Navigatie

Afstand tussen kookplaat en afzuigkap

Hoe hoog moet een afzuigkap hangen?

Een afzuigkap in de keuken is essentieel. Het zorgt er namelijk voor dat alle kookluchten worden opgezogen en niet in de keuken blijven hangen. Wanneer je een nieuwe afzuigkap gaat kopen zal je op meerdere dingen moeten letten. De breedte en de afzuigcapaciteit zijn bijvoorbeeld belangrijke details om op te letten. Je moet bij het kopen ook rekening houden met dat de afzuigkap op een bepaalde hoogte moet hangen van de kookplaat. De hoogte is belangrijk voor de veiligheid tijdens het koken. Hoe hoog een afzuigkap boven de kookplaat moet hangen leggen we je uit per type kookplaat.

Afzuigkap werkt niet
Goed ventileren

Afstand bij gaskookplaat

Heb je thuis een gaskookplaat? Dan zal je de afzuigkap minimaal op een hoogte van 65 centimeter moeten hangen. Dit is een stukje hoger dan bij een elektrische kookplaat. Een gaskookplaat werkt natuurlijk op gas en daar kan soms vuur bij komen kijken. Wanneer de afzuigkap lager dan 65 cm hangt, is er een kans dat die vlam gaat vatten, en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Er zit ook een maximale hoogte aan de afstand tussen de afzuigkap en de gaskookplaat. De maximale afstand is 80 centimeter. Als je hem hoger dan dat hangt, zullen er kookluchten blijven hangen en heb je geen schone keuken.

Vetfilter reinigen

Afstand bij elektrische kookplaat

Bij de elektrische kookplaat kan de afzuigkap iets lager hangen dan bij een gaskookplaat. Een elektrische kookplaat heeft namelijk geen open vuur en is daardoor veiliger. De minimale hoogte is hier 55 centimeter. Dit kan wel verschillen per type elektrische kookplaat of type afzuigkap. Lees daarom goed de handleiding om zeker te weten dat je de afzuigkap op de juiste hoogte plaatst. De maximale hoogte is net als bij de gaskookplaat 80 centimeter. Wanneer je hem hoger hangt, bestaat de kans dat er kookluchten blijven hangen in de keuken.

Minimale en maximale hoogte

Bij het instaleren van een afzuigkap moet je dus goed rekening houden met een minimale en een maximale hoogte. De minimale hoogte is bepaald om zo onveilige situaties te voorkomen. Datzelfde geldt ook voor de maximum hoogte. Als de afzuigkap te hoog hangt, blijven kookluchten hangen en dat kan effect hebben op je gezondheid. Naast de veiligheid is het ook streng aanbevolen om een maximum en een minimum hoogte te bepalen voor een afzuigkap. Er zit verschil in afzuigkappen en dus ook in de hoogtes tot de kookplaat. Kijk goed voordat je hem gaat installeren wat de juiste afstand moet zijn.

Nieuwe keuken

Enkele tips

Lukt het je niet om de juiste hoogte te realiseren of ben je niet zo handig? Haal dan een expert erbij die jou kan helpen. Zo weet je zeker dat de afzuigkap goed hangt en hoef je je daar geen zorgen om te maken. Het is ook goed om op andere aspecten te letten. De breedte van de afzuigkap is namelijk ook belangrijk. Deze moet ongeveer net zo breed zijn als de kookplaat. Wanneer je een nieuwe afzuigkap aanschaft, moet je ook letten op de afzuigcapaciteit die het apparaat heeft. Als je beschikt over een grote keuken dan is het goed om er eentje te nemen met een hoge capaciteit. Bij een kleinere keuken neem je vanzelfsprekend een afzuigkap met iets minder capaciteit.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt