Navigatie

Vriezer schoonmaken

Hoe maak je een vriezer schoon?

Het is handig om de vriezer wanneer je hem ontdooit meteen even schoon te maken. Hiervoor moet je de vriezer eerst leegruimen en ontdooien. Vervolgens maak je de binnen- en buitenkant en het rooster aan de achterkant van de vriezer schoon met een zachte doek en een mild sopje. Daarna maak je de binnenkant van de vriezer goed droog en schakel je de vriezer weer in. Producten die nog goed bevroren zijn mogen terug in de vriezer en ontdooide producten maak je zo snel mogelijk op. We leggen je stap-voor-stap uit hoe je een vriezer schoonmaakt en waar je allemaal op moet letten.

Bekijk alle vriezers

1. Zet de vriezer uit en ruim hem leeg

Schakel eerst de vriezer uit door hem uit te schakelen met de aan-uit knop of de stekker uit het stopcontact te halen. Plaats vervolgens alle diepvriesproducten over naar een andere vriezer of bewaar ze in een koelbox of in de koelkast. De beste tijd om een vriezer te ontdooien is in de winter, want dan is het makkelijker om een koude plek voor de diepvriesproducten te vinden.

Het beste is om voordat je de vriezer schoonmaakt eerst de diepvriesproducten zoveel mogelijk op te maken want producten die eenmaal ontdooit zijn, kunnen niet opnieuw worden ingevroren.

2. Ontdooi de vriezer

Houd een handdoek of dweil en een emmer bij de hand en laat de leeggeruimde vriezer ontdooien. Als je een no frost vriezer hebt, dan is er als het goed is geen ijsvorming en kun je deze stap overslaan. Zorg ervoor dat al het ijs en dooiwater helemaal weg is. Sommige vriezers hebben een opvangbak voor het dooiwater. Anders kun je een spons gebruiken.

Hoe ontdooi je een vriezer?

3. Maak een sopje met een beetje afwasmiddel

Maak een sopje met lauw water en een beetje afwasmiddel. Dit sopje kun je voor de binnen- en de buitenkant van de vriezer gebruiken. Gebruik geen schuurmiddel of agressieve schoonmaakmiddelen. Er bestaan ook speciale schoonmaakmiddelen voor koelkasten en vriezers die je kunt gebruiken.

Pak verder nog een emmer met warm water zonder sop, twee zachte schoonmaakdoekjes en een droge theedoek. Gebruik geen schuursponsjes.

4. Maak de binnenkant van de vriezer schoon

Reinig eerst de binnenkant van de vriezer met een mild sopje en een zachte doek. Vrieslades kun je uitnemen zodat je ze makkelijker schoon kunt maken. Neem de vriezer nadat hij helemaal schoon is nog een keer af met een zachte doek en warm water zonder sop. Maak de binnenkant van de vriezer vervolgens goed droog met een of meer droge theedoeken. Om ijsaanslag te voorkomen is het belangrijk dat er geen vocht in de vriezer achterblijft.

Hoe ontdooi je een vriezer?

5. Maak de buitenkant van de vriezer schoon

Ook de buitenkant van de vriezer maak je schoon met een mild sopje en een zachte, schone doek. Poets vlekken en vingerafdrukken weg.

Aan de achterkant van de vriezer zit de condensor. Dit zwarte rooster zorgt ervoor dat de vriezer zijn warmte goed kwijt kan. Als dit rooster bij jouw vriezer niet is afgedekt, dan moet je deze stofvrij maken. Dit doe je met een zachte borstel of met de stofzuiger en een zacht borstel-opzetstuk. Een stofvrije condensor zorgt ervoor dat de vriezer goed blijft vriezen en dat hij niet onnodig te veel energie verbruikt.

6. Zet de vriezer aan en ruim de diepvriesproducten in

Nadat de vriezer van binnen en van buiten weer helemaal schoon en droog is, plaats je de roosters en lades terug in de vriezer. Doe de stekker in het stopcontact en zet de vriezer aan met de aan-uit knop. De beste vriezertemperatuur is -18 graden Celsius.

Diepvriesproducten die ontdooid zijn, mag je niet opnieuw invriezen. Bewaar deze in de koelkast en maak ze zo snel mogelijk op. Producten die nog wel goed bevroren zijn, kun je in de vriezer terugplaatsen zodra de vriezer op temperatuur is.

Hoe ontdooi je een vriezer?

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt