Navigatie

Welke pannen zijn geschikt voor inductie?

Zijn mijn oude pannen geschikt voor koken op inductie?

Als je over wil stappen van gas naar inductie dan zou het mooi zijn als je gewoon je oude pannen kunt blijven gebruiken. Met sommige pannen kan dit gewoon, maar helaas zijn niet alle pannen geschikt voor inductie. Hieronder leggen we je uit hoe inductie werkt en welke pannen geschikt zijn.

Elektrisch fornuis aansluiten

Welke pannen voor inductie?


De pan heeft een platte bodem en je hebt er niet mee gekookt op gas
Voor inductie heb je pannen nodig met een platte bodem die magnetiseerbaar zijn. Als je met een pan al op gas gekookt hebt dan is de bodem meestal niet meer goed plat. Een gasvlam trekt de bodem van de pan krom waarna de pan geen goed contact meer maakt met de inductiekookplaat. Met het blote oog kun je deze krommingen vaak niet zien maar op een inductiekookplaat merk je het wel. Doordat de pan minder goed contact maakt, wordt deze minder goed snel warm en verspil je energie. Het beste voor inductie zijn daarom pannen met een platte bodem waarmee je niet eerder op gas gekookt hebt.De pan is magnetiseerbaar
Naast een platte bodem is het belangrijk dat de pan magnetiseerbaar is. Bij koken op inductie ontstaat er warmte in de pan door wrijving die ontstaat door een magnetisch veld. Dit werkt alleen als het metaal van de pan magnetisch kan worden. Daarom is ijzeren pan meestal wel geschikt en een pan van koper of teflon vaak niet. Of een pan magnetiseerbaar is, kun je testen door een koelkastmagneetje bij de pan te houden. Blijft het magneetje plakken? Dan werkt de pan waarschijnlijk ook op een inductiekookplaat. Als de magneet niet aan de pan blijft plakken dan is de pan niet geschikt voor inductie, maar wel voor een gaskookplaat. Als een pan op inductie niet goed warm wordt, is er een grote kans dat het niet aan de kookplaat ligt maar aan de pan.Pannensets voor inductie
In de winkel vind je pannensets die speciaal voor inductie zijn ontworpen. Deze pannen hebben een platte bodem en zijn heel goed magnetiseerbaar. Hierdoor zijn deze pannen optimaal voor koken op een inductiekookplaat en weet je zeker dat de pan goed warm wordt. Bovendien kook je op deze manier efficiënter, want de pan wordt sneller warm en je verspilt geen energie.

Hoe werkt een inductiekookplaat?

Een inductiekookplaat heeft onder elke kookzone een elektrische spoel die een magnetisch veld creëert. Bij gebruik van een magnetiseerbare pan ontstaat er hierdoor wrijving in het metaal van de pan en ontstaat er warmte. De pan wordt op deze manier heel direct verwarmd, zonder dat de kookplaat zelf heet wordt. Toch kan de kookplaat direct onder de pan wel warm worden doordat er een hete pan op staat. Koken op inductie is heel efficiënt en je verspilt weinig warmte of energie. Verder is het vermogen nauwkeurig aan te passen en reageert de kookplaat snel.


Bekijk alle inductiekookplaten

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt