Navigatie

Advies over luchtontvochtigers


Luchtontvochtiger kopen? Wij adviseren je graag!

Een luchtontvochtiger is ideaal ter voorkoming van vochtproblemen in huis of om wasgoed sneller te laten drogen. Ook gebruik je een luchtontvochtiger om je spullen te beschermen in bijvoorbeeld een vochtige kelder. Er bestaan verschillende soorten luchtontvochtigers. Hieronder leggen we je de verschillen uit en vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een luchtontvochtiger.

Bekijk alle luchtontvochtigers

Vochtproblematiek herken je aan vochtplekken op de muren, beslagen ramen, een muffe geur, schimmelvorming of zilvervisjes.

Wanneer gebruik je een luchtontvochtiger?

De ideale luchtvochtigheid binnenshuis ligt tussen de 40 en 60%. Als je in jouw huis kamers hebt waar het te vochtig wordt, zoals bijvoorbeeld in een kelder, of in de droogruimte, dan is een luchtontvochtiger een goede oplossing. Ook kun je een luchtontvochtiger gebruiken om wasgoed aan het droogrek of de waslijn binnenshuis sneller te laten drogen.

Vochtproblematiek herken je aan vochtplekken op de muren, beslagen ramen, een muffe geur, schimmelvorming of zilvervisjes. Bedenk wel dat er bij vochtplekken ook sprake kan zijn van een lekkage, zoals van een lekkende waterleiding of een lekkage in het dak. In dat geval is het beter om het probleem direct aan te pakken. Heb je een lekkage uitgesloten en heb je nog steeds last van vocht in huis? Gebruik dan een luchtontvochtiger.

Plaats je de luchtontvochtiger in een verwarmde of in een onverwarmde ruimte?

Voor verwarmde ruimtes, zoals in de huiskamer, slaapkamer of de badkamer, werkt een luchtontvochtiger met een compressor of condensator het beste. Dit type apparaat is het meest effectief bij een omgevingstemperatuur boven de 16 graden.

Plaats je de luchtontvochtiger in een onverwarmde boot, garage, schuur of kelder, waar het soms kouder dan 16 graden is? Kies dan voor een luchtontvochtiger op basis van adsorbtie. Dit type apparaat werkt ook goed bij een lagere omgevingstemperatuur.

Hoe groot is de ruimte waarin je de luchtontvochtiger plaatst?

Een luchtontvochtiger is geschikt voor een bepaalde ruimte. Het volume van een kamer wordt gemeten in kubieke meters (m3). Meet de breedte, lengte en hoogte van de kamer en vermenigvuldig deze getallen met elkaar (b x l x h). De uitkomst van deze rekensom is het aantal kubieke meters.

Bij nieuwbouwwoningen zijn kamers meestal 2,60 meter hoog, maar als je een oudere woning hebt, of als je een kelder, zolder, garage, schuur of boot opmeet dan kan de hoogte anders zijn.

Als je weet hoe groot het volume van de kamer is die je wil ontvochtigen, dan weet je hoe krachtig de ontvochtiger moet zijn die je nodig hebt. Als het apparaat niet krachtig genoeg is, blijft het namelijk vochtig in huis.

Sneller de was drogen

Sommige luchtontvochtigers zijn ook geschikt om wasgoed dat je binnenshuis aan een wasrek of waslijn hebt hangen sneller te laten drogen. Als je dit wil, kies dan voor een luchtdroger met wasdroog-functie. Hiermee kun je instellen dat het apparaat niet stopt met drogen wanneer de luchtvochtigheid onder de 40% komt. Op deze manier wordt het wasgoed aan de lijn sneller droog.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt