Navigatie

Hoe werkt opschalen en wat zijn de voordelen?

Wat is opschaling en hoe werkt het?

Als je een nieuwe tv koopt, dan wil je natuurlijk optimaal gebruikmaken van alle mogelijkheden. Zo ook van de volledige resolutie. Het grote voordeel van een 4K of zelfs 8K-tv is dat je elk detail haarscherp kan zien. En door slimme technieken kan dit zelfs als de bron in een lagere resolutie is. Hoe dat kan en of het werkt? Dat leggen we hier voor je uit.

-Hoe werkt opschalen?

De meeste nieuwe tv’s produceren zonder probleem prachtig haarscherp beeld. Elke haar, elke wimper en elke zandkorrel is duidelijk zichtbaar. Om dit zo goed mogelijk te doen helpt het als de bron ook in de hoge resolutie wordt verstuurd. Wordt het beeld in een lagere resolutie aangeboden, dan zijn de televisies slim genoeg om alsnog een prachtig scherp beeld te tonen. Hoe ze dat doen? Door opschaling.

Hoe werkt opschaling?

Opschaling heeft dus te maken met de scherpte van het beeld. Om precies te zijn met het verschil in pixels dat wordt aangeboden en dat de tv kan tonen. Heeft de video een lagere resolutie dan het beeldscherm, dan kunnen de meeste tv’s berekenen wat er in de ontbrekende pixels getoond moet worden. Zo creëert de tv extra scherpte en komen details beter tot uiting. Zo maakt een tv bijvoorbeeld van beelden in 4K-resolutie beelden die ook op een 8K-tv perfect tot hun recht komen. En zo geniet je altijd van het maximale wat jouw tv te bieden heeft.

Hoe goed is opschaling?

Hoe goed de opschaling is, is afhankelijk van de tv. De ontbrekende pixels worden berekend door de processor en hoe beter de processor, hoe meer berekeningen die in een seconde kan maken, hoe beter de opschaling is.

Over het algemeen kan een goede tv het beeld heel goed opschalen, al zitten er grenzen aan. Een 4K-tv kan zonder problemen Full HD-beeld zo goed opschalen dat het verschil nauwelijks zichtbaar is, maar bij HD-Ready beelden loopt de tv toch wel tegen een grens. Verwacht dus geen wonderen als je een oude YouTube-video op een grote 4K-tv kijkt.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt