Navigatie

Wat is de beste temperatuur voor een koelkast?

Bekijk alle koelkasten bij Expert

Wat is de beste temperatuur voor een koelkast?

De optimale koeltemperatuur van een koelkast is 4°C. Waarom dat zo is, hoe je de koelkasttemperatuur moet meten en hoe je de temperatuur van een koelkast instelt leggen we je hieronder uit. Verder ben je waarschijnlijk ook benieuwd naar de beste temperatuur voor het vriesvak.

Wat is de beste temperatuur voor een koelkast?

De ideale koelkasttemperatuur is 4 °C

Etenswaren die je op 4 graden C in de koelkast bewaart blijven tot wel twee keer langer houdbaar. Daarom is het belangrijk om de koelkast op de juiste temperatuur in te stellen. Bedorven eten weggooien is nog altijd duurder dan de koelkast een graadje lager instellen.

Koelkasttemperatuur niet te hoog

Een te hoge koelkasttemperatuur is meer eten weggooien

Een op de vier huishoudens heeft, vaak zonder het te weten, de koelkast te warm afgesteld. Een koelkasttemperatuur boven de 6 graden is te warm. In een koelkast die onvoldoende koelt blijven etenswaren minder lang houdbaar. Daarnaast is er het risico dat bij een te hoge temperatuur de bacteriegroei onvoldoende wordt geremd waardoor je een voedselvergiftiging op kunt lopen. Ook betekent een te warme koelkast dat je vaker eten dat niet meer goed is weg zal moeten gooien. En dat is natuurlijk zonde, zowel voor het milieu als voor de portemonnee. Bij twijfel is het beter om de koelkast een graadje lager te zetten omdat dat nog altijd minder duur is dan het weggooien van eten.

Koelkasttemperatuur niet te laag

Een te lage koelkasttemperatuur verbruikt meer stroom

Een temperatuur onder de 4 graden gebruikt meer stroom. Voor elke graad lager moet een koelkast harder werken. Veel producten blijven wel goed bewaard tussen de nul en 4 graden, maar het risico van een temperatuur die tegen het vriespunt aan ligt is dat het daarbij op bepaalde plaatsen in de koelkast toch kan gaan vriezen. En daar kunnen niet alle etenswaren tegen. Sla vriest dan bijvoorbeeld stuk waardoor het niet meer lekker is. En zuivelproducten kunnen gaan schiften wanneer ze bevroren zijn geweest. Ook een té koude temperatuur kan dus betekenen dat je eten weg moet gooien. Tel dat op bij de hogere energierekening en je begrijpt dat té koel ook niet wenselijk is.

Temperatuurzones in een koelkast

Verschillende temperatuurzones

De meeste koelkasten hebben geen gelijkmatige temperatuur. Koelkasten waarbij de koelte niet gelijkmatig wordt verspreid door middel van een ingebouwde ventilator, hebben verschillende temperatuurzones. In de meeste gevallen is het bovenin de koelkast 1 a 2 graden warmer dan onderin, er van uitgaand dat het een koel-vriescombinatie is met het vriesgedeelte onder het koelgedeelte. Daarom is het altijd goed om de temperatuur op verschillende plaatsen te meten. Ook fluctueert de temperatuur in de koelkast wanneer je nieuwe etenswaren toevoegt en elke keer dat je de koelkastdeur opent. Ook oudere koelkasten hebben een minder constante koeltemperatuur doordat de motor pas aanslaat wanneer het te warm wordt. Houd dus rekening met de temperatuurzones bij de indeling van je koelkast. Leg producten die het meest bederfelijk zijn op de koelste plek.

Meten koelkasttemperatuur

Hoe meet je de koelkasttemperatuur?

Sommige koelkasten hebben een display waarop de koelkasttemperatuur af te lezen is. Als jouw koelkast dit niet heeft, of als je twijfelt of de display klopt, hoe meet je dan het best de temperatuur? In de winkel zijn speciale koelkastthermometers te koop die vaak ook temperaturen onder nul meten zodat je ze eventueel ook kunt gebruiken in de vriezer. Besef wel dat niet alle thermometers even nauwkeurig zijn en dat een goedkope thermometer er soms wel 2 graden naast kan zitten.

Het meest nauwkeurig is om de koelkasttemperatuur te meten met een thermometer in een glas water. De temperatuur van de producten in de koelkast is namelijk een stuk constanter dan de temperatuur van de lucht in de koelkast. Dit kan bijvoorbeeld uitmaken wanneer je de koelkastdeur net even open hebt gehad. Als je dan de lucht meet, geeft de thermometer al gauw een te hoge temperatuur aan.

Instellen koelkasttemperatuur

Hoe stel je de koelkasttemperatuur in?

Dit is per model koelkast verschillend. Moderne koelkasten hebben vaak een digitale display waarbij je de temperatuur heel nauwkeurig in graden C in kunt stellen. Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt. In de gebruiksaanwijzing wordt vaak wel aangegeven wat de koeltemperatuur is die bij een bepaalde stand hoort. Maar om precies te weten hoe koud het wordt, kun je het beste zelf de temperatuur meten. Ook hoeveel producten er in de koelkast liggen kan hierbij nog een verschil maken.

Beste temperatuur vriesvak

De beste temperatuur voor het vriesvak

De optimale temperatuur in het vriesgedeelte van de koelkast is -18 °C. Op deze temperatuur kun je diepvriesproducten zo lang mogelijk bewaren zonder dat je onnodig veel energie verbruikt.

De meeste koel-vriescombinaties hebben 1 compressor waardoor je de temperatuur van het koel- en vriesgedeelte niet los van elkaar in kunt stellen. Sommige moderne koelkasten hebben twee gescheiden koelsystemen met als voordeel dat hierbij de temperatuur wel apart instelbaar is. Dat kan bijvoorbeeld ook handig zijn wanneer je met vakantie gaat of als je een feestje hebt. Met een gescheiden koelsysteem kun je het koelkastgedeelte wanneer je een paar weken van huis bent uitzetten terwijl het vriesgedeelte wel aan blijft staan. Of met een feestje kun je het vriesgedeelte instellen als koelkast zodat je deze kunt gebruiken om frisdrank en bierflesjes in te bewaren.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt