Navigatie

Advies over tondeuses

Tondeuse kopen? Wij adviseren je graag!

Zelf je haar knippen met een tondeuse hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Maar waar moet je allemaal op letten wanneer je een tondeuse wil kopen? Zo hebben tondeuses verschillende opzetstukken en kammen en kun je kiezen voor snoerloos of juist met een snoer. Hieronder vertellen we je alles over tondeuses!


Alle tondeuses

Welke tondeuse kopen?
Welke haren trimmen

Welk haar wil je trimmen?

Naast je hoofdhaar, kun je met een tondeuse ook wenkbrauwen, bakkebaarden, baardharen, nekharen en neus- en oorharen knippen. Je hebt hier vaak wel extra opzetstukken voor nodig. Voor een baard heb je bij voorbeeld een trimkam van ongeveer 2mm nodig en voor neus- of oorhaar een compacte ronde trimkop. Wenkbrauwen of bakkebaarden doe je met een precisietrimmer, trimkam of extra kleine trimkop. Als je meer wil knippen dan alleen je hoofdhaar kies dan voor een tondeuse met de bovengenoemde extra accessoires.

Lengestanden tondeuse

Wat voor kammen heeft de tondeuse?

Om de kniplengte in te stellen werkt een tondeuse met verschillende opzetkammen. Er bestaan zowel verstelbare kammen waarbij je de trimlengte nauwkeurig in kunt stellen als vaste kammen met een vaste lengte. Meestal worden er daarom voor verschillende lengtes meerdere kammen meegeleverd met de tondeuse. Voor een eenvoudig gemillimeterd kapsel is een vaste kam voldoende. Voor korte of wat langere kapsels, is het vaak mooier om verschillende kamlengtes te gebruiken: wat langer aan de bovenkant en korter aan de zijkanten. Voor het mooiste effect laat je de lengtes vloeiend in elkaar overlopen, dit kun je het beste bereiken met een verstelbare kam.

Welke kniplengtes heb je nodig voor jouw kapsel?

Voor verschillende soorten kapsels heb je verschillende kniplengtes nodig. Hieronder vertellen we in het kort welke kam je nodig hebt voor welk type kapsel.

Voor een kaal hoofd
Als je jezelf helemaal kaal wil scheren, kies dan voor een zo kort mogelijke trimlengte, tot maximaal 1 mm.

Gemillimeterd kapsel
Voor een gemillimeterd kapsel is een trimlengte tussen de 1 en 3 mm het meest geschikt.

Kort kapsel
Als je je haar wel dekkend wil houden, maar toch lekker kort, dan heb je trimlengtes tussen de 1 en 10 mm nodig. Je kunt zelf kiezen hoe kort je het precies wil. Een kort type kapsel is het mooist als je het haar bovenop je hoofd wat langer houdt en de zijkanten wat korter. Dit doe je met een verstelbare kam, of met opzetstukken voor verschillende lengtes.

Langer kapsel
Ook bij een wat langer kapsel (met een haarlengte tot 4 cm), kun je een tondeuse gebruiken. Gebruik hiervoor kammen van 16 tot 40 mm. Knip de langere haren eerst kort met een schaar, voordat je ze gaat trimmen met de tondeuse. Het trimnmen van langer haar met een tondeuse is wel wat moeilijker dan bij een kort kapsel. Het is daarom verstandig om eerst een beetje te oefenen.

Haar detailleren of scheren

Een tondeuse is ideaal om je haar te millimeteren of kort te knippen. Als je lijnen of details wil creëren dan zijn de meeste tondeuses te breed, maar er bestaan wel kleine opzetstukken. Ook kun je kiezen voor een mini-tondeuse of een precisietrimmer. Met deze accessoires maak je eenvoudig strakke kapsels of bijvoorbeeld een ingeschoren scheiding.

Hoe kun je de tondeuse reinigen?

Bij de meeste tondeuses zit een klein borsteltje waarmee je de haartjes uit de tondeuse kunt vegen. Tondeuses zijn meestal niet waterdicht, maar sommige modellen hebben wel een afspoelbare scheerkop. Dat betekent dat je de trimkop los kunt maken en af kunt spoelen onder de kraan. De rest van de tondeuse kan dan niet tegen water. Als een tondeuse echt helemaal waterdicht is, staat dit expliciet bij het product vermeld.

Tondeuse met snoer of draadloos?

Tondeuses bestaan zowel met snoer als draadloos. Ook zijn er modellen waarmee het allebei kan; met snoer wanneer je in de buurt bent van een stopcontact en wanneer hij weer is opgeladen draadloos. Sommige draadloze modellen werken met batterijen maar er zijn ook modellen met een accu. Bij een snoerloze tondeuse staat meestal bij het product vermeld hoe lang je er ongeveer mee kunt trimmen totdat de batterij of accu leeg is. Kies je voor een model met snoer? Dan is je tondeuse altijd klaar voor gebruik. Nadeel is dan wel dat je alleen bij het stopcontact kan trimmen.

Tondeuse met opbergetui of -koffer

Als je de tondeuse makkelijk mee wil nemen of netjes op wil bergen wanneer je hem niet gebruikt, is een tondeuse met opbergetui of -koffer de ideale oplossing. Als je de tondeuse alleen thuis gebruikt dan is een opbergetui van zacht materiaal voldoende. Hierin heb je de tondeuse en bijbehorende accessoires overzichtelijk bij elkaar. Om de tondeuse mee te nemen op reis, kun je beter kiezen voor een model in een opbergkoffertje. Zo weet je zeker dat de tondeuse niet beschadigt tijdens de reis.

 

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt