Navigatie

Verschil elektrisch scheren en scheermesje

Bekijk alle scheerapparaten bij Expert

Wat is het verschil tussen scheren met een scheermesje en een scheerapparaat?

Mensen kiezen vaak voor een scheermesje wanneer ze voor het eerst beginnen met scheren, terwijl scheren met een scheermesje juist moeilijker is. Een scheerapparaat biedt een makkelijkere scheerervaring en is beter voor je huid. Dit zijn dan ook goede redenen om over te stappen op een scheerapparaat. Hieronder leggen we je uit wat de verschillen zijn tussen scheren met een scheerapparaat en scheren met een scheermesje.

Scheren van de baard
Scheerapparaat Scheermesje

Nat of droog scheren

Alleen nat scheren

Wel geschikt voor de gevoelige huid

Niet geschikt voor de gevoelige huid

Scheert wat minder glad

Scheert glad

Voor een snelle scheerbeurt

Scheren duurt langer

Kan ook trimmen, voor meer stijlen

Kan niet trimmen

Makkelijk te leren

Vergt meer oefening

In het kort: scheerapparaat versus scheermesje

Scheren met een scheerapparaat is vaak makkelijker en sneller dan scheren met een mesje. Verder is een scheerapparaat ook geschikt voor de gevoelige huid, terwijl een scheermesje daar niet geschikt voor is. Veel scheerapparaten komen met een ingebouwde trimmer of met een opzetstuk om je baard mee te trimmen en te stylen, maar met een scheermesje kan dit niet. Verder kun je zowel met een scheerapparaat als met een scheermesje nat scheren, maar alleen een scheerapparaat kan ook droog scheren. De beste scheerapparaten scheren net zo glad als een scheermesje, maar meestal scheert een scheermesje gladder.

Een scheermesje scheert meestal gladder

Met een scheermesje scheer je heel dicht op de huid en daardoor is het scheerresultaat heel glad. De meeste scheerapparaten scheren wat minder dicht op de huid, waardoor het resultaat minder glad is bij een scheermesje. De beste scheerapparaten van Braun en Philips scheren wel net zo glad, dit zijn de Philips 9000 serie en de Braun series 9.

Een scheerapparaat is beter voor de gevoelige huid

Een scheerapparaat is mild voor de gevoelige huid. Met een scheerapparaat scheer je minder dicht op de huid en hoef je tijdens het scheren maar weinig druk uit te oefenen, want het scheerapparaat doet het werk. Verder scheer je met een scheerapparaat hetzelfde stukje huid nooit vaker dan twee keer achter elkaar. En als je een waterbestendig wet & dry scheerapparaat hebt, dan kun je ook met een scheerapparaat comfortabel nat scheren met scheergel of -schuim. Al deze punten samen maken een scheerapparaat verreweg de beste optie voor de gevoelige huid.

Omdat je met een scheermesje vlak op de huid zit en vaak een aantal maal hetzelfde stuk moet scheren om een glad resultaat te scheren, is scheren met een scheermesje belastend voor je huid. Een scheermesje kan dan ook een branderig gevoel geven, en je loopt meer risico op kleine wondjes of huidirritatie.

Met een scheerapparaat kun je zowel nat als droog scheren

Met de meeste scheerapparaten kun je zowel nat als droog scheren. Droog scheren is ideaal voor een snelle scheerbeurt zonder water. Dit maakt droog scheren ideaal voor scheren tussendoor, of voor als je weinig tijd hebt. Nat scheren is fijn voor een comfortabele scheerbeurt met scheergel of -schuim en maakt het scheren nog comfortabeler. Door nat te scheren combineer je de snelheid en het gemak van een scheerapparaat met het frisse gevoel van water met scheerschuim.

Met een scheermesje heb je alleen de optie om nat te scheren. Zonder scheerschuim kun je met een scheermesje niet goed scheren want dan beschadig je de huid.

Scheren met een scheerapparaat is sneller en makkelijker te leren

De techniek van scheren met een scheerapparaat is veel makkelijker om te leren dan scheren met een mesje. Sommige scheerapparaten kun je zelfs verbinden met een app die je feedback geeft over de beste scheertechniek. Een scheerapparaat is daarom veiliger dan een scheermesje. Verder heb je de keuze tussen nat of droog scheren, dus je kunt met een scheerapparaat ook scheren zonder kraan. Droog scheren met een scheerapparaat is een snellere manier van scheren en is ideaal voor als je weinig tijd hebt.

Het voordeel van een scheermesje is dat je geen stopcontact nodig hebt, maar met een scheermesje kun je niet scheren zonder water. Voor scheren met een scheermesje heb je veel geduld nodig en het is een nauwkeurig klusje dat voldoende scheertechniek vereist. Met een scheermesje kun je je beter niet scheren wanneer je haast hebt, want voordat je het weet loop je een paar wondjes op.

Met een scheerapparaat kun je vaak ook trimmen

Veel scheerapparaten hebben een ingebouwde trimmer of komen met een trim-opzetstuk. Hiermee kun je je bakkebaarden, snor en baard stylen, detailleren en trimmen. Op deze manier biedt een scheerapparaat veel opties voor verschillende baardstijlen.

Met een scheermesje kun je wel rechte lijnen maken, maar verder alleen glad scheren. Je hebt dus niet de optie om je baard te trimmen of om verschillende baardstijlen te creëren.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt