Navigatie

Soundbar plaatsen

Waar moet je je soundbar plaatsen? Wij geven tips

Als je een soundbar hebt gekocht, dan wil je deze natuurlijk zo optimaal mogelijk plaatsen. Je wil niet alleen dat de soundbar mooi klinkt, maar het liefste ook dat deze mooi in je interieur past. Wij geven je een aantal tips om de soundbar zo goed mogelijk te plaatsen, zodat jij optimaal kan genieten.

Het liefste wil je je soundbar vrij dicht onder je tv hebben. Zo ben je er zeker van dat er geen groot verschil is tussen waar je het geluid ziet ontstaan en waar je het geluid vandaan hoort komen. Zet de soundbar dus niet aan de andere kant van de kamer, want dat kan verwarrend werken.

Heb je een tv-meubel, dan is de makkelijkste manier om de soundbar op het meubel, voor de tv te plaatsen. Vrijwel elke tv is ook zodanig ontworpen dat er een soundbar voor past, zonder dat het beeld geblokkeerd wordt. Af en toe komt het voor dat er een tv is waarbij de onderkant van het scherm praktisch op het meubel staat. In dat geval kan je ervoor kiezen de tv op te hangen of de soundbar op een lagere plank van de kast te zetten. Let er dan wel op dat je de soundbar niet achter een deurtje verstopt.

Soundbar plaatsen
Soundbar ophangen

Soundbar ophangen

Hangt je tv aan de muur en heb je geen tv-meubel? Dan kan je de soundbar ook ophangen. Het grote voordeel hiervan is dat je meer mogelijkheden hebt. Je kan de soundbar bijvoorbeeld niet alleen onder, maar ook boven de tv hangen. Let er dan wel op dat het geluid misschien minder optimaal klinkt, vooral bij Dolby Atmos-soundbars, omdat deze gebruikmaken van speakers die het geluid naar boven richten en via het plafond laten weerkaatsen.

Om een soundbar op te hangen heb je een beugel nodig. Soms zit er een beugel bij de soundbar, maar anders zal je er een bij moeten kopen. Wil je je tv en soundbar samen ophangen, dan kan je ook een tv-beugel kopen met extra plek voor een soundbar. Zo ben je in één keer klaar.

Subwoofer

Heb je een soundbar met losse subwoofer, dan moet je ook een plek vinden voor de subwoofer. Waar het bij de soundbar vrij duidelijk is waar je hem moet plaatsen heb je bij de subwoofer wat meer opties. Zeker als je kiest voor een draadloze subwoofer. In dat geval hoef je namelijk alleen maar rekening te houden met de stroomkabel. Hierdoor kan je de subwoofer ook naast de bank zetten, waardoor je diepe trillingen beter kan voelen.

Conclusie

De beste plek om een soundbar te plaatsen is vlakbij je tv. Plaats je hem op een meubel, dan is vlak eronder de beste plek, hang je hem op, dan kan je hem er ook boven hangen. Let er dan wel op dat Dolby Atmos misschien minder goed naar voren komt. Met de subwoofer heb je wat meer mogelijkheden, die kan je bijvoorbeeld ook naast de bank plaatsen. Zo ervaar jij thuis het echte bioscoopgeluid.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt