Navigatie

Wat is een Chromebook?

Wat is een Chromebook? Expert adviseert je graag

In je zoektocht naar een nieuwe laptop ben je vast en zeker de naam Chromebook tegengekomen, maar wat is een Chromebook nou eigenlijk? Chromebooks draaien niet op Windows of Mac maar in plaats daarvan heeft Google hier een eigen besturingssysteem voor ontwikkeld: Chrome OS

Bekijk alle Chromebooks bij Expert

Bekijk alle Chromebooks bij Expert

Wil je een Chromebook kopen? Expert adviseert je graag

Als je een Chromebook wilt kopen zijn er best veel dingen waar je op moet letten. Is de Chromebook geschikt voor wat jij er mee wilt gaan doen? Expert adviseert je graag, zodat je zeker weet dat je een apparaat koopt die aansluit bij jouw wensen. We leggen je uit waar je op moet letten, zodat jij de juiste keuze kan maken.

Wil je graag persoonlijk advies? Kom dan naar een van onze 140 winkels.

Wat zijn Chromebooks?

Chrome OS

Chrome OS is een uitgebreide versie van de Google Chrome browser die je misschien al eerder hebt gebruikt, dit betekent dat je voornamelijk afhankelijk bent van een internetverbinding. Doordat het systeem draait op internet ben je vrijwel niet meer afhankelijk van een intern geheugen en/of een processor, het resultaat: een supersnelle laptop met een lange accuduur. Je kan natuurlijk de Chromebook ook offline gebruiken, er zijn meer dan 200 web apps die offline werken op Chrome OS. Veel Chromebooks hebben tegenwoordig ook toegang tot de Play Store en ondersteunen Android-apps. In tegenstelling tot de andere laptops kun je op een Chromebook geen programma’s installeren.

expert-helpt-je-verder-met-chromebooks

Groot aantal apps

Via Chrome OS krijg je toegang tot de Chrome Web Store, hierin vind je duizenden apps waarmee je de functionaliteit van je Chromebook eindeloos kunt uitbreiden. Elke app is gecontroleerd en geoptimaliseerd door Google, en werkt dus perfect op je Chromebook. Traditionele kantoorprogramma’s zoals Microsoft Office en Skype hebben speciale Chrome-versies, net zoals Facebook en Instagram. En als je favoriete programma er niet tussen zit, kun je via de Google Play Store nog veel meer gelijksoortige programma’s downloaden. Sinds een tijdje hebben veel Chromebooks namelijk toegang tot de Play Store, zo krijg je nog toegang tot nog meer apps.

expert-helpt-je-verder-met-chromebooks

Waarin verschillen Chromebooks van laptops?

Chromebook Laptop
Gebruikt Google's Chrome OS Windows of MacOS
Draait op web apps en Android apps Voornamelijk geïnstalleerde software
Standaard een lange accuduur Per model verschillend
Opslag in de cloud Opslag op de schijf en in de cloud
Ingebouwde bescherming tegen virussen Antivirus software nodig
Perfect te gebruiken voor basistaken (browsen/tekstverwerking) Van simpel browsen tot zware software en games

Is snel, blijft snel

Chromebooks starten in enkele seconden op en worden automatisch geüpdatet, zodat ze altijd optimaal werken en nooit langzaam worden. Geen lange laadtijden, geen verwarrende instellingen: je kunt gewoon je apparaat openklappen en beginnen.

Het lichte systeem vraagt weinig van de hardware, dus ook met een minder snelle processor haal je gewoon een hoge snelheid bij simpele taken. Voorbeeld:

Bij een instapmodel Windows 10 laptop (€300-€400 aanschaf) met een Intel Celeron processor en 4 GB werkgeheugen kan soms met een normaal dagelijks gebruik al traag zijn. Een Chromebook met exact dezelfde specificaties zal een veel betere gebruikerservaring opleveren omdat er minder wordt gevraagd van de hardware.

Geen lange laadtijden, geen verwarrende instellingen: je kunt gewoon je apparaat openklappen en beginnen.

Het formaat

Toen de Chromebook net op de markt kwam ging het vooral om een wat goedkopere laptop, de eerste versies waren dus vrijwel altijd compacte modellen. Tegenwoordig zijn ze in meer verschillende maten verkrijgbaar. Het formaat heeft veel invloed op het gebruiksgemak en de mobiliteit van het apparaat; ben je veel onderweg met je laptop, kies dan voor een compact model, maar als je ‘m voornamelijk thuis gebruikt dan kan een groter model ook interessant voor je zijn.

De resolutie

De gewenste resolutie van een scherm heeft direct te maken met het formaat. Hoe groter het scherm, hoe gewenster een hogere resolutie is, omdat de beelden dan scherper zijn. Momenteel hebben de meeste Chromebooks een FullHD-resolutie, wat inhoudt dat laptops met een FullHD-resolutie 1920x1080 pixels hebben. Wil je een kleine Chromebook kopen, bijvoorbeeld een grootte van 11”, dan kan een lagere resolutie (bijvoorbeeld HD) ook volstaan.

expert-helpt-je-verder-met-chromebook

Bekijk alle 10-11 inch Chromebooks

Ideaal voor studenten

Zoek je een laptop om te gebruiken voor je studie? Een Chromebook is hiervoor perfect te gebruiken. Dankzij de snelle opstart tijd, lange accuduur, het lichte gewicht en het grote aantal handige apps is een Chromebook ideaal voor elke student. Maakt niet uit waar je bent, doorwerken aan je scriptie of verslagen is geen probleem. Met Google Drive maak, bekijk en bewerk je je meest recente bestanden, ook wanneer je offline bent. Alle wijzigingen worden gesynchroniseerd wanneer je weer verbinding krijgt. Even reageren op een e-mail terwijl je op de trein zit te wachten? Ook offline is dit mogelijk, zodra je weer verbinding hebt wordt de e-mail automatisch verzonden.

De veiligheid

Google Chrome maakt gebruik van een proces dat 'sandboxing' wordt genoemd. Elk tabblad dat je opent, wordt geïsoleerd van de belangrijke functies van je Chromebook. Dat betekent dat zelfs wanneer je op je tabblad een pagina met malware opent, de rest van je computer niet kan worden aangevallen.

In de zeldzame gevallen dat er toch iets misgaat, kun je met één klik met een schone lei beginnen. Met de powerwash-functie op je Chromebook kun je je apparaat gemakkelijk terugzetten op de fabrieksinstellingen en eventuele malware meteen verwijderen. De software van je Chromebook wordt automatisch op de achtergrond geüpdatet, zodat je altijd over de beste en nieuwste beveiligingsupdates beschikt.

Als je meer wilt weten over de beveiliging van een Chromebook, lees dan onze adviespagina!

expert-helpt-je-verder-met-laptops

Batterij die de hele dag meegaat

Elke Chromebook wordt geleverd met een batterijduur van tien uur zodat je langer kunt doorgaan, in deze tien uur kun je volledig draadloos werken, spelen en kijken. Een Chromebook heeft geen zware processor, videokaart en maakt minder gebruik van lokale opslag. Daardoor wordt er ook minder gevraagd van de batterij dan bij een normale laptop, zo kan jij de hele dag doorwerken!

Omtoveren tot een tablet

Steeds meer Chromebooks krijgen een touchscreen, dit heeft met name te maken met de ondersteuning van de Google Play Store waardoor dit voor veel apps nodig is. Dit kan heel erg handig zijn voor bedienen van vele apps, bijvoorbeeld om even in Netflix door wat nieuwe films te swipen of een spelletje te doen.

Klap je scherm naar achter, zet ‘m neer en kijk een film of doe een spelletje, bij veel Chromebooks heb je de mogelijkheid om het scherm precies neer te zetten zoals jij dat wil op dat moment. Automatisch schakelt het apparaat over naar tabletmodus en komt het schermtoetsenbord naar voren.

expert-helpt-je-verder-met-laptops

Opslagcapaciteit

De meeste bestanden die je gebruikt op een Chromebook worden opgeslagen in de cloud, dus de meeste modellen worden geleverd met 32 of 64 GB en maximaal 128 GB aan opslagcapaciteit. Via de cloud kan je natuurlijk steeds meer capaciteit bijkopen, maar je kan ook kijken naar een Chromebook met SD-kaartsleuf en op deze manier je geheugen uitbreiden.

In het kort

Ga je je laptop gebruiken voor simpele acitiviteiten zoals social media en e-mail? Dan is een Chromebook ideaal! Simpele taken voer je snel uit op een Chromebook en hiermee ben je vaak ook goedkoper uit dan bij een normale laptop. Voor gamen/zware software is een Chromebook ongeschikt.

Bekijk alle Chromebooks bij Expert

expert-helpt-je-verder-met-laptops