Navigatie

Wat kan er in de Airfryer?

Bekijk alle airfryers bij Expert

Wat kan er allemaal in de airfryer?

De airfryer is een razend populair item in de keuken. Steeds meer Nederlandse huishoudens maken plaats voor de airfryer. Ooit is het bedacht in Amerika, maar het pas goed ontworpen door het Nederlandse bedrijf Philips. Heb je voor het eerst een airfryer of denk je eraan om er een te kopen en je wilt weten wat je er mee kunt? Expert legt het voor je uit!

Bakken in de Airfryer

Dit kan in de Airfryer

Een airfryer is een reuze veelzijdig apparaat waar je heel veel verschillende gerechten mee kunt bereiden. Als je online zoekt, zijn er heel wat recepten te vinden. Naast de geijkte frietjes en snacks, kun je ook vlees, vis en groenten bereiden in een airfryer. Je kunt er zelfs taarten, cakes en bepaalde soorten toetjes mee bereiden!

Dit kan in de airfryer:

  • Airfryer friet of ovenfriet
  • Ovensnacks
  • Gebakken aardappeltjes, schijfjes of krieltjes
  • Gegrilde groenten
  • Vlees en vis
  • Kippenpoten of een hele kip
  • Cake, muffins, plaatkoek
  • Taart of quiche
  • Broodjes afbakken
Frituren in de Airfryer

Frituren

Een airfryer wordt het meest gebruikt voor het maken van de lekkerste snacks, patat of aardappelen. Het allergrootste voordeel van frituren met een airfryer is dat het gezonder is dan een friteuse. Je gebruikt bij een airfryer namelijk geen frituurvet, waardoor je minder vette patat krijgt. Bij de airfryers van Philips heb je maar liefst 80% minder vet dan bij snacks uit de friteuse. Het beste is om gebruik te maken van ovensnacks of ovenpatat. Deze zijn voor de airfryer het lekkerst. Het verschil tussen patat uit de airfryer en patat uit de friteuse is bijna niet te onderscheiden. Het enige verschil is dat patat uit een friteuse een vettigere smaak heeft. Het is dus maar net wat jij lekkerder vindt!

Je kunt dus kiezen voor lekkere ovenpatat, maar je kan ook zelf je eigen patat maken. Dat doe je door eerst aardappels te schillen en te koken en vervolgens een half uur goed af te laten koelen. Snijd de aardappels in reepjes en doe de patat daarna in de Airfryer. Laat ze voor 10 minuten op 120 graden bakken. Vervolgens voeg je een klein beetje olie toe en dan bak je de patat voor 22 minuten op 180 graden af. Daarna geniet je van heerlijke aardappelpatat.

Bakken in de Airfryer

Bakken

Het mooie aan een airfryer is dat het zo’n multifunctioneel apparaat is. Bakken is bijvoorbeeld ook geen probleem voor de airfryer. Zo bak jij taarten, cakes, broodjes, oliebollen en tosti’s heel eenvoudig in de luchtfriteuse (een ander woord voor airfryer). Met een airfryer moet je er wel op letten dat je beperkte ruimte hebt. Dus als je een grote taart voor meerdere personen wilt bakken kun je dat beter in de oven doen. Rond de jaarwisseling kan je de airfryer gebruiken voor het maken van heerlijke oliebollen. Hier moet je er ook opletten dat je een oliebollenmix koopt die geschikt is voor de oven. Voor de smaak kan je ze nog sprayen met olie.

Is er iemand jarig of heb je iets anders te vieren? Een cake bakken doe je snel en eenvoudig met een airfryer. De airfryer laat je voorverwarmen op 160 graden. Vervolgens doe je het beslag in een bakvorm die je in de mand van de airfryer plaatst. Laat het dan 45 minuten gaar worden en voilà je hebt een heerlijke cake. Het kan overigens wel verschillen tussen bepaalde cakes hoe de bereiding is. Zo moet de één langer in de airfryer dan de ander. Meestal staat dit wel op de verpakking.

Roosteren & grillen in de Airfryer

Roosteren & grillen

Ook roosteren of grillen is geen enkel probleem voor de airfryer. Zo grill je heel eenvoudig vlees en vis en rooster je groente zonder moeite. Net als in een pan kan je het vlees lekker sappig en gaar maken. Voor de knapperigheid kan je nog olie toevoegen. Het verschil tussen vlees uit de pan of uit de airfryer is bijna niet te proeven. Voor het grillen en roosteren heb je wel speciale accessoires nodig. Zo heb je een grillplaat die je heel eenvoudig in de airfryer kan doen en er net zo makkelijk weer kunt uithalen. Losse accessoires zijn vaak vaatwasserbestendig en dus ook makkelijk schoon te maken.

Het roosteren van groenten is eenvoudig te doen met een airfryer. Je kan dit op verschillende manieren doen. Zo kan je gebruik maken van het mandje van de airfryer of maak gebruik van een speciale roosterplaat die je als losse accessoire kan kopen. De plaat kan je eerst op 180 graden verwarmen en na een kwartier voeg je de groenten toe. Door ze af en toe eens om te draaien worden de groenten perfect geroosterd.

Niet in de Airfryer

Zijn er dan ook nog dingen die absoluut niet in de airfryer kunnen? Ja die zijn er. Vloeibaar beslag kan bijvoorbeeld niet in de airfryer. In hete olie stolt dat, maar dat werkt helaas niet in een fryer. Gerechten die je moet koken in water of bouillon kunnen op zich wel, maar is beter om dat te doen met een pannetje. Een eitje koken kan in een airfryer, maar als je dat doet met een pannetje op het vuur gaat het sneller en wordt het ook beter. Verder moet je weten dat je een mand of pan van de airfryer niet te vol doet. Doe je dat wel dan duurt het langer en wordt mogelijk niet alles goed gaar. Producten die te groot zijn voor de airfryer kan je nog altijd opwarmen met een heteluchtoven.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt