Navigatie

Warmtepompdroger of condensdroger

Wat is het verschil tussen een warmtepompdroger en een condensdroger?

Er zijn verschillende soorten drogers. Ze gebruiken verschillende droogtechnieken en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Maar welke wasdroger is nou beter: een warmtepompdroger of een condensdroger? En wat zijn de verschillen? Hieronder zetten we het op een rijtje.

-Droogtechnieken

Hoe werkt een condensdroger?

Bij een condensdroger wordt de lucht in de droger verwarmd waarna het vocht uit het wasgoed verdampt. Dit condensvocht wordt vervolgens opgevangen in een condensbak of afgevoerd via de waterafvoer. Een condensdroger werkt met een hitte-element dat de lucht verwarmt.

Hoe werkt een warmtepompdroger?

Ook bij een warmtepompdroger wordt het vocht uit het wasgoed gecondenseerd. Bij een warmtepompdroger gebeurt dit op lagere temperatuur en warme lucht wordt steeds opnieuw gebruikt. Een warmtepompdroger werkt met een koelmiddel en een warmtepomp.

Energieverbruik

Wanneer je kijkt naar het energieverbruik dan is een warmtepompdroger veel energiezuiniger dan een condensdroger. Met een warmtepompdroger kun je, vergeleken met een condensdroger, per jaar zo’n €75,- besparen. Over de hele levensduur kan dat verschil oplopen tot wel zo’n 900 euro.

Veiliger

Droogtemperatuur

Warmtepompdrogers drogen op een veilige lage temperatuur. Een lagere temperatuur is beter voor je wasgoed; het textiel slijt minder en er is minder kans op krimp. Hierdoor blijft bij een warmtepomp kleding langer mooi.

Een condensdroger droogt op hogere temperatuur. Een hogere temperatuur is minder goed voor je kleding en je hebt meer kans op krimp en slijtage.

Sneller

Programmaduur

Dankzij zijn hogere droogtemperatuur droogt een condensdroger sneller dan een warmtepompdroger. 8 kg wasgoed is in een condensdroger gemiddeld een half uur eerder droog. Waar een warmtepompdroger er 2 uur en 45 minuten over doet, is een condensdroger in 2 uur en 15 minuten klaar.

Welke droger?

Welke droger kies je?

Nu je weet dat een warmtepompdroger energiezuiniger is en beter is voor je kleding en dat een condensdroger sneller droogt, welke droger kies je dan? Dat ligt eraan wat je het meest belangrijk vindt en wat je wil drogen. Als je delicate kleding wil kunnen drogen, dan kies je voor een warmtepompdroger en als je energie wil besparen ook. Maar als je bijvoorbeeld alleen lakens en handdoeken droogt en daar niet te lang op wil wachten dan is een condensdroger een betere keuze.

Het hangt er dus van af van wat jij belangrijk vindt. Kun je niet kiezen? De meest mensen kiezen tegenwoordig voor een warmtepompdroger. Of kom voor wasdrogers of advies eens langs bij Expert; onze Experts adviseren je graag. Klik hier voor de dichtstbijzijnde Expertwinkel.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt