Navigatie

Wat is Windows 10s?

Wat is Windows 10 S en wat zijn de voordelen?

Ben je op zoek naar een laptop, dan kom je laptops tegen die op Windows 10 S draaien. Een speciale versie van Windows 10 die ervoor moet zorgen dat jouw laptop en al jouw gegevens veilig blijven. Maar wat is het precies? Hoe wordt je beschermd? En is het een permanente keuze? Dat leggen we uit op deze pagina.

Het internet is een fantastisch fenomeen. Door het internet kan je heel makkelijk bijkletsen met familieleden over de hele wereld, antwoord zoeken op elke vraag die bij je opkomt en naar hartenlust shoppen zonder de deur uit te gaan. Maar helaas zitten er ook wat risico’s aan. Hackers, oplichters en andere cybercriminelen proberen regelmatig jouw computer, emailaccount en cloud-services binnen te dringen en virussen op je laptop te installeren. Dit gaat gelukkig niet zomaar, maar voorzichtigheid is altijd geboden. En daar kan Windows 10 S bij helpen.

Windows 10 S

Wat is Windows 10 S?

Windows 10 S is een extra veilige versie van Windows. Om de risico’s van het internet te verkleinen heeft deze modus van Windows een aantal beperkingen. Zo kan je alleen programma’s, apps en games downloaden uit de Microsoft Store. Apps die niet gecontroleerd en goedgekeurd zijn door Windows zijn dus niet te installeren. Hierdoor moet je soms iets meer zoeken naar een app die kan wat jij wil, maar het geeft wel de zekerheid dat je geen virus, malware of ransomware binnenhaalt.

Dit betekent overigens niet dat je weinig met de laptop kan. In de Microsoft Store zijn honderdduizenden apps te vinden, dus je vind altijd de app die jij nodig hebt. Uiteraard zijn de bekende Office-apps gewoon te gebruiken, dus als je veel gebruikmaakt van Word, Excel of Powerpoint, dan kan dat precies zoals je gewend bent. Is het belangrijk dat je specifieke apps gebruikt, bijvoorbeeld voor werk of je studie, dan kan het zijn dat Windows 10 S niet voor jou geschikt is.

Een bijkomen voordeel is dat Windows 10 S minder van je processor, accu en werkgeheugen vraagt, waardoor de laptop sneller is en minder energie verbruikt. Ben je veel onderweg, dan kan je dus langer aan de slag zonder je laptop op te laden.

Kan je de S-modus uitschakelen?

Ben je je bewust van alle risico’s en wil je niet meer beperkt worden, dan is het mogelijk om de S-modus uit te schakelen. Dit kan via de instellingen en is in een paar minuten gepiept. Besef wel dat het niet meer mogelijk is om terug te keren naar de veilige S-modus, dus denk er goed over na voordat je overschakelt.

Is Windows 11 S ook beschikbaar

Ja, ook als je overstapt op Windows 11 kan je gebruikmaken van de S-modus. Heb je een laptop met Windows 10 S, en is de laptop krachtig genoeg voor Windows 11, dan zal de laptop na de update draaien op Windows 11 S. Draait je laptop niet (meer) op Windows 10 S, dan is het helaas niet mogelijk om Windows 11 S te installeren.

Conclusie

Windows S-modus is een veilige modus van Windows 10 en Windows 11. Hiermee kan je alleen gebruikmaken van apps uit de Microsoft Store, zodat je geen risico loopt op virussen, malware of ransomware. Heb je een laptop met Windows in deze veilige modus, dan is het mogelijk deze te verlaten, maar bedenk wel dat je hierna niet terug kan.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt