Navigatie

Advies over infraroodkachels

Infraroodkachel kopen? Wij adviseren je graag!

Een infraroodkachel is een efficiënte manier om de plek waar je zit met gerichte warmte te verwarmen. Dit type kachel is bijvoorbeeld ideaal voor het verwarmen van de badkamer, de werkkamer of als bijverwarming van de zithoek in de woonruimte. Als je een infraroodkachel als bijverwarming gebruikt, kun je besparen door de gewone verwarming een paar graden lager te zetten. In de meeste gevallen is infraroodverwarming minder geschikt om je hele huis mee te verwarmen, tenzij je woning heel goed is geïsoleerd.

Bekijk alle infraroodkachels

Wat is een infraroodkachel?

Een infraroodkachel is een plat paneel dat door middel van lange infraroodstralen gerichte warmte afgeeft. In plaats van dat een infraroodkachel de lucht verwarmt, voel je de stralingswarmte van een infraroodkachel direct op je lichaam, vergelijkbaar met de warmte die je voelt wanneer je in de zon zit. Buiten de stralingswarmte-zone blijft het koel. Doordat een infraroodkachel alleen plaatselijk verwarmt, is het een efficiënte manier van verwarmen.

In een goed geïsoleerd huis kun je door middel van meerdere infraroodpanelen ook de hele kamer verwarmen. Wanneer je een infraroodpaneel op deze manier gebruikt, wordt de kamer indirect warm doordat de meubels, muur en vloer de warmte van de infraroodkachel opnemen en vervolgens afgeven. Dit is echter een minder efficiënte manier van verwarmen. Een infraroodkachel is veel energiezuiniger dan een gewone elektrische kachel, maar hij is minder efficiënt dan een warmtepomp.

Wat is de werking van een infraroodkachel?

Een infraroodkachel biedt gerichte warmte door middel van infraroodstraling. Het paneel verwarmt alleen aan de voorkant en tot een afstand van ongeveer 3 meter. Het paneel verwarmt niet de lucht in de kamer maar geeft stralingswarmte af aan de vloer, meubels en de muur. Als je bij een infraroodkachel zit, geeft dat een vergelijkbare warmte als wanneer je buiten in de zon zit. Net zoals dat je in het voorjaar buiten aangenaam in de zon kunt zitten, terwijl het dan in de schaduw nog koud is.

Wanneer je een infraroodkachel voor gerichte warmte gebruikt, is dat een efficiënte manier van verwarmen. Je voelt alleen warmte op de plek waar je zit en daaromheen is het koeler. Je kunt met een aantal infraroodkachels indirect ook een hele ruimte verwarmen, maar dat kost in verhouding veel stroom.

Wat zijn de voordelen van een infraroodkachel?

Een infraroodkachel heeft meerdere voordelen. Zo is een infraroodkachel makkelijk te plaatsen en warmt een infraroodkachel snel op. Een infraroodkachel geeft aangename, plaatselijke warmte. Verder is een infraroodkachel energiezuiniger dan een gewone elektrische kachel en zijn de aanschafskosten en verbruikskosten heel redelijk. Een infraroodkachel is ideaal voor snelle warmte in een kleinere kamer, of om plaatselijk bij te verwarmen zodat je de thermostaat een paar graden lager kunt zetten. Daarnaast is een infraroodkachel ook geschikt voor warmte in een slecht geïsoleerde ruimte, doordat de kachel niet de lucht maar je lichaam verwarmt.

Heeft een infraroodkachel ook nadelen?

Een infraroodkachel is geschikter voor plaatselijke bijverwarming dan voor het verwarmen van de hele huiskamer. Verder voel je de warmte alleen wanneer je direct voor de kachel zit. Het heeft dus geen zin om een infraroodkachel aan te laten staan wanneer je niet in de kamer bent. Wanneer je je hele woning met infraroodkachels wil verwarmen, is dat minder efficiënt dan wanneer je je huis verwarmt met een warmtepomp.

Voor welke ruimtes is een infraroodkachel het meest geschikt?

Zithoek
Een infraroodpaneel is ideaal voor het bijverwarmen van de zithoek. Door de thermostaat een paar graden lager te zetten en plaatselijk bij te verwarmen met een infraroodpaneel kun je energie besparen.

Badkamer
Een infraroodkachel is ideaal voor het verwarmen van de badkamer, of een kamer waar je niet zo lang bent. Kies dan bij voorkeur voor een infraroodpaneel dat snel opwarmt, bijvoorbeeld binnen 3 minuten.

Werkkamer
Verder kun je een infraroodkachel goed gebruiken als plaatselijke verwarming in de werkkamer. Als je de verwarming in de rest van het huis uit hebt staan en alleen de plek verwarmt waar je zit, is dat een efficiënte, energiezuinige manier van verwarmen. Er zijn ook uitzonderingen: als je niet alleen thuis bent en de verwarming in huis toch al aanstaat, dan is het gebruik van een infraroodkachel op de werkkamer na verloop van tijd (na zo’n 2 tot 6 uur) niet altijd zuiniger.

Kamers die je minder vaak gebruikt
Omdat een infraroodpaneel snel opwarmt en plaatselijk verwarmt is infrarood ook een goede manier om bijvoorbeeld de bijkeuken, een waskamer of een zolderkamer te verwarmen terwijl je daar aan het werk bent.

Hoe kun je een infraroodpaneel het beste plaatsen?

Een infraroodkachel geeft het meest efficiënt warmte af wanneer je hem aan het plafond plaatst, op een hoogte van 2,6 meter boven de vloer. Bij een hoog plafond kun je het verwarmingspaneel aan kabels hangen om zo toch op de optimale hoogte uit te komen. Een infraroodkachel verwarmt namelijk niet verder dan zo’n 3 meter. Het voordeel van plaatsing aan het plafond is dat er geen meubilair of andere spullen in de weg staan die de stralingswarmte van het infraroodpaneel tegenhouden.

Bij plaatsing in de werkkamer kun je onder het bureau een kleine tweede infraroodkachel plaatsen om er zo voor te zorgen dat ook je voeten en benen worden verwarmd.

Wat is het verschil tussen een infraroodkachel en een elektrische kachel?

Een gewone elektrische kachel verbruikt meer stroom en is minder efficiënt dan een infraroodkachel. Verder verwarmt een elektrische kachel de lucht terwijl een infraroodkachel je lichaam, de vloer, de muur en het meubilair verwarmt. Een gewone elektrische kachel verwarmt de hele kamer (mits de kachel krachtig genoeg is). Een infraroodkachel geeft plaatselijke warmte af, waardoor het buiten de warmtestralingszone koeler blijft.

In het kort geeft een infraroodkachel plaatselijke, gerichte warmte waardoor deze efficiënter en energiezuiniger is dan een gewone elektrische kachel.

Is een infraroodkachel veilig?

Ja, een infraroodkachel is veilig. De lange infraroodstralen van een infraroodkachel dringen niet door in de huid, waardoor ze onschadelijk zijn. Verder wordt de kachel zelf niet warmer dan 60 tot 200 graden en is de kachel aan de achterkant van het verwarmingspaneel geïsoleerd zodat hij alleen aan de voorkant warmte afgeeft.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt