Navigatie

Wat is een condensdroger?

Condensdroger: wat is het en hoe werkt het?

Er zijn verschillende typen wasdrogers. Zo zijn er condensdrogers, warmtepompdrogers en afvoerdrogers. Maar wat is nou een condensdroger? Hoe werkt het, waar moet je op letten en wat zijn de voor- en nadelen? We leggen het hier onder uit.

-Droger droogt niet goed

Hoe werkt een condensdroger?

Met een condensdroger kun je snel en gemakkelijk wasgoed drogen. Condensdrogers hebben een verwarmingselement dat de lucht in de droger tot hoge temperatuur verwarmt. De vochtige lucht uit de droogtrommel condenseert en het condenswater wordt opgevangen in een condenswaterreservoir of afgevoerd via de waterafvoer, als de condensdroger daarvoor een aansluiting heeft. Op deze manier wordt het wasgoed snel gedroogd. Een voordeel van een condensdroger is dat hij geen luchtafvoerslang naar buiten nodig heeft. Doordat condensdrogers wasgoed op hoge temperatuur drogen, is het textiel wel meer onderhevig aan slijtage, en heb je kans op krimp. Ook kost het drogen op hoge temperatuur veel energie.

Wat zijn de voordelen van een condensdroger?

Wasgoed wordt snel droog
Goedkoop in de aanschaf
Condensvocht-reservoir i.p.v. een luchtafvoerslang door het raam
Geen luchtafvoerslang door het raam nodig
Sommige condensdrogers hebben ook een waterafvoerslang waarmee het condensvocht makkelijk wordt afgevoerd

Wat zijn de nadelen van een condensdroger?

Hoge energiekosten
Een hoge droogtemperatuur betekent dat textiel sneller slijt en dat er kans is op krimp
Minder goed voor het milieu

Waar moet je op letten bij een condensdroger?

Als je een condensdroger aan wil schaffen, waar moet je dan op letten? Als je wil dat de droger degelijk in elkaar zit, kun je kijken of hij een rvs trommel heeft. Een trommel van roestvrij staal is hygiënischer en kan niet roesten. Daarnaast is een vochtigheidssensor handig. Hiermee weet de droger hoeveel restvocht er nog in het wasgoed zit, en wordt het programma automatisch aangepast. Wanneer op deze manier de droogtijd wordt ingekort, slijt kleding minder en bespaar je energie. Verder kun je kijken naar hoe de condensdroger het condensvocht afvoert. Heeft hij alleen een reservoir of ook een waterafvoer? Ten slotte kun je nog kijken naar de kwaliteit van de afdichting. Bij een apparaat dat intern slecht is afgedicht, kan de ruimte waarin de droger staat vochtig worden, met name als je de droger in een kleine, slecht geventileerde ruimte plaatst. Kies in dat geval voor een condensdroger die degelijk is afgedicht. Bij een grotere, goed geventileerde ruimte is dit minder van belang.

Bekijk alle condensdrogers

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt