Navigatie

Vriezer in schuur

Mag een vriezer in de schuur of garage?

Nee, de meeste vriezers zijn niet geschikt voor plaatsing in een onverwarmde schuur of garage. Dit komt doordat de compressor van de vriezer niet goed werkt bij een te lage omgevingstemperatuur. Je loopt dan het risico dat de vriezer minder goed werkt of afslaat, waardoor producten die je in de vriezer bewaart kunnen ontdooien. Gelukkig bestaan er ook vriezers die wél geschikt zijn voor een lage omgevingstemperatuur. Vriezers met FrostProtect of FreezerGuard kun je veilig in een ruimte vanaf -15 °C plaatsen.

Bekijk alle vriezers

Waarom kunnen veel vriezers niet goed tegen kou?

De meeste koelkasten en vriezers werken minder goed wanneer het te warm of koud is. Een gemiddelde vriezer is gemaakt voor een omgevingstemperatuur tussen de +10 en + 32 graden Celsius. Als je de vriezer dus in een onverwarmde ruimte wil plaatsen, zoals in een onverwarmde garage of schuur, dan komt de vriezer ’s winters in de problemen wanneer het kouder wordt dan +10 graden Celsius. Bij deze lage temperaturen werkt de compressor niet meer goed en kan de vriezer ontdooien.

Bij een te lage omgevingstemperatuur kan de vriezer ontdooien

Als het in de schuur te koud is, werken de meeste vriezers niet meer goed. Je loopt dan het risico dat de producten in de vriezer ontdooien, waardoor ze minder lang houdbaar zijn of bederven. In het ergste geval zal je ontdooide diepvriesproducten weg moeten gooien.

Hoe koud wordt de ruimte waar je de vriezer wil plaatsen?

Omdat veel vriezers onder de +10 (of bij sommige vriezers +16) graden Celsius niet goed werken, is het belangrijk om te meten hoe koud het kan worden in de ruimte waar je de vriezer wil plaatsen. Je moet daarbij uitgaan van het koudste moment, zoals ’s nachts tijdens een koude winterdag.

Is de schuur goed geïsoleerd en blijft het ’s winters boven de +10 (of +16) °C? Dan is de plaatsing van een vriezer geen probleem. Maar daalt de omgevingstemperatuur tot rond het vriespunt, of zelfs nog lager? Dan zijn de meeste vriezers niet geschikt. Uitzondering op de regel zijn vriezers met FrostProtect of FreezerGuard; deze vriezers kunnen wel tegen een lage omgevingstemperatuur.

Wat is de klimaatklasse van de vriezer?

De klimaatklasse geeft aan welke temperatuur de omgeving moet hebben om de vriezer goed te laten functioneren. Er zijn verschillende klimaatklassen.


N (normaal)

Geschikt bij een minimale temperatuur van 16 graden Celsius en een maximale temperatuur van 32 graden Celsius

SN (subnormaal)

Geschikt bij een minimale temperatuur van 10 graden Celsius en een maximale temperatuur van 32 graden Celsius

T (tropisch)

Geschikt bij een minimale temperatuur van 16 graden Celsius en een maximale temperatuur van 43 graden Celsius

ST (subtropisch)

Geschikt bij een minimale temperatuur van 16 graden Celsius en een maximale temperatuur van 38 graden Celsius

Sommige vriezers hebben een samengestelde klimaatklasse, bijvoorbeeld SN-T. Dit betekent dat de vriezer geschikt is voor een omgevingstemperatuur van +10 tot +43 °C.

Als je naar de klimaatklasse kijkt dan werkt een vriezer met klimaatklasse SN niet goed onder de +10 graden Celsius en vriezers met een andere klimaatklasse zelfs niet onder de +16 °C. Dat betekent dat de meeste vriezers dus niet geschikt zijn voor plaatsing in een onverwarmde schuur.

Toch bestaan er ook vriezers die in een ruimte met een omgevingstemperatuur vanaf -15 °C kunnen staan. Deze omgevingstemperatuur heeft nog geen klimaatklasse en vind je dus niet terug op het label. Deze vriezers beschikken over een speciale techniek (FrostProtect of FreezerGuard), die ervoor zorgt dat je de vriezer ook in een koude, onverwarmde ruimte kunt plaatsen.

FrostProtect of FreezerGuard – geschikt voor ruimtes vanaf -15 °C

Vriezers met FrostProtect of FreezerGuard blijven werken bij extreme vorst vanaf -15 °C. Deze technieken voorkomen dat de vriezer afslaat bij dit soort lage omgevingstemperaturen. Ingevroren producten zullen bij een vriezer met FrostProtect of FreezerGuard niet ontdooien mits de omgevingstemperatuur -15 graden of hoger is. Daarom zijn deze vriezers wél geschikt voor plaatsing in een onverwarmde ruimte, zoals in een onverwarmde schuur of garage.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt