeveer voor 42 m2 geschikt volgens de strengere AHAM norm. Als de kamer 25 m2 groot is, dan zou dit dus ruimschoots voldoende moeten zijn.

Lees op onze adviespagina over luchtreinigers voor mensen met Astma of allergieklachten waarop je nog meer moet letten bij de aanschaf van een geschikte luchtreiniger.

Welke luchtreiniger bij astma of allergie?

Wat is Boverket normering bij luchtreinigers?

Hierboven hebben we de Boverket norm al even genoemd. De Boverket norm is een Zweedse norm die veel voor luchtreiniger wordt gebruikt. Het geeft aan voor welk oppervlak de luchtreiniger maximaal geschikt is. De Boverket norm is een prima indicatie voor gemiddeld gebruik van een luchtreiniger. Heb je echter huisdieren of heb je bijvoorbeeld last van Astma of een allergie? Dan is de Boverket norm niet voldoende; je hebt dan een krachtigere luchtreiniger nodig.

Wat is AHAM normering bij luchtreinigers?

De AHAM normering is een Amerikaanse norm voor onder andere luchtreinigers. AHAM is de meest strenge normering, dus als een luchtreiniger volgens deze norm voor een bepaald oppervlak geschikt is, dan kun je er veilig vanuit gaan dat dat ook echt zo is. De AHAM norm is ook een goed uitgangspunt voor mensen met Astma of een allergie. Als je van deze norm uitgaat, weet je in elk geval zeker dat de luchtreiniger krachtig genoeg is.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt