Navigatie

Welke koffiebonen voor koffiemachine?


Wat zijn de beste koffiebonen voor een koffiemachine?

Voor een koffiemachine heb je goede kwaliteit koffiebonen nodig en hoe verser hoe beter. De maalgraad moet fijn zijn zodat het water genoeg weerstand ondervindt wanneer het onder hoge druk door de koffie wordt geperst. Op deze manier krijgt je koffie veel smaak en een lekker cremalaagje. Ook de branding is belangrijk; voor een koffiemachine werkt een medium tot donkere branding het beste. Hieronder vertellen we je alles over koffie en koffiebonen, smaken, regio’s branding, maling en over hoe lang je koffie kan bewaren.

Bekijk alle koffieapparaten

Maling

Koffie is het lekkerst als die versgemalen is. Dus als je een echte smaakpurist bent, maal je zelf je koffiebonen. Hoe grof of hoe fijn je de koffie maalt heeft invloed op de smaak en maakt uit voor het soort koffie dat je ermee kunt zetten. Fijngemalen koffie heeft een sterke intensiteit en is geschikt voor espresso koffie die je zet met een volautomaat of een espressoapparaat. Bij een espresso wordt het water onder hoge druk door het koffiemengsel gedrukt waardoor er extra smaak vrijkomt en er een lekker crema-laagje op de koffie ontstaat. Als de koffie bij een espresso te grof is, gaat het water er te makkelijk doorheen en verlies je veel smaak.

Voor filterkoffie met een mildere intensiteit is een gemiddelde maalgraad het lekkerst. Bij filterkoffie is de doorlooptijd van het water een stuk langzamer. De gemiddelde maalgraad zorgt ervoor dat het water goed doorstroomt.

In het algemeen geldt dat fijnere koffie wat bitterder smaakt en grove koffie wat zuurder. Door de maalgraad aan te passen, heb je dus ook nog een invloed op de smaak.

Branding en smaakintensiteit

Koffiebonen worden net zoals bij noten altijd even gebrand. De branding heeft een grote invloed op de smaak van de koffie.

Licht gebrand: milde fruitige smaak
Medium gebrand: zachte ronde smaak, lichtzuur
Medium donker gebrand: sterke, volle smaak, lichtzuur en bitter
Donker gebrand: krachtige, intense smaak, bitter

Branding en koffierecepten

Omdat de branding van de koffiebonen een grote invloed heeft op de smaak, maakt het uit welke bonen je het beste voor een bepaald koffierecept kunt gebruiken. Voor een lekkere espresso is in principe elke branding goed; net wat je lekker vindt. Houd je van mild en fruitig of van bitter, krachtig en intens? Met een medium of medium donkere branding zit je eigenlijk altijd goed; je kunt er bijna elke soort koffie mee zetten. Alleen een caffè latte is het lekkerst met koffiebonen die licht zijn gebrand.

Licht gebrand: espresso, filterkoffie, caffè latte
Medium gebrand: espresso, lungo, filterkoffie, cappuccino, latte macchiato
Medium donker gebrand: espresso, lungo, filterkoffie, cappuccino, latte macchiato
Donker gebrand: espresso, lungo

Arabica

Arabica of Robusta

Net zoals je bij wijn verschillende soorten druiven hebt, zijn er bij koffie verschillende koffierassen. Er zijn echter maar twee soorten koffiebonen waar je koffie van kunt maken: Arabica en Robusta. Arabica groeit in hoger gelegen gebieden en Robusta vind je op lager gelegen, vlakkere plantages. Bovendien is Robusta makkelijker te verbouwen, omdat de plant minder snel last heeft van ziektes. Daarom zijn Arabica koffiebonen vaak wat duurder dan Robusta koffiebonen.

Arabica heeft een gebalanceerde zoetzure smaak en bevat niet zoveel cafeïne. Robusta heeft een bittere, stevige smaak en bevat veel cafeïne. Koffieblends met 100% Arabica komen veel voor, maar Robusta wordt altijd gemengd met Arabica omdat pure Robusta te bitter is. Met een deel Robusta geef je je koffie meer pit en verhoog je het cafeïne-gehalte van de koffie. Verder geeft een deel Robusta een mooi crema-laagje op je koffie. Een koffieblend kan tot maximaal 30% Robusta bevatten.

Herkomst koffie

Herkomst van de koffie

Koffie wordt verbouwd rond de evenaar, dit gebied wordt ook wel de koffiebelt genoemd. Oorspronkelijk komt de koffieboon uit Ethiopië, maar tegenwoordig vind je plantages in Midden en Zuid Amerika, Amerika, Afrika en Azië. De herkomst van de koffie heeft invloed op de smaak.

Zuid Amerika: chocolade-achtig, notige smaak, lage zuurgraad, lichte body
Midden Amerika: licht notige smaak, fruitig, wat zuurder, lichte body
Afrika: fruitig, bloemig, hoge zuurgraad, medium body
Azië: kruidig, aards, niet zuur, donkere rijke smaak

Specialty en Single Origin koffiebonen

Specialty koffiebonen zijn kwalitatief goede koffiebonen met een specifieke herkomst. Je kunt het vergelijken met een fles wijn: een bordeaux die op een specifieke wijngaard in Frankrijk is verbouwd. Zo weet je heel nauwkeurig de herkomst en de soort koffie. Daarom wordt dit soort koffie ook wel Single Origin genoemd. Het gaat dan bijvoorbeeld om Arabica koffiebonen van een specifieke plantage in Peru. Specialty koffiebonen zijn een leuke manier om nieuwe smaken te ontdekken. Koffie is het lekkerst wanneer die zo vers mogelijk is, dus let wel op de verpakkingsdatum.

Hoe lang kun je koffie bewaren?

Voor koffie geldt hoe verser hoe beter dus koffie is het lekkerst als je hem niet te lang bewaart. Kijk daarom vooral naar de verpakkingsdatum van de koffie en niet naar de houdbaarheidsdatum. Als de koffie nog in de gesloten verpakking zit en luchtdicht is verpakt, kun je de koffie een half jaar bewaren. Zodra je de zak openmaakt en er lucht bij komt, begint het verouderingsproces en de smaak van de koffie gaat dan achteruit. Na opening kun je koffiebonen nog 4 weken bewaren en gemalen koffie 2 weken.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt