Als je in de markt bent voor een nieuwe barbecue dan zijn er drie verschillende soorten bbq’s om uit te kiezen: een elektrische barbecue, een gasbarbecue of een houtskoolbarbecue. Hier lichten we de elektrische barbecue voor je uit, want elektrisch heeft veel voordelen ten opzichte van de meer traditionele vormen van barbecueën. Samengevat is een elektrische barbecue vooral heel makkelijk en geen gedoe. En, is een elektrische barbecue ook de juiste bbq voor jou? Het antwoord op deze vraag weet je na het lezen van deze adviespagina.
Een elektrische barbecue is een compacte bbq met een snoer. Omdat hij op elektriciteit werkt, heb je geen gasflessen, kolen of briketten nodig. En omdat je niet op houtskool grilt, heb je geen last van rookvorming. Een elektrische barbecue is na gebruik bovendien het makkelijkst om schoon te maken, dus je hebt veel minder gedoe dan bij een gas- of houtskool barbecue. De barbecue is snel op temperatuur en de temperatuur is makkelijk in te regelen. Een elektrische barbecue is ook veiliger dan andere soorten barbecues omdat je niet grilt op open vuur.
Heeft een elektrische barbecue ook nadelen? Niet per se, maar dat ligt vooral aan jouw voorkeur. Als je de rooksmaak en de traditionele bbq-ervaring met houtskool en vlammen niet wil missen, dan is een houtskool barbecue voor jou wellicht nog steeds aantrekkelijker. Verder wordt een elektrische barbecue minder heet en heeft hij een compacter formaat waardoor hij minder geschikt is voor grote gerechten zoals een hele kip of grote stukken vlees. En natuurlijk moet je wel een stopcontact of een verlengsnoer in de buurt hebben.
Een elektrische barbecue heeft veel voordelen. Hier zetten we alle voordelen voor je op een rijtje:
Het grootste verschil tussen een elektrische barbecue en een gasbarbecue is dat je bij een gasbarbecue werkt met een gasfles. Een gasbarbecue is praktisch als je geen elektriciteit in de buurt hebt, als je ook grotere gerechten wil kunnen bereiden en als je rook die van de barbecue afkomt niet storend vindt.
Gasbarbecues zijn vaak een stuk groter van formaat dan elektrische- en houtskoolbarbecues. Een gas-bbq neem je dus niet makkelijk even mee naar het park. Doordat ze groter zijn, bieden ze wel lekker veel ruimte om op te grillen. En de temperatuur is met gas, net zoals bij elektrisch, nauwkeurig in te stellen.
Het verschil tussen een elektrische barbecue en een houtskool barbecue is in de eerste plaats het gebruiksgemak. Een elektrische barbecue is makkelijker te bedienen en maak je na gebruik eenvoudig schoon.
Maar dat is natuurlijk ook niet waarvoor je een houtskoolbarbecue koopt. Een houtskoolbarbecue kies je vooral voor de traditionele bbq-ervaring met rooksmaak en open vuur. En een voordeel is natuurlijk ook dat je geen elektriciteit of gas nodig hebt, dus je kunt hem ook gebruiken in het park of op de camping. Soms zijn daar trouwens wel regels aan verbonden. Als je bijvoorbeeld op houtskool op je balkon gaat barbecueën dan vinden je buren dat niet fijn, en in de open natuur is er al snel brandgevaar.
Een houtskool barbecue kan goed heet worden, met temperaturen tot 400 graden, wat hem onder andere ideaal maakt om te combineren met een pizza-steen. Maar die temperatuur is bij een houtskool-bbq vaak wel lastig om goed te regelen, want dit doe je met de ventilatiegaten. Verder is een houtskool-bbq lastig om aan te steken en duurt het een half uur totdat hij op temperatuur is. En het schoonmaken na gebruik is een gedoe. Maar voor de liefhebbers van een traditionele barbecue-ervaring is dit allemaal geen probleem.
Natuurlijk kan iedereen een elektrische barbecue gebruiken, maar deze bbq springt er bij een aantal situaties het meest uit als de ideale barbecue:
Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!