Navigatie

Laptop maakt lawaai


Wat kan je doen als je laptop blaast

Tijdens een dag werken of relaxen achter je laptop kan deze opeens flink gaan blazen. Hoewel dit in principe geen kwaad kan, kan het wel vervelend zijn. Het geluid kan afleidend zijn en, bijvoorbeeld in een videogesprek, storend. Maakt jou laptop veel lawaai, dan is er gelukkig wel een aantal dingen die je kan doen. Op deze pagina geven we je een aantal suggesties.

Als je hard aan het werk bent kan je laptop flink warm worden. Zeker als je (meerdere) zware programma’s draait moet je processor hard werken, waardoor deze erg warm kan worden. Om deze warmte af te voeren gebruikt de laptop ingebouwde ventilatoren. Is je laptop heel erg heet, dan moeten de ventilatoren erg heel hard werken om alle warme lucht weg te voeren. Hierdoor maakt de laptop een blazend geluid. Blaast de laptop té hard, dan betekent het gelukkig niet gelijk dat je nieuwe laptop moet kopen. Wat je ook kan doen, dat leggen we uit op deze pagina.

Programma’s sluiten

Draai je meerdere programma’s tegelijk, dan is het sluiten van een aantal programma’s een van de eerste dingen die je kan proberen. Meestal gaat dat heel makkelijk door bijvoorbeeld op het kruisje rechtsbovenin te klikken, maar dit werkt niet altijd. Soms blijft het programma dan op de achtergrond doorlopen. Klik op in de taakbalk op het pijltje ophoog om de actieve programma’s te zien. Staat het programma dat je wilde sluiten hier alsnog tussen, kik dan met je rechter muisknop en selecteer vervolgens afsluiten.

Werkt dit niet, dan kan je in het taakbeheer programma’s sluiten. Taakbeheer open je snel door tegelijk de control-, shift- en escape-toets in te drukken. Onder toepassingen zie je de programma’s die draaien. Hier kan je ze selecteren en forceren af te sluiten.

Ook kan je achtergrondprocessen zien en eventueel afsluiten, maar houd er rekening mee dat dit invloed kan hebben op hoe je computer werkt.

Gebruik een laptopstand

Bij een laptop wordt veel van de warmte afgegeven aan de onderkant. Staat je laptop de hele dag plat op een tafel of bureau, dan kan de warmte moeilijk weg, waardoor de laptop niet afkoelt. Het kan al enorm helpen door je laptop op een laptopstandaard te zetten. Hierdoor kan er veel lucht onder de laptop doorstromen waardoor de laptop beter afkoelt. Is het probleem hardnekkig, dan kan je kiezen voor een laptopstandaard met actieve koeling. Bij deze standaarden zitten ingebouwde ventilatoren die extra goed kunnen koelen.

Een bijkomend voordeel van een laptopstandaard is dat dit vaak ten goede komt aan de ergonomie, zodat je geen problemen krijgt met je nek, rug of schouders.

Maak je laptop schoon

Laptops werken op elektriciteit. Dit heeft als neveneffect dat onderdelen in de laptop statisch kunnen worden en stof aantrekken. Dit stof kan de ventilatoren verstoppen waardoor de hitte niet weg kan. Wordt je laptop erg snel erg heet, dan kan het nodig zijn om de laptop even goed schoon te maken. Dit doe je het grondigst door je laptop open te schroeven en met perslucht het stof weg te blazen. Let er wel op dat je laptop uitstaat en niet aan de oplader is aangesloten, en probeer de schroefjes niet kwijt te raken. Doe je dit liever niet zelf, neem dan contact op met de Expertwinkel bij jou in de buurt. Onze deskundige Expertmedewerkers helpen je graag.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt