Navigatie

Wat is een warmtepompdroger?

Warmtepompdroger: wat is het en hoe werkt het?

Een warmtepompdroger biedt veel gemak bij het drogen van je wasgoed. Dit type droger is beter voor het milieu én beter voor je kleding. Maar hoe werkt een warmtepompdroger, wat zijn de voor- en nadelen en waar moet je op letten? Hieronder leggen we het uit.

-Droger droogt niet goed

Hoe werkt een warmtepompdroger?

In tegenstelling tot een condensdroger heeft een warmtepompdroger geen verwarmingselement. In plaats daarvan werkt een warmtepompdroger met een warmtepomp en koelmiddel. De warmtepomp koelt het gasvormige koelmiddel af zodat het vloeibaar wordt. Tegelijkertijd ontstaat hierbij warmte die de luchtstroom in de droogtrommel verwarmt. Het vocht uit het wasgoed wordt opgenomen door de warme droge lucht waarna de lucht af wordt gekoeld door het koelmiddel. Het water uit de afgekoelde lucht condenseert en wordt afgevoerd naar een condensvochtreservoir of via een waterafvoer. De droge lucht wordt vervolgens opnieuw gebruikt en weer opgewarmd door de pomp. Door de werking van de warmtepomp en doordat dezelfde lucht steeds opnieuw wordt gebruikt, droogt een warmtepompdroger heel energiezuinig en op lagere temperatuur, wat beter is voor je kleding.

Wat zijn de voordelen van een warmtepompdroger?

Lagere energierekening
Kleding blijft langer mooi (minder slijtage en krimp)
Beter voor het milieu
Geen luchtafvoerslang door het raam nodig
Sommige modellen hebben naast een reservoir ook een waterafvoer

Wat zijn de nadelen van een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger heeft door de lagere temperatuur een langere droogtijd
Een warmtepompdroger is duurder in de aanschaf

Waar moet je op letten bij een warmtepompdroger?

Warmtepompdrogers zijn de meest energiezuinige soort drogers. En dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Je verdient de hogere aanschafsprijs terug via de lagere energiekosten. Bij een warmtepompdroger kun je kijken naar het materiaal van de trommel. Een rvs trommel is degelijker en zal nooit roesten. Verder kun je kijken naar de waterafvoer. Heeft de droger naast een condensvochtreservoir ook een waterafvoer? Dat kan handig zijn als je het apparaat aan wil sluiten op de waterafvoer zodat je nooit meer het reservoir hoeft te legen. Ten slotte kun je kijken naar de degelijkheid van de interne afdichting van het apparaat. Dit kan uitmaken als je de droger in een kleine, slecht geventileerde ruimte plaatst. Kies in dat geval voor een kwalitatief goed afgedichte droger, om vochtproblemen te voorkomen. In een grotere, goed geventileerde ruimte is dit minder relevant.

Bekijk alle warmtepompdrogers

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt