Navigatie

Wat is een vershoudlade of vershoudzone?

Wat zijn de vershoudzones van een koelkast?

Moderne koelkasten hebben vaak een of meerdere vershoudzones. In deze lades kun je vlees, vis, groente en fruit vaak tot wel twee keer langer bewaren. Doordat er minder eten bederft, hoef je ook minder weg te gooien en is er minder verspilling. En dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. De 0 graden zone is het meest geschikt voor vlees en vis en een verhoudlade met instelbare luchtvochtigheid is ideaal voor het langer bewaren van groente en fruit. Hieronder leggen we uit wat de verschillende vershoudzones van een koelkast zijn.

Bekijk alle koelkasten

Wat is een vershoudzone?

Een vershoudzone is een speciale lade in je koelkast waarin je vlees, vis, groente en fruit onder optimale omstandigheden kunt bewaren. Hierdoor blijft het product verser en is het langer houdbaar dan wanneer je het op een andere plek in de koelkast zou bewaren. Op deze manier kun je producten tot wel twee keer zo lang bewaren en hoef je minder eten weg te gooien.

Niet alle koelkasten hebben een vershoudzone. Verder zijn er drie verschillende soorten zones: de 0 gradenzone, een vershoudzone met instelbare temperatuur en een vershoudzone met instelbare luchtvochtigheid.

0 gradenzone in de koelkast

In de 0 gradenzone bewaar je producten op een temperatuur van 0 graden, precies rond het vriespunt. Dit is de ideale temperatuur voor het langer bewaren van vis en vlees. Deze producten blijven zo’n 2 tot 3 keer langer goed wanneer je ze bewaart rond de 0 graden. De groei van bacteriën wordt bij deze temperatuur geremd en vitamines en andere gezonde stoffen blijven langer bewaard.

Vershoudlade met instelbare temperatuur

Bij een vershoudzone met instelbare temperatuur kun zelf de temperatuur aanpassen tussen de 0 en 2 graden. 0 graden is de ideale temperatuur voor het langer bewaren van vlees en vis. Voor groente en fruit wil je de bewaartemperatuur net iets hoger hebben, zo rond de 2 graden. Je past de temperatuur in deze lade gemakkelijk aan, afhankelijk van het product dat je langer wilt bewaren. Ook bestaan er vershoudlades met daarin twee compartimenten; met links de ideale temperatuur voor vlees en vis en rechts optimale omstandigheden voor groente en fruit.

Vershoudlade met instelbare luchtvochtigheid

Het meest bekend zijn vershoudlades met een instelbare luchtvochtigheid. Deze zijn speciaal voor het langer bewaren van groente en fruit. Om groente en fruit langer vers te houden is niet alleen de juiste bewaartemperatuur belangrijk, maar ook de optimale luchtvochtigheid. Groente houdt van een wat hogere luchtvochtigheid en fruit kun je in verhouding net wat droger bewaren. Dankzij een juiste luchtvochtigheid drogen groente en fruit minder snel uit en blijven ze langer vers.

Er bestaan veel verschillende benamingen voor dit type vershoudlade, afhankelijk van het merk waar je voor kiest. Zo heeft Liebherr koelkasten met Biofresh, Bosch gebruikt de naam Vitafresh, Siemens heeft Hyperfresh en Samsung noemt het Optimal Fresh+. Er zijn kleine verschillen tussen de verschillende technieken maar in grote lijnen komt het ongeveer op hetzelfde neer.

Bekijk onze video over Bosch Vitafresh koelkasten

Vershoudlade met dag-nachtritme voor groente en fruit

Iets nieuws zijn koelkasten met een dag-nachtritme in de vershoudlade. Beko heeft HarvestFresh koelkasten die door middel van gekleurde LED-lampen de kleur van de zon gedurende de dag nabootsen. Hierdoor is het voor je groente en fruit net alsof ze nog in het veld staan. En het werkt echt; groente die je op deze manier bewaart, blijft langer vers.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt