Navigatie

Waarom is een nieuwe koelkast energiezuiniger?

Is het beter om een oude koelkast te vervangen?

Ja, als je nu een oude onzuinige koelkast hebt, is het beter om die te vervangen. Je bespaart hiermee op de energiekosten en het is ook nog eens beter voor het milieu. Een energiezuinige nieuwe koelkast verdien je terug via de lagere energiekosten. En zelfs als je de milieu-impact van de productie van een nieuwe koelkast meerekent, is een nieuwe koelkast nog steeds beter. Zorg er dan wel voor dat je oude koelkast wordt afgevoerd voor recycling. Waarom een nieuwe koelkast zoveel zuiniger is, leggen we hieronder uit.

Bekijk alle koelkasten

Wat is het jaarlijkse energieverbruik van een koelkast?

Elke koelkast heeft een energielabel met daarop het jaarlijkse energieverbruik. Dit wordt gemeten in kWh / jaar. Omdat een koelkast in principe altijd aanstaat komt dit getal aardig in de buurt van het werkelijke verbruik. Hoe lager dit verbruik, hoe beter dat is voor het milieu én voor de portemonnee.

Als je wil weten wat het energieverbruik van je oude koelkast is, kun je dit meestal terugvinden in de handleiding of door het modelnummer online op te zoeken. Een andere manier om het energieverbruik te meten is met een energiemeter. Dit is een klein apparaatje dat je in het stopcontact plugt. Vervolgens plug je de stekker van de koelkast in de energiemeter. Als je de energiemeter een week laat zitten, krijg je een goed gemiddelde van het verbruik.

De onderstaande tabel geeft een indicatie van een gemiddelde koel-vriescombinatie. Zoals je ziet zijn koel-vriescombinaties in de loop van de jaren steeds zuiniger geworden. Een moderne koelkast is ruim twee-en-een-half keer zo zuinig als een model van 20 jaar geleden. Met een nieuwe koelkast kun je dus flink op energie besparen.

Leeftijd koel-vriescombinatie Jaarlijks verbruik

0 jaar

160 kWh / jaar

5 jaar

260 kWh / jaar

10 jaar

330 kWh / jaar

15 jaar

380 kWh / jaar

20 jaar

420 kWh / jaar

25 jaar

480 kWh / jaar

Wat is de energieklasse van de koelkast?

In 2021 zijn de energielabels van koelkasten veranderd waardoor je de energieklasse van een nieuwe koelkast niet meer 1 op 1 met een oude koelkast kunt vergelijken. Omdat koelkasten steeds zuiniger zijn geworden, voldeed het oude label niet meer.

Bij nieuwe koelkasten kun je de energieklasse wel goed met elkaar vergelijken. De energieklasse wordt aangegeven met een letter van A t/m G, waarbij A het meest zuinig is en G het minst. Het maakt hierbij ook uit hoe groot een koelkast is. Een kleine koelkast met energielabel A is dus nog zuiniger dan een grote koelkast met energielabel A. De energieklasse is vooral handig om een snelle indicatie te geven van het verbruik, of om twee koelkasten met eenzelfde formaat met elkaar te vergelijken.

Een nauwkeurigere manier om te bepalen hoe zuinig een koelkast is, is om naar het jaarlijkse energieverbruik in kWh / jaar te kijken. Dit getal vind je op het energielabel van de koelkast.

Volgens Milieu Centraal verbruikt een nieuwe koelkast met energieklasse B ongeveer 120 kWh / jaar en een nieuwe koelkast met energieklasse E ongeveer 230 kWh / jaar. Met een energiezuinige koelkast bespaar je dus bijna de helft aan energiekosten vergeleken met een minder zuinig model.

Hoeveel kan ik besparen met een energiezuinige koelkast?

Energie is op dit moment relatief duur. Als we uitgaan van een gemiddelde energieprijs van 22 cent per kWh, dan kun je met een nieuwe koel-vriescombinatie met energieklasse C ongeveer 50 euro per jaar besparen als je je 15 jaar oude koelkast inruilt. Stel dat een nieuwe koelkast 400 euro kost, dan heb je deze koelkast in 8 jaar terugverdiend, alleen al met de besparing op energiekosten. En als je op dit moment een duur energiecontract hebt, dan wordt het bedrag dat je met een energiezuinige nieuwe koelkast kunt besparen zelfs nog groter.

Conclusie

De conclusie is dat je met een moderne, energiezuinige koelkast zoveel bespaart dat het de moeite waard is om je oude koelkast te vervangen. Een nieuwe koelkast is ongeveer twee-en-een-half keer zo zuinig. Je verdient de nieuwe koelkast tijdens de levensduur van de nieuwe koelkast dan ook terug met het geld dat je op energiekosten bespaart.

Ook als je kiest voor een energiezuinige koelkast met energieklasse A tot C, bespaar je energiekosten. Zo is een energieklasse B koelkast bijna twee keer zo zuinig als een koelkast met energieklasse E.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt