Navigatie

Waar helpt een luchtreiniger bij?

Wat doet een luchtreiniger en waar helpt het bij?

Ben je benieuwd waar een luchtreiniger bij kan helpen? Een luchtreiniger filtert tot wel 99% van de stof uit de lucht. Afhankelijk van de gebruikte filters en technieken kan de luchtreiniger de lucht ook zuiveren van pollen, huisstofmijt, bacteriën, virussen, schimmelsporen, huisdierharen, rooklucht en nare geurtjes. Op deze manier kan een luchtreiniger helpen om onder andere hooikoorts en Astmaklachten te verminderen. Daarnaast zorgt een luchtreiniger voor een gezondere lucht met minder stof in huis.

Bekijk alle luchtreinigers

Stof, fijnstof, vogelstof, fijne deeltjes, huidschilfers en stof van huisdieren

Met een luchtreiniger worden stof, fijnstof, vogelstof, fijne deeltjes, huidschilfers, dierenharen en stof van huisdieren uit de lucht gefilterd. Op deze manier kun je veel van het stof binnenshuis uit de lucht filteren. Dit soort stof wordt veelal veroorzaakt door beddengoed, kleding, kleedjes, vachten, huisdieren en huidschilfers. Maar ook komt er fijnstof van buiten naar binnen, bijvoorbeeld van een snelweg of spoorbaan. Als je langdurig teveel (fijn)stof inademt, kan dit nadelig zijn voor de gezondheid. Daarom is schone lucht belangrijk. Een luchtreiniger helpt je hierbij.

Pollen en hooikoorts klachten

Ook pollen worden uit de lucht gefilterd met een luchtreiniger. Hierdoor zweven er binnenshuis minder pollen in de lucht en zul je als je thuis bent minder last hebben van hooikoorts. Zo kun je wanneer je thuis bent even bijkomen van het hooikoortsseizoen en heb je minder last van benauwdheid, hoesten of branderige ogen. Als je last hebt van hooikoorts, kies dan voor een luchtreiniger met een pollenfilter.

Huisstofmijt en allergieklachten

Huisstofmijten houden van stof en vind je terug op plekken zoals een stoffen bank of stoelen, kussens, matrassen en kleedjes. Maar ze zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Toch kunnen mensen erg veel last hebben van de huisstofmijt. De huidschilfers en uitwerpselen van de huidstofmijt kunnen een allergie veroorzaken. Het helpt om de bank en kleedjes regelmatig te stofzuigen en beddengoed te verschonen. Verder kun je met een luchtreiniger de stoffen van de huisstofmijt uit de lucht filteren zodat je er minder last van hebt.

Klachten bij Astma

Een luchtreiniger filtert stoffen die astmaklachten kunnen veroorzaken uit de lucht. Zoals huidschilfers, stoffen van huisstofmijt, sigarettenrook en dierenharen. Doordat de luchtreiniger binnenshuis zorgt voor een schonere lucht, verkleint dit de kans op astmaklachten. Als je de lucht binnenshuis filtert met een goede luchtreiniger, is de lucht tot wel 99% schoner dan zonder luchtreiniger.

Geuren, gassen, vluchtige organische stoffen en rooklucht

Met sommige luchtreinigers kun je ook nare geurtjes, gassen, vluchtige organische stoffen (VOS of TVOC’s) en rooklucht uit de lucht filteren. Dit soort stoffen komen bijvoorbeeld vrij tijdens het klussen, vooral als je werkt met verf. Om geurtjes uit de lucht te filteren heeft de luchtreiniger een koolstoffilter nodig en voor het verwijderen van schadelijke gassen en rook helpen een degelijk HEPA-filter en ionisatie.

Bacteriën, virussen en schimmelsporen

Sommige luchtreinigers kunnen ook bacteriën, virussen en schimmelsporen uit de lucht filteren. Houd er wel rekening mee dat een luchtreiniger tijd nodig heeft om de lucht in de kamer te reinigen, dus als je bijvoorbeeld naast iemand zit die verkouden is, loop je nog steeds risico om ook ziek te worden. Maar het is natuurlijk wel mooi meegenomen om ziekteverwekkers en schimmelsporen zoveel mogelijk uit de lucht te filteren.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt