Navigatie

Wat is mesh wifi?

In elke kamer wifi

Wil je in elke hoek van je huis een uitstekende internetverbinding, dan is multiroom mesh wifi met een goede optie. Hierbij werken alle verschillende onderdelen naadloos en op een slimme manier met elkaar samen om te zorgen dat de internetverbinding in elke kamer, op elke verdieping en in elk hoekje optimaal is. Zo kan jij overal zorgeloos internetten. Hoe dat werkt en wat de bijkomende voordelen zijn, vertellen we op deze pagina!

Wat is het en hoe werkt het?

Ken je dat probleem dat de wifi streepjes op sommige plekken in huis naar beneden lopen? Dat probleem is op te lossen met een multiroom wifi-netwerk, ook wel een mesh netwerk. Door middel van verschillende onderdelen die slim met elkaar samenwerken, heb je op elk plekje in huis een uitstekende internetverbinding.

Hoe werkt dat dan precies? Een mesh netwerk bestaat uit een basisrouter en meerdere zogenaamde satellieten. De router is aangesloten op de modem en stuurt één en hetzelfde wifisignaal uit naar de satellieten je makkelijk kan plaatsen waar je wil (de mesh satellieten zijn vaak fraai vormgegeven zodat ze geen doorn in het oog zijn in jouw mooie interieur). De satellieten sturen het ontvangen signaal vervolgens weer door naar jouw telefoon of laptop waardoor je lekker kunt internetten.

De satellieten staan allemaal met elkaar in verbinding en werken naadloos samen. Je bent altijd verbonden met het best beschikbare signaal. Dus ga je van beneden naar boven? Dan schakelt jouw apparaat automatisch over van signaal. Zo heb je altijd en overal het snelste internet.

Bij het gebruik van een repeater is dit niet zo. Deze pakt pas je signaal op als je telefoon het signaal van beneden verliest. Daardoor heb je soms nog zwak internet. Daarnaast is het nadeel van een repeater dat de snelheid van het internet wordt gehalveerd. Bij mesh wifi is dit verlies minimaal!

Hoeveel heb je er nodig?

Maar hoeveel van die satellieten heb je nou nodig in huis? Dat is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je huis. Grote huizen, en dan hebben we het over 100 vierkante meter woonoppervlakte of meer, hebben genoeg aan 3 satellieten. Eentje in de woonkamer, op de slaapkamer en op zolder bijvoorbeeld. Woon je in een klein appartement? Dan zijn 2 satellieten ook al genoeg. Merk je toch dat er nog een satelliet bij moet komen? Dan voeg je die heel snel en eenvoudig toe. Dat is het mooie van een mesh-netwerk.

Wat zijn de voordelen?

Naast dat je met een mesh netwerk beschikt over super goed en slim internet heeft het nog meer voordelen. De installatie of uitbreiding van dit netwerk is namelijk een stuk makkelijker dan je zou denken. Het verschilt per merk, maar bij de meeste hoef je alleen maar het wifi-punt in een stopcontact te stoppen en de WPS-knop in te drukken. Dat doe je vervolgens ook met je router en je hebt al een mesh-netwerk! Met Orbi gaat het allemaal via de app wat natuurlijk ook heel makkelijk is.

Een handige tip is dat je de satelliet het best kunt verbinden door hem eerst dichtbij de router te plaatsen en als die dan verbonden is pas op de plek te zetten waar je hem wil. Dan weet je in ieder geval zeker dat de verbinding goed gaat.

De meeste mesh-netwerken zijn vervolgens ook nog eens heel eenvoudig te beheren in een bijhorende app. Daarmee regel je de gastnetwerken en zie je bijvoorbeeld precies welke apparaten er allemaal verbonden zijn.

Let er overigens wel op dat onderdelen van een mesh-netwerk niet universeel werken. Als je hele netwerk bestaat uit Netgear Orbi-onderdelen, kan je je netwerk niet uitbreiden met een mesh-satelliet van bijvoorbeeld TP Link Deco, Linksys en vice versa.

Verder is bedraad internet nog altijd sneller dan mesh-wifi, maar is mesh-wifi wel weer makkelijker te installeren aangezien het draadloos is.

De oplossing voor zwak internet

Wil je overal in huis goede wifi en geen trage downloadsnelheden meer? Dan is een mesh netwerk de ideale uitkomst! Waar je ook bent in het huis, je staat altijd in verbinding met een goed wifisignaal. En daarbij is dit netwerk ook nog eens makkelijk te installeren en uit te breiden.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt