Navigatie

Welke luchtreiniger voor in de slaapkamer?

Welke luchtreiniger is geschikt voor in de slaapkamer?

Als je erover nadenkt dan besteden we heel veel tijd in de slaapkamer, namelijk zo’n 8 uur per dag. Bij elkaar opgeteld is dat dus 1/3e van je leven! Je kunt je wel voorstellend dat schone lucht in de slaapkamer daarom erg belangrijk is. Schone lucht zorgt voor een betere nachtrust en vermindert allergie- of Astmaklachten. Met een luchtreiniger zuiver je de lucht van onder andere (fijn)stof, pollen en allergenen. Maar welke luchtreiniger is het beste voor in de slaapkamer? Hieronder vertellen we je waar je op moet letten.

Bekijk alle luchtreinigers

Een luchtreiniger voor in de slaapkamer heeft een laag geluidsniveau

Als je de luchtreiniger in de slaapkamer wil plaatsen zijn er een aantal punten belangrijk. Het meest belangrijk is een laag geluidsniveau. Je wil ’s nachts immers geen last hebben van het geluid van de luchtreiniger. Let daarom op het maximale geluidsniveau in dB van het apparaat. Hoe lager hoe beter. Voor in de slaapkamer raden we een geluidsniveau onder de 30 dB aan. Dit geluid is nauwelijks hoorbaar.

Gelukkig hebben praktisch alle luchtreinigers meerdere standen. Als je het apparaat ’s nachts op een lagere stand instelt, maakt het apparaat minder geluid. Sommige luchtreinigers hebben ook een nachtstand. Als je het apparaat op de nachtstand zet, is de werking een stuk stiller. Daarom is een luchtreiniger met een nachtstand ideaal voor in de slaapkamer.

Tip: zet de luchtreiniger overdag op een hogere stand zodat de slaapkamer schoon is wanneer je gaat slapen. ’s Nachts zet je het apparaat op de nachtstand zodat je rustig slaapt.

Een luchtreiniger voor in de slaapkamer heeft een dimbare display

Naast dat de luchtreiniger weinig geluid maakt, wil je ’s nachts natuurlijk ook dat de lampjes of display geen licht geven. Niet alle luchtreinigers hebben een verlichte display, dus bij modellen die dit niet hebben, zit je sowieso al goed. Als het model luchtreiniger dat je op het oog hebt wel een verlichte display heeft, let er dan op dat je het display ’s nachts kunt dimmen. Zo staat niets je meer in de weg voor een heerlijke nachtrust.

De luchtreiniger heeft voldoende vermogen voor de slaapkamer

Ook niet onbelangrijk is of de luchtreiniger wel krachtig genoeg is voor de slaapkamer. Als je een kleine of normale slaapkamer hebt dan is dit geen probleem, maar voor grotere of hogere slaapkamers is het wellicht nodig om op te letten hoeveel vierkante of kubieke meter de slaapkamer groot is. Kies een luchtreiniger die krachtig genoeg is om deze ruimte te kunnen zuiveren. Bij een luchtreiniger wordt altijd het aantal vierkante meters (m2) aangegeven waarvoor het apparaat geschikt is. Is jouw slaapkamer extra hoog? Houd dan ook rekening met het aantal kubieke meters (m3). Bij twijfel kun je beter kiezen voor een wat krachtigere luchtreiniger, dan weet je zeker dat het apparaat in staat is om de lucht in de kamer goed te reinigen.

Een luchtreiniger voor in de slaapkamer is energiezuinig

Omdat de luchtreiniger de hele nacht aanstaat, en voor de meest effectieve werking ook overdag zodat de lucht in de slaapkamer schoon is wanneer je gaat slapen, is het belangrijk dat de luchtreiniger een laag stroomverbruik heeft. Het apparaat staat immers praktisch altijd aan. Het stroomverbruik zie je aan het aantal kWh. Hoe lager dit getal, hoe energiezuiniger het apparaat. Bij een luchtreiniger moet je het stroomverbruik vaak zelf uitrekenen.

Rekenvoorbeeld

Is het vermogen op maximale stand 28 watt? Als je het apparaat dan 1 uur op vol vermogen aan laat staan, is het verbruik in kWh:

1 uur x (28 watt / 1000) = 0,028 kWh.

Bij dit voorbeeld is dat voor een hele dag 0,67 kWh en per jaar 245 kWh. In de praktijk zal het verbruik een stuk lager zijn, want je hebt de luchtreiniger lang niet altijd op vol vermogen aanstaan en je zet hem ook uit wanneer je bijvoorbeeld met vakantie bent.

Een luchtreiniger voor in de slaapkamer heeft een ionisator

Voor het beste effect, kies je voor een luchtreiniger die niet alleen over een HEPA-filter beschikt, maar ook over een ionisator. Ionisatie zorgt ervoor dat stofdeeltjes zoals bij een magneet naar de luchtreiniger toe worden getrokken. Een luchtreiniger met ionisator werkt daardoor nóg effectiever.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt