Navigatie

Wat is UHD-tv?

Hoe belangrijk is UHD en welke soorten zijn er?

Wil je een nieuwe tv kopen, dan vliegen de woorden om je oren. En een term die je vaak hoort is UHD, of Ultra HD. Maar wat is UHD-tv, hoe belangrijk is het en welke soorten zijn er? Dat leggen we voor je uit zodat je zeker weet dat je de juiste tv koopt.

Tips voor het schoonmaken van je tv

Of je nou graag films kijkt, series of voetbalwedstrijden, hoe scherper het beeld, hoe meer je er van geniet. Met een scherper beeld komen de details nog beter tot je en ervaar je het beeld als levensecht. En dat is waar UHD om de hoek komt kijken.

UHD staat voor Ultra HD en heeft dus te maken met de scherpte van het beeld. Hoe scherp het beeld van de tv is ligt aan de resolutie, oftewel het aantal pixels waaruit het scherm bestaat. Met de komst van digitale tv in het begin van de jaren 2000 kunnen televisies scherpere beelden tonen.

UHD-tv bij Expert

Van High tot Ultra

Dit begon met zogenaamd High Definition, oftewel HD. Deze HD-tv’s hadden een resolutie van 1280 x 720 pixels. Na enige tijd wisten de fabrikanten de resolutie te verhogen tot 1920 x 1080 pixels, wat de naam Full HD kreeg.

Uiteindelijk groeide de tv’s en werden ze nog scherper. Deze nieuwe resolutie was vier keer zo scherp als Full HD en werd al snel 4K Ultra HD, of 4K UHD genoemd. Hoewel er technisch gezien een klein verschil zit tussen Ultra HD en 4K, worden deze in de volksmond door elkaar gebruikt. Sterker nog, de term 4K wordt vaker gebruikt dan UHD.

Tegenwoordig zijn er televisies met nog scherper beeld. Bij deze nieuwe resolutie is ervoor gekozen om hetzelfde Ultra HD te gebruiken, maar nu met de toevoeging 8K. Deze 8K UHD-tv’s hebben bijna 33 miljoen pixels, waardoor het realisme van je beeld spat.

Wat is het verschil tussen UHD-tv en 4K?

Kort gezegd is UHD, of Ultra HD, een resolutie van 4K of hoger. 4K is dus een versie van Ultra HD en tevens de meest voorkomende variant. Zoals gezegd zit er een klein verschil tussen UHD en 4K, waarbij 4K officieel 4,096 x 2,160 pixels bevat en UHD 3,840 x 2,160 heeft. In de praktijk worden deze termen veelal door elkaar gebruikt om hetzelfde te zeggen: prachtig haarscherp beeld dat ongeveer vier keer zo scherp is als Full HD.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt