Navigatie

Advies over stoomreinigers

Stoomreiniger kopen? Wij adviseren je graag!

Met een stoomreiniger maak je hygiënisch schoon, zonder gebruik van reinigingsmiddelen. Met stoom dood je 99,95% van de bacteriën en met de speciale opzetstukken kun je de stoomreiniger uitbreiden voor diverse vloertypes en sanitair. Ook zijn er stoomzuigers waarmee je stoomt en stofzuigt met een apparaat. Hieronder leggen we je precies uit hoe een stoomreiniger werkt en waarvoor je hem allemaal kunt gebruiken.

Bekijk alle stoomreinigers

Advies over stoomreinigers

Waarvoor gebruik je een stoomreiniger?

Met een stoomreiniger kun je vloeren, tapijten, de keuken en sanitair hygiënisch schoonmaken met stoom. Ook zijn er stoomzuigers waarmee je naast stomen tegelijkertijd kunt stofzuigen. Stoomreinigers zijn er in verschillende uitvoeringen en met diverse accessoires. Met een basis-stoomreiniger kun je alleen harde vloeren stomen. Als je kiest voor een uitgebreider model met diverse opzetstukken, dan vergroot je de mogelijkheden van de stoomreiniger. Zo is er bijvoorbeeld een opzetstuk voor het reinigen van tapijt en vloerkleden, of een opzetstuk voor het reinigen van sanitair.

Een basismodel stoomreiniger kun je zien als vervanging van een vloermop. Een uitgebreid model met diverse accessoires vervangt een hele schoonmaakset. Je hebt dan bijna geen emmer met schoonmaakdoek en allesreiniger meer nodig. Het voordeel van reinigen met stoom is dat je geen reinigingsmiddel nodig hebt en dat het bacteriën doodt.

Stoomreiniger voor keuken en sanitair

Ook voor het hygiënisch reinigen van wasbakken, het fornuis of het toilet heb je een speciaal opzetstuk nodig. Voor vuile plekken is het daarnaast belangrijk dat de stoomreiniger een hoge stoomdruk heeft, daarmee krijg je het vuil makkelijker los.

Welke vloeren kun je reinigen met een stoomreiniger?

Een basismodel stoomreiniger is geschikt voor harde vloeren. Met een speciale vloerdoek kun je tegelvloeren veilig stomen. Ook andere gladde vloeren zoals zeil of laminaat kun je stomen met de vloerdoek. Voor kwetsbare vloeren is het wel verstandig om voor de laagste stand en een dubbelgevouwen vloerdoek te kiezen. Op deze manier voorkom je schade aan je vloer.

Als je een tapijtaccessoire hebt, kun je de stoomreiniger ook inzetten voor vloerkleden of tapijt. Je hebt een tapijt-opzetstuk nodig om goed in het tapijt door te kunnen dringen. Het stomen van een tapijt is een goede manier om het te reinigen omdat tapijten vaak veel bacteriën bevatten. Op deze manier maak je het tapijt weer hygiënisch schoon.

Hoe werkt een stoomreiniger?

Een stoomreiniger werkt met stoom. Een verwarmingselement laat het water uit het waterreservoir koken waarna er stoom ontstaat. Met deze stoom maak je hygiënisch schoon want stoom doodt 99,95% van de bacteriën. Je hebt verder geen schoonmaakmiddel nodig en er blijven ook geen zeepresten achter waar nieuw vuil aan kan blijven kleven. Met een stoomreiniger maak je dan ook grondiger schoon dan met een doek of vloermop met schoonmaakmiddel.

Het verwarmen van het water totdat er stoom ontstaat duurt per liter water zo’n 2 tot 6 minuten. Hoe snel dit gaat ligt dus aan hoe groot het waterreservoir is en hoe krachtig het verwamingselement. Sommige stoomreinigers werken met hoge druk, tot wel 5 bar. Hiermee kun je nog efficiënter schoonmaken.

Hoe lang je met een stoomreiniger kunt schoonmaken ligt aan de grootte van de watertank. Sommige modellen kun je tussendoor bijvullen, of hebben twee waterreservoirs zodat je langer door kunt gaan met schoonmaken. Is de watertank eenmaal leeg dan moet je deze eerst opnieuw vullen en op laten warmen voordat je verder kunt met schoonmaken.

Stoomreiniger of reinigingsmiddel

Met een stoomreiniger maak je hygiënischer schoon dan met een chemisch schoonmaakmiddel. Het voordeel van stoom is dat het 99,95% van de bacteriën doodt. Verder blijven er geen sopresten achter waar nieuw vuil aan kan blijven kleven. En omdat je geen reinigingsmiddel nodig hebt, hoef je ook niet met je handen in het sop en je hoeft geen chemische luchtjes in te ademen.


Stoomreiniger of stofzuiger

Het verschil tussen een stoomreiniger en een stoomzuiger is dat je met een stoomzuiger tegelijkertijd kunt stofzuigen. Tijdens het stomen neemt een stoomzuiger dus ook stof en vuil op. Met een stoomzuiger combineer je twee apparaten in een: een stoomreiniger en een stofzuiger.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt