Navigatie

Veelvoorkomende vlekken verwijderen

Hoe verwijder je vlekken uit kleding?

De 9 meest voorkomende soorten vlekken in kleding zijn vet of olie, chocolade, tomatensaus, rode wijn, make-up, bloed en grasvlekken. Hieronder leggen we je stap-voor-stap uit hoe je deze soorten vlekken het beste uit je kleding kunt verwijderen. Met deze tips is je favoriete trui, broek of shirt in no-time weer helemaal vlekvrij.

Bekijk alle wasmachines

Veelvoorkomende vlekken verwijderen
Rode wijnvlek verwijderen

Rode wijnvlek verwijderen

Als je rode wijn over je favoriete overhemd hebt gemorst, maak de vlek dan direct schoon. Een oude rode wijnvlek is namelijk moeilijker om te verwijderen. Als je er heel snel bij bent, dan helpt het al om voorzichtig te deppen met een vochtige doek of een stuk keukenpapier, maar wrijf de wijn niet in. Daarna kan het overhemd in de was.

Rode wijnvlek verwijderen met baking soda en witte natuurazijn
Strooi baking soda op de vlek en giet er vervolgens een scheutje witte natuurazijn op. Dit mengsel gaat bruisen waardoor de wijnvlek oplost. Dep de vlek daarna voorzichtig droog met een doek of een stuk keukenpapier. Daarna kan het kledingstuk in de was.

Rode wijnvlek verwijderen met zout
Een andere manier om een wijnvlek te verwijderen is met zout. Strooi wat zout op de vlek zodat het zout de rode wijn absorbeert. Vervolgens voorzichtig deppen met een doek of een stuk keukenpapier en in de was.

Rode wijnvlek verwijderen met witte wijn
Ook een goede manier is om de rode wijnvlek te verwijderen met witte wijn. Laat de witte wijn ongeveer 20 minuten intrekken en spoel de vlek daarna voorzichtig uit met koud water. Let er hierbij wel op dat de vlek niet op andere delen van het kledingstuk komt. Vervolgens doe je de kleding in de was.

Chocoladevlek verwijderen met melk

Chocoladevlek verwijderen met melk

Een chocoladevlek verwijder je met melk. Giet wat melk over de vlek en laat het kort in de vlek trekken. Vervolgens spoel je de vlek voorzichtig na met koud water. Zorg ervoor dat de vlek niet op andere delen van het kledingstuk komt. Tijdens het uitspoelen kun je licht wrijven of deppen met een doekje. Doe dit niet te hard, want anders wrijf je de vlek er juist dieper in. Doe het kledingstuk hierna in de was.

Make-upvlek verwijderen

Een make-upvlek kun je op verschillende manieren uit kleding verwijderen. Je kunt dit doen met witte natuurazijn, afwasmiddel of scheerschuim.

Make-upvlek verwijderen met witte natuurazijn
Verdun een scheutje witte natuurazijn met wat water en doe het mengsel op een wattenschijfje. Vervolgens gebruik je het wattenschijfje om de vlek voorzichtig te deppen. Niet te hard, want anders wrijf je de vlek in. Doe het kledingstuk daarna in de was.

Make-upvlek verwijderen met afwasmiddel
Laat een scheutje afwasmiddel intrekken in de vlek. Vervolgens kun je de vlek voorzichtig deppen, maar wrijf de vlek niet in. Daarna kan het kledingstuk in de was.

Make-upvlek verwijderen met scheerschuim
Een andere manier om mak-up uit kleding te verwijderen is met een beetje scheerschuim. Spuit wat scheerschuim op de vlek en wrijf het voorzichtig in. Doe dit niet te hard, want je wil niet dat de vlek dieper in de stof trekt. Daarna was je de kleding met een normaal wasprogramma.

Grasvlek verwijderen

Grasvlek verwijderen

Een grasvlek kun je op verschillende manieren uit je kleding verwijderen: met glasreiniger of met groene zeep of ossengalzeep.

Grasvlek verwijderen met glasreiniger
Spuit wat glasreiniger op de grasvlek en laat het een paar minuten intrekken. Vervolgens kan het kledingstuk in de was.

Grasvlek verwijderen met groene zeep of ossengalzeep
Een andere manier om een wijnvlek te verwijderen is met zout. Strooi wat zout op de vlek zodat het zout de rode wijn absorbeert. Vervolgens voorzichtig deppen met een doek of een stuk keukenpapier en in de was.

Tomatensausvlek verwijderen

Een tomatensausvlek kun je verwijderen met melk of met een beetje tandpasta.

Tomatensausvlek verwijderen met tandpasta
Doe een beetje tandpasta op de tomatensausvlek en doe het kledingstuk daarna in de was. De methode met tandpasta werkt het beste bij witte of lichte kleding.

Tomatensausvlek verwijderen met melk
Je kunt een tomatensausvlek ook uit kleding verwijderen met melk. Giet een beetje melk op de vlek en laat de melk kort intrekken. Spoel de vlek vervolgens na met koud water, maar zorg ervoor dat de vlek niet op de rest van het kledingstuk komt. Tijdens het uitspoelen kun je voorzichtig wrijven of deppen met een doekje, maar wrijf de vlek niet in. Vervolgens doe je het kledingstuk in de wasmachine.

Bloedvlek verwijderen

Bloedvlek verwijderen

Een bloedvlek kun je verwijderen met koud water, melk of groene zeep. Als de vlek nog vers is, werken koud water of melk het best. Oude bloedvlekken zijn een stuk lastiger om te verwijderen, maar dit gaat het beste met groene zeep.

Verse bloedvlek verwijderen met koud water
Een nieuwe bloedvlek kun je het beste meteen verwijderen met koud water. Wrijf de plek voorzichtig met een sponsje met koud water. Voorkom dat de vlek ook op andere delen van de kleding terechtkomt. Maak de vlek daarna droog met een zachte handdoek van badstof die goed absorbeert. Als de vlek daarna niet weg is, herhaal je de bovenstaande stappen nog een keer.

Verse bloedvlek verwijderen met melk
Wat soms ook goed werkt bij een verse bloedvlek is om de vlek eerst te behandelen met melk. Daarna spoel je de vlek uit met koud water en dep je de vlek voorzichtig droog met een goed absorberende handdoek.

Oude bloedvlek verwijderen met groene zeep
Als de bloedvlek al langer in je kleding zit, kun je de vlek mogelijk nog verwijderen met groene zeep. Maak de vlek eerst nat met koud water en gebruik daarna groene zeep om de vlek in te smeren. Laat de zeep een tijd intrekken. Vervolgens doe je het kledingstuk in de wasmachine.

Vet of olievlek verwijderen

Schort vergeten om te doen bij het bakken? Een vet of olievlek kun je behandelen met afwasmiddel, groene zeep of met talkpoeder.

Vetvlek verwijderen met afwasmiddel of groene zeep
Neem een schone doek en doe hier een beetje afwasmiddel of groene zeep op. Vervolgens dep je de vetvlekken een voor een met de doek met zeep. Daarna was je het kledingstuk met de wasmachine.

Vetvlek verwijderen met talkpoeder
Een andere manier om een vetvlek te verwijderen is met talkpoeder. Strooi een ruime hoeveelheid talkpoeder op de vetvlek en laat het een nacht intrekken. De volgende ochtend was je het kledingstuk met de wasmachine.

Kaarsvetvlek uit kleding verwijderen

Kaarsvetvlek uit kleding verwijderen

Kaarsvet verwijder je op een andere manier dan een gewone vetvlek. Leg een dubbelgevouwen stuk keukenpapier op de vlek en strijk het keukenpapier met een hete strijkbout. Wanneer je dit doet, trekt het kaarsvet in het keukenpapier. Wees voorzichtig met het strijken van tere stoffen; sommige textielsoorten zijn niet geschikt om te strijken, of mogen alleen op lage temperatuur worden gestreken.

Tip: zo verwijder je kaarsvet van je tafel
Als er ook kaarsvetvlekken op de tafel zitten dan kun je deze voorzichtig wegkrabben met de botte kant van een mes. De kleine stukjes kaarsvet die daarna nog overblijven, verwijder je met keukenpapier met terpentine. Maak de vlek vervolgens droog met een schone, droge doek.

Kauwgom uit kleding verwijderen

Kauwgom kun je op twee verschillende manieren verwijderen: met pindakaas of in de vriezer.

Kauwgom verwijderen met pindakaas
Wrijf de kauwgomvlek in met een beetje pindakaas zodat de kauwgom loskomt. Verwijder de kauwgom en doe het kledingstuk daarna in de was. De pindakaas laat geen vetvlekken achter.

Kauwgom verwijderen met de vriezer
Een andere manier om kauwgom uit je kleding te verwijderen is door het kledingstuk in een plastic zak 24 uur in de vriezer te bewaren. De kauwgom wordt hard door de kou waarna je hem makkelijk van je kleding af kunt schrapen.

Zweet- en deodorantvlekken verwijderen

Zweet- en deodorantvlekken verwijderen

Zweet- en deodorantvlekken zijn niet altijd even makkelijk te verwijderen. Voor alle onderstaande methodes geldt: wacht niet te lang met het behandelen van de vlek want deze methodes werken beter bij verse vlekken. Boorden en kragen kun je voordat je ze in de was doet voorbehandelen met groene zeep.

We hebben een lijstje gemaakt van de manieren waarop je zweet- en deodorantvlekken kunt verwijderen:

  • Op 90 graden wassen (maar veel kleding kan daar niet goed tegen)
  • In water met azijn laten weken en daarna wassen
  • De vlek insmeren met een beetje glansspoelmiddel, laten intrekken en wassen
  • De vlek behandelen met groene zeep of ossengalzeep, laten intrekken en wassen
  • De vlek behandelen met een mengsel van soda en water, laten intrekken en wassen

Wasprogramma voor veelvoorkomende vlekken

Sommige wasmachines hebben een speciaal wasprogramma waarmee je een aantal van de meest voorkomende soorten vlekken makkelijk kunt verwijderen. Met dit wasprogramma hoef je de vlek meestal niet voor te behandelen en heb je geen middeltjes nodig. Als jouw wasmachine zo’n vlekkenprogramma heeft, dan kun je dit programma voor bepaalde soorten vlekken gebruiken.

 

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt