Navigatie

Stofzuiger bij allergie

Welke stofzuiger is geschikt bij allergie?

Waar moet je op letten als je last hebt van een stofallergie? Kies voor een stofzuiger met een goed uitblaasfilter (minimaal HEPA-13) zodat er zo min mogelijk stof door de stofzuiger wordt uitgeblazen. Verder raden we een stofzuiger met stofzak aan zodat je tijdens het legen van de stofzuiger geen last hebt van stofwolken. Een interessante optie is de robotstofzuiger, omdat deze de vloer elke dag stofvrij houdt. En ten slotte maken de juiste stofzuigerborstels en accessoires het verschil; daarmee zuig je makkelijker in de hoeken en kieren.

Stofzuigers met anti-allergiefilter

Waar moet je op letten bij een stofzuiger geschikt voor allergie?

Als je allergisch bent voor stof dan is het belangrijk dat de lucht die een stofzuiger uitblaast schoon is. Sommige stofzuigers blazen veel stof de lucht in, maar een stofzuiger geschikt voor allergie heeft diverse stoffilters die ervoor zorgen dat de uitblaaslucht nagenoeg stofvrij is. Het belangrijkste is dus een degelijk stoffilter. Verder kun je het beste kiezen voor een stofzuiger met stofzak en maak je met de juiste opzetstukken ook de hoeken en kieren stofvrij.

Stofzuigerfilters

Een stofzuiger haalt met verschillende filters het stof uit de uitblaaslucht. Een motorfilter zorgt ervoor dat de stof niet in de motor van de stofzuiger terecht komt. Eens in de zoveel tijd moet je het stofzuigerfilter schoonmaken of vervangen.

Het meest belangrijk is het uitblaasfilter. Dit filter houdt het tegen voordat de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. Het is belangrijk dat het filter goed aansluit zodat er geen stof langs de zijkanten weglekt. Verder moet je het stoffilter ongeveer elk half jaar vervangen. De meest efficiënte stofzuigerfilters zijn HEPA-filters.

HEPA-filter of anti-allergiefilter

Een goed HEPA-filter houdt veel stof tegen zodat je tijdens het stofzuigen kunt genieten van schone uitblaaslucht. Maar het ene HEPA filter is het andere niet; wat vooral belangrijk is, is het getal dat achter HEPA staat. Een H13 filter houdt 99,95% van de stofdeeltjes tegen. Bij H14 is dat 99,995% en bij U15 99,9995%. Dus hoe hoger het getal, hoe effectiever het filter. Bij een stofzuiger raden daarom minimaal een HEPA-13 aan, of nog beter: een HEPA-14 of HEPA-15 filter. Je moet het filter ongeveer om de 6 maanden vervangen.

Wat is een ECARF-certificaat?

Stofzuigers met een ECARF certificaat zijn getest op geschiktheid voor mensen met een allergie. ECARF is een onafhankelijke internationale organisatie die vele soorten producten test op allergie-vriendelijkheid. Naast stofzuigers kunnen bijvoorbeeld ook luchtreinigers, cosmetica en zelfs hotels een ECARF-zegel hebben. Niet alle stofzuigers worden door ECARF getest, dus ook een stofzuiger zonder ECARF zegel kan allergie-vriendelijk zijn. Maar als een stofzuiger wel een ECARF zegel heeft, dan weet je in elk geval zeker dat het goed zit.

Stofzuiger met zak of zakloze stofzuiger?

Voor mensen met een allergie raden wij altijd een stofzuiger met stofzak aan. Hiermee voorkom je dat er tijdens het legen van de stofzuiger stofwolken ontstaan en dat je stof inademt. Veel merken hebben afsluitbare stofzakken die je kunt sluiten wanneer je de volle stofzak uit de stofzuiger haalt. Verder werken sommige typen stofzakken als een extra filter dat stof tegenhoudt.

Welke opzetstukken en -borstels gebruik je?

Stof hoopt zich vaak op in hoeken en kieren. Om juist daar goed te stofzuigen helpt het als je de juiste opzetstukken gebruikt. Met een lange kleine zuigmond kom je makkelijk bij die moeilijk bereikbare plekken, zoals tussen de kieren van de bank.

Als je huisdieren hebt, zijn er speciale gemotoriseerde turboborstels, die ideaal zijn voor het opzuigen van dierenharen.

Een robotstofzuiger bij allergie

Het voordeel van een robotstofzuiger is dat je de stofzuiger elke dag het werk laat doen. Op deze manier houd je de vloer dagelijks stofvrij en voorkom je dat stof zich ophoopt. Met een goede robotstofzuiger hoef je in principe alleen nog maar bovenop de stoelen en kasten te zuigen. Houd er wel rekening mee dat een robotstofzuiger niet zelf de trap op en af kan.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt